K. Budrys: baigiamas rengti visuotinis valstybės gynybos planas | Diena.lt

K. BUDRYS: BAIGIAMAS RENGTI VISUOTINIS VALSTYBĖS GYNYBOS PLANAS

Prezidento patarėjas Kęstutis Budrys teigia, kad baigiamas rengti visuotinis valstybės gynybos planas, kuriame bus apibrėžta ginkluota gynyba, institucijų bei visuomenės pilietinio pasipriešinimo vaidmuo.

„Prezidentas baigia rengti valstybės gynybos planą. Jis bus pristatytas ir, tikiuosi, jam bus pritarta artimiausiame Valstybės gynybos tarybos posėdyje. Planas apima visų visuomenės ir valstybės institucijų, narių, organizacijų, įmonių dalyvavimą valstybės gynyboje“, – Žinių radijui antradienį sakė K. Budrys.

Anot jo, tai bus „principinis dokumentas“, kuris numatys, ką tai reiškia dalyvauti gynyboje ir kokia forma. Jame numatyti įsitraukimo modeliai ir taikos metu.

Anot K. Budrio, šalies gynyboje svarbūs visi elementai, tarp jų – ir pilietinis pasipriešinimas, pasirengimas jam, įgūdžiai bei valia.

" (...) Pats pasirengimas valstybės gynybai – tai platus darbas, čia visi tie aspektai, nepriešinčiau vieno kitam, yra svarbūs. Ginkluota gynyba – su visu  rezervu, parengimu ir panašiai, taip pat ir visa parama ginkluotai gynybai, ir valstybės kritinių funkcijų užtikrinimas – valstybė turės funkcionuoti. Visam tam turime sistemingai ruoštis ir vienas iš kertinių taškų bus Valstybės gynybos plano patvirtinimas“, – teigė K. Budrys.

Anot jo, labai svarbus yra ir komendantinių vienetų savivaldybėse paruošimas. Šios sąveikos kol kas stinga.

„Kur dabar yra tikrai problema, turėjome prezidento kanceliarijoje susitikimų su savivaldybių atstovais, administracijos vadovais, kaip jie mato tą situaciją, nes jiems teks pirmiausia valdyti situaciją vietoje, sąveikauti su ginkluotosiomis pajėgomis, padėti jiems įgyvendinti uždavinius, yra tai, kad trūksta tos sąveikos, pažinojimo, darbo drauge su paskirtais jau karo komendantais visom savivaldybėm“, – teigė prezidento patarėjas.

Pasak patarėjo, esama siūlymų dar taikos metu įdiegti „tam tikras administracines struktūras“, kurios pradėtų planavimo procedūras.

„Tai turime šaunių, aktyvių savivaldybės administracijos direktorių, turime ne tiek daug karo komendantų aktyvių, bet kad tai būtų visuotinė praktika per Lietuvą – taip nėra, faktas ir turime išjudėti“, – teigė K. Budrys.

Visuotinis valstybės gynimo planas apibrėš ginklų savininkų bei kitų asmenų statusą bei funkcijas pilietiniame pasipriešinime.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

visuotinis šaukimas ir realybė

Jėzus Marija ! Tai negi G. Landsbergio ir R. Karbauskio sūnūs, kurie pasitraukė į Vakarus mokytis, eis į Karo tarnybą ???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS