Keliolika parlamentarų buriasi į D. Trumpo draugų grupę | Diena.lt

KELIOLIKA PARLAMENTARŲ BURIASI Į D. TRUMPO DRAUGŲ GRUPĘ

Keliolika Lietuvos parlamentarų antradienį pranešė sudarę laikinąją JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) draugų grupę.

Grupei vadovaus konservatorius Laurynas Kasčiūnas, jo pavaduotojais tapo Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Jaroslavas Narkevičius.

Iš viso prie grupės prisidėjo 16 parlamentarų iš skirtingų Seimo frakcijų.

Seimo nariai sako sieksiantys išsaugoti JAV įtaką Europos saugumui.

„Esame įsitikinę, kad Europa ir Europos Sąjunga neturi savęs projektuoti europocentristine jėga ir savo geopolitinę bei kultūrinę galią ji turi grįsti euroatlantinės civilizacijos pagrindais“, – rašoma parlamentarų pareiškime.

„Todėl itin palankiai vertiname Europos Sąjungos ir JAV bendradarbiavimą bei JAV prezidento administracijos iniciatyvas, stiprinančias NATO, JAV išlaidų Europos valstybių gynybai didinimą, paramą Europos Sąjungos energetinei nepriklausomybei nuo autoritarinių valstybių“, – teigiama jame.

Parlamentarai tvirtina, kad Lietuva kartu su JAV privalo būti pasirengusios toliau stiprinti transatlantinius ryšius, „įskaitant laisvės ir demokratijos principų puoselėjimą, NATO matomumo ir karinio atgrasymo Vidurio ir Rytų Europoje stiprinimą, abipusiai naudingos laisvosios prekybos erdvės sukūrimą, strateginių projektų ekonomikos, energetikos, saugumo bei kitose srityse vystymą“.

Apie susikūrusią grupę paskelbta per plenarinį Seimo posėdį.

Pastaraisiais metais tarp Europos Sąjungos ir JAV tvyro įtampa dėl prekybos, klimato kaitos, politikos Irano atžvilgiu, gynybos finansavimo bei kitų klausimų.

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai anksčiau yra pareiškę, kad Europa nebegali kliautis vien JAV karine galia ir todėl pati turi rūpintis savo saugumu, o prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pasiūlė kurti Europos kariuomenę.

Tarptautinėje politikoje Lietuvos aukščiausiems politikams ir diplomatams tenka laviruoti tarp vis dažniau išsiskiriančių JAV ir Vokietijos-Prancūzijos dueto pozicijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Shunauja

vatnykine islindo is budos ir bando loti, bet karavanas - eina!

...

Lietuvos 'nusipelnę' visuomet buvo GERI laižytojai.

skaiciau

LL kur matosi musu /globejos/ inciatyva norima ivest cenzura del jav prezidento zmoniu nuomones jo atzvilgiu bet juk ka jie mato ta sako juk aisku visiems kad valdo ne prezidentai o programa jiems paruosia kiti ir zmones ne kvaili ka mato ta sako ir kad mes patys europoje turime gelbetis ta pareiske ir pats trampas taip kad nedekit i kelnes nes niekas jusu negelbes o mes uzsigrudinom prie ruso tai neisgasdins ir kinieciai tik idomu kur jus desites su savo prisiplestais dvarais ir paniekinta tauta kurios geriausi zmones turejo palikti gimtyne o amerikonas ant jusu tik nusi.......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS