J. Sartauskas išrinktas Šiaulių miesto vicemeru | Diena.lt

J. SARTAUSKAS IŠRINKTAS ŠIAULIŲ MIESTO VICEMERU

Šiaulių miesto vicemeru ketvirtadienį patvirtintas praėjusios kadencijos miesto vadovas socialdemokratas Justinas Sartauskas.

Slaptu balsavimu už vicemero kandidatūrą balsavo 16, prieš – 11 tarybos narių. Ši pareigybė buvo laisva nuo praėjusių metų rudens, kai tuometis vicemeras Stasys Tumėnas buvo išrinktas į Seimą.

J.Sartauskas sako, kad nepaisant jo paskyrimo vicemeru, šiuo metu aiškios daugumos taryboje nėra, ir su mero, vadovo Artūro Visocko nepartiniu judėjimu socialdemokratai žada dirbti be koalicijos sutarties, atskirai spręsdami dėl pozicijų kiekvienu klausimu.

„Pagrindinis dalykas yra sutaikyti tarybą, kad galėtumėme įveikti tą didžiulį susipriešinimą. Jis buvo labai akivaizdus iki kovo 2-osios, paskui frakcijos išsibėgiojo ir liko nežinia, kur ta dauguma. Aš galvoju, kad reikia šią problemą kelti ir kalbėti, kad mes turime rasti, kur mus kas jungia, kas skiria, ir daryti sprendimus“, – BNS sakė vicemeras.

Anot jo, iki šiol dėl politinės krizės Šiauliuose yra įstrigę keletas skubių klausimų, vienas jų – biudžetinių įstaigų vadovų apmokėjimas, nes taryba negali patvirtinti komisijų, kurios turėtų išklausyti vadovų ataskaitų.

A.Visocko judėjimas, įskaitant patį merą, turi šešis, socialdemokratai – penkis atstovus taryboje iš 31. J.Sartauskas sako, kad ankstesnė koalicija, vienijusi 16 politikų, buvo itin trapi, todėl šįkart ketinama ieškoti didesnio palaikymo. Iki tol, anot jo, A.Visockas galėtų dirbti tokiu pat principu, kaip mažumos Vyriausybė, kiekvienu atskiru klausimu siekdamas užsitikrinti frakcijų palaikymą.

„Norime, kad iniciatyvos teisė nebūtų uzurpuota tik mero, pabrėžiame, kad reikia mokėti susikalbėti. Gal po mėnesio, dviejų kažkas kristalizuosis, pradėsime žiūrėti, kas čia vyksta. Pasirašyti (koalicijos sutartį – BNS) neužtenka balsų, kadangi reikia 16. Kita vertus, nematau tikslo su 16 (tarybos narių – BNS) rašytis, kadangi taip meras jau dirbo, dirbti neįmanoma. Turi būti apie 20“, – sakė J.Sartauskas.

Šiauliuose politinė krizė tęsiasi nuo pernai rudens, kai meras A.Visockas prarado daugumą balsų taryboje ir buvo suformuota nauja dauguma. Per pusmetį buvo suformuotos iš viso trys valdančiosios daugumos, pastarąjį kartą apie daugumą, oponuojančią merui, vasarį paskelbė J.Sartauskas.

Užtrukus politinei krizei ir siekiant išvengti tiesioginio valdymo įvedimo Šiaulių savivaldybės taryba šių metų sausio 11 dieną buvo priėmusi nutarimą panaikinti vieno iš dviejų vicemerų pareigybę. Mat vietoj į Seimą išrinkto S.Tumėno paskirti naujo mero pavaduotojo nebuvo politinės valios.

Pernai rudenį suformuotą daugumą sudarė iki tol opozicijoje buvę socialdemokratai, „tvarkiečiai“, „darbiečiai“, judėjimo „Už Šiaulius“ atstovai ir iš buvusios daugumos pasitraukę liberalai. Iš viso – 17 tarybos narių iš 31. Jų reikalavimu iš pareigų atleisti vicemeras Domas Griškevičius ir administracijos direktorius Eduardas Bivainis. D.Griškevičius į vicemero pareigas grąžintas vasario viduryje.

Šiaulių savivaldybei buvo kilusi tiesioginio valdymo ir pirmalaikių rinkimų grėsmė, taryba šią problemą išsprendė laiku paskyrusi naują administracijos direktorių, konservatorių Antaną Bartulį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS