Gydymo įstaigose norima įvesti atlyginimų skaičiavimo tvarką | Diena.lt

GYDYMO ĮSTAIGOSE NORIMA ĮVESTI ATLYGINIMŲ SKAIČIAVIMO TVARKĄ

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis kreipėsi į šalies gydymo įstaigų vadovus, ragindamas parengti darbo apmokėjimo tvarkos savo įstaigose projektus ir iki rugsėjo pateikti juos tvirtinti ministerijai.

Pasak ministro, būtina bendra sveikatos priežiūros įstaigų darbo užmokesčio politika, kad darbuotojų atlyginimai nepriklausytų tik nuo vadovų valios, o būtų skaičiuojami pagal tam tikrus kriterijus.

„Įstaigų vadovai turi suvokti, kad jie vieni nieko nenuveiks, gerus veiklos rezultatus lemia specialistų gebėjimai. Todėl būtina skatinti jų norą gerai dirbti ir užsidirbti“, - pranešime spaudai teigė ministras.

V.P.Andriukaitis taip pat atkreipia dėmesį į sunkią slaugytojų, kurių atlyginimai skaičiuojami pagal etatus, o ne atliekamų manipuliacijų ar procedūrų skaičių, padėtį. Pasak ministro, slaugytojos, skirtingai nuo gydytojų, negali suspėti dirbti per kelias darbovietes, turėti jose po 0,1 ar 0,5 etato.

Žurnalistams komentuodamas savo siūlymus sveikatos apsaugos ministras sakė, kad medicinos įstaigų darbuotojų atlyginimai turi būti skaičiuojami atsižvelgiant į darbo stažą, kvalifikaciją, atliekamo darbo sudėtingumą, kitus kriterijus, o ne tik skaičiuojant etatus.

„Mes manome, kad reikia aptarti darbo užmokesčio reguliavimą, kad būtų atsižvelgta ir į stažą, į kvalifikaciją, į darbo sudėtingumą, į kenksmingas sąlygas. Iš esmės darbo užmokestis reguliuojamas tik per etatus ir etatų smulkinimą. Tai visiškai netinkamas reguliavimo būdas ir jis sukelia labai daug disproporcijų, ypač nukenčia gydytojai, kurie dirba stabiliai, savo darbo vietose, nevažinėja po respubliką, taip pat labai nukenčia medicinos seserys“, - sakė V.P.Andriukaitis.

Sveikatos apsaugos ministras primena, kad esant reikalui, įstaigų vadovai gali kreiptis į Valstybinę ligonių kasą ir gauti reikiamą informaciją apie atskirus specialistus, dirbančius keliose įstaigose. Tokie duomenys gali būti svarbūs, sprendžiant darbo laiko apskaitos dalykus.

„Įstaigos vadovai yra atsakingi už darbuotojų dienos ir savaitės darbo trukmę, darbo ir poilsio režimą. Tuo metu keliose įstaigų dirbantys specialistai dažnai nepaiso darbo ir poilsio režimo, darbo trukmės, turi sveikatos problemų, o tai kelia pavojų pacientų saugai“, - sakė V.P.Andriukaitis.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį vidutinis mėnesinis darbo užmokesčio fondas išaugo iki 150 mln. litų, tai keliais milijonais daugiau negu buvo 2008 metais, prieš prasidedant krizei, tačiau vidutinis darbo užmokestis nepakito. Todėl, pasak ministro V.P.Andriukaičio, būtina bendra sveikatos priežiūros įstaigų darbo užmokesčio politika, kad atlyginimai būtų nustatomi ne vadovo nuožiūra, o remiantis tam tikrais kriterijais, įvertinus atliekamo darbo sudėtingumą, stažą, darbuotojo kvalifikaciją, kenksmingas sąlygas ir panašiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS