G. Paluckas: Lietuvoje socialines problemas lemia ne vienos ar kitos valdžios | Diena.lt

G. PALUCKAS: LIETUVOJE SOCIALINES PROBLEMAS LEMIA NE VIENOS AR KITOS VALDŽIOS

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas (LSDP) Gintautas Paluckas sako, kad kandidatai į prezidentus bando kalbėti apie nelygybę, gerovės valstybę, nors iš tiesų menkai ką apie tai supranta.

Pasak G. Palucko, naujoji socialdemokratiškoji vizija iki 2024 metų mėgins išspręsti Lietuvos socialines problemas bei grąžinti žmonių pasitikėjimą kairiąja Europos ideologija.

,,(...) Aš matau, kaip kandidatai į prezidentus bando šiek tiek flirtuoti su kairiąja ideologija ir kalbėti apie gerovės valstybę, tačiau kai į vieną sakinį sugeba sudėti gerovės valstybę ir smaugiančią mokesčių naštą verslui... aš pradedu abejoti, ar tikrai nuosekliai ir sistemiškai suvokia tų iššūkių ir problemų kamuojamos Lietuvos tikrąsias priežastis ir prielaidas“, – pirmadienio vakarą teigė G. Paluckas.

Pasak jo, praėjusio šimtmečio pabaigoje ir šio šimtmečio pradžioje Europos kairė, socialdemokratija patyrė tam tikrą idėjinį nuosmukį, entuziazmo stoką, mažesnę visuomenės paramą, prastesni buvo ir politinių rinkimų rezultatai.

,,Būdas įveikti šį nuosmukį, be jokios abejonės, yra plati diskusija, plati demokratija ir atsigręžimas į mūsų šaknis, į mūsų bazinius principus“, – teigė G. Paluckas.

LSDP lyderis sakė, kad Lietuvoje socialines problemas lemia ne vienos ar kitos valdžios, o sisteminės santvarkos santykis tarp viešojo intereso ir rinkos. Šis disbalansas, pasak G. Palucko, buvo sukurtas politinėmis pastangomis.

,,Lietuvos socialdemokratai įsiliejo į šitą flirtą su trečiojo kelio ideologija, kur viešojo intereso gynybą patikėjome socialiai atsakingam verslui. Kaip valstybė paleidome iš rankų tuos instrumentus, kuriuos socialdemokratai visada gynė ir turėjo, – didesnį perskirstymą, teisingą mokesčių sistemą ir panašius dalykus. Šiandien diskutuodami apie šias problemas, mes turime grįžti prie mūsų vertybių. Turime grįžti prie sisteminių siūlymų – tik tai gali duoti rezultatus“, –sakė G. Paluckas.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) pirmadienį viešai pristatė socialinį-ekonominį modelį Lietuvai, kuris, pasak jų, išspręs įsisenėjusias šalies problemas.

Pasak LSDP, naujoje vizijoje pabrėžiama, kad valstybės turtėjimas negali būti savitikslis. Jis reikšmingas tik tuomet, jei stiprinami žmonių gebėjimai ir tarpusavio solidarumas. Ne BVP, o gyventojų išsilavinimas, sveikata ir visuomenės pasitikėjimas vieni kitais yra tikrieji šalies pažangos rodikliai. Kai Lietuva stojo į Europos Sąjungą, BVP vienam gyventojui nesiekė nė pusės ES vidurkio. Šiandien jis jau arti 80 proc. ES vidurkio, tačiau pamatinės vystymosi prielaidos liko tos pačios.

,,Svarbiausia ne kuo didesnis BVP valstybėje, o tam tikri žmonių gebėjimai, visuomenės išsivystymo lygis, žmonių pasitikėjimas vieni kitais. (...) Ekonominis lygis negali būti savitikslis“, – konferencijoje teigė politologas Liutauras Gudžinskas.

Pasak politologo, Lietuviai yra darbšti tauta, ekonominį augimą pasiekė gana aukštą, bet investicijų lygis siekia tik 18 proc. BVP, palyginti su ES valstybėmis, yra vienas mažiausių.

,,Nedarbo rodikliai, lyginant su krizės laikotarpiu, gerėja, bet pajamų, turto nelygybė ne mažėjo, o augo. (...) O tai pasireiškia emigracija bei demografijos nuosmukiu“, – teigė L. Gudžinskas.

GALERIJA

  • G. Paluckas: Lietuvoje socialines problemas lemia ne vienos ar kitos valdžios
D. Labučio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

deinis

Ar kad Paluckas nebalsuos yra už Simkevyčių yra TARPUSAVIO SUSITARIMAS,jo žodžiai

neskaniai kvepia

mano manymu is viso partijoms neturetu vadovauti ir jose buti teisti asmenys.Tai jau is karto labai neskaniai kvepia,tik silpnas zmogus negali saves suvaldyti ir padaro nusikaltima- jis teisiamas.Kaip toks zmogus gali vesti paskui save mase zmoniu.Matyt ir zmones tan tokie renkasi,kad jiems tas pats, kas vadovauja.

varnas

varnos sūrio puota ,dalybose su lapę, taip grynas faršas kaip kumutė išprašė suri ir varnai liko ašaras nubraukti ,taip va kokio lygio problemas lietuvoj socialine spresti sugalvojo ,partijos vedlis ponas g,paluckas, savo tinklalapio garso, L,S,D,P, SURINKIMO HEBROS RATĘ, atkreipkim dėmesi kokios fantazijos o kiek fokuso pripusti sugeba , bet kokia nauda paprastam, jurgiui, arba bobutėi žiūrint ,pro langeli, juk ir tiems dalys yra nulio vietoj o tas išalkes vis kombinuoja kaip arčiau apsesti lovi, juk net ašaras braukia tyliai, su visa savo komanda , senu perdilu, palikti atėjo laikas seniai o ne seime sedėti ir žiurėti kas toliau bus, vyti jus visus lauk nuo lovio,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS