Kokią žalą Lietuvai daro aukštų pareigūnų apsižodžiavimas? | Diena.lt

KOKIĄ ŽALĄ LIETUVAI DARO AUKŠTŲ PAREIGŪNŲ APSIŽODŽIAVIMAS?

  • 79

Ekspertai sako, kad Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado Ričardo Pociaus skandalingas atleidimas ir vis dar iki galo neaiškios aplinkybės ir kariuomenės vado Valdo Rupšio pasisakymai apie ginkluotės nedavimą Ukrainai kuria tikrai blogą precedentą šiame pavojingame karo laikotarpyje. Apie tai pokalbis su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Laurynu Kasčiūnu.

– Ar kariuomenės vadas nepasakė per daug, nei turėtų?

– Matyt, viešojoje erdvėje tokių dalykų aptarinėti nereikėtų.

– Kokios gali kilti grėsmės?

– Didelių grėsmių nėra, tik reikia atsargiai vartoti žodžius. Tai pamoka mums visiems, kad jautrių dalykų aptarimas viešojoje erdvėje, kas susiję su mūsų ir mūsų sąjungininkų saugumu, ne pati tinkamiausia vieta. Visiškai sutinku su vadu, kad reikia ieškoti pusiausvyros tarp paramos Ukrainai ir tarp mūsų gynybinių pajėgumų išsaugojimo, išlaikymo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tačiau tai turėtų būti komunikuojama viduje?

– Kad reikalinga pusiausvyra, galima pasakyti ir viešai. Tačiau tam tikros detalės, kurios dabar yra viešojoje erdvėje, nepadeda.

– Per pirmas porą valandų Rusijos propaganda naudojo vado nuotrauką ir pasisakymus savo tikslams.

– Yra pasisakymų, kurių nereikėtų.

– Ar nariai, kurie susitinka Valstybės gynimo taryboje (VGT) yra apsitarę, ką komunikuoti, kaip tai daryti?

– Komunikacija vyksta po VGT posėdžio. Kai priimamas arba ne sprendimas, sutariame, kaip apie jį komunikuoti, numatomas žmogus, dažniausiai tai būna VGT sekretorius, t.y. Prezidento vyriausias patarėjas nacionaliniam saugumui, ir išsako pozicijas. Geriausia būtų, kad būtent toks algoritmas dabar ir veiktų.

– Ar žinutės apie amuniciją nepasako per daug ir neatsako į tam tikrus klausimus net be šnipų ir žvalgybos pagalbos?

– Mūsų turimi pajėgumai nėra didelė paslaptis nei gynybos analitikams, natūralu, priešininkai tai irgi turi. Šia prasme žalos nematyčiau.

Yra pasisakymų, kurių nereikėtų.

– Neaišku, ką Ukraina pasakys, nes tokia žinutė nepuošia Lietuvos.

– Parama Ukrainai turi ir toliau būti planuojama. Aišku, darant viską, kad išsaugotume pusiausvyrą. Kiek analizavau Ukrainos informacinę erdvę, buvo gražių ir nuoširdžių pasakymų, kad lietuviai ir taip jau daug davė. Mes priklausome valstybių dešimtukui, kurie davė labai daug.

– Kitas generolas R.Pocius atleistas iš VST šalių susitarimu. Ar tai nekelia grėsmių tiek viduje, tiek išorėje?

– Karo padėties atveju VST yra ginkluotojų pajėgų dalis, atlieka gynybines funkcijas. Norisi tikėti, kad tarnybą tik sustiprinsime ir nedarysime skubotų reformų, kurios susilpnintų.

– Kaip nesumenkinti pareigūnų savivertės, kai svyruojama ties patikimumu, ar jų veiksmai legalūs, kai tarnauja valstybei, bet dėl formalumų viskas gali pakrypti kitaip?

– Noriu padėkoti ir išreikti jiems paramą. Esu įsitikinęs, kad jie atliko savo funkciją. Tai ne jų problemos. Buvo ir sužeistų pareigūnų, kurių ir likimai pakrypo ne ta linkme, kaip planavo. Tačiau esu įsitikinęs, kad valstybė yra pajėgi pasirūpinti savo pareigūnais.

Situaciją pakomentavo ir atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

– Kaip jums atrodo, ar ne per daug pasakyta priešui ir lengvai perduoda informacija?

– Nedaryčiau tragedijos. Aišku, Rusija pasigavo tam tikras žinutes. Reikėtų įsiklausyti į išmoktas pamokas, kad yra žinučių, kurias reikia transliuoti, ir tokių, kurias gvildenti viduje. Reikia atsargiai elgtis su tokiomis žinutėmis.

– Ar perduodamos žinios momentas nesukelia grėsmių?

– Nesakyčiau, kad tai didelė klaida, tačiau aišku, kad šias žinutes reikia suvirškinti iš pradžių viduje.

– Neaišku, ką Ukraina pasakys, nes tokia žinutė nepuošia Lietuvos.

– Tai nėra nepataisoma žinutė. Klaida nėra mirtina. Svarbiausia, kad žinutės ateityje būtų suderintos.

– Generolas R.Pocius atleistas iš VST šalių susitarimu. Ar tai nekelia grėsmių tiek viduje, tiek išorėje?

– Jėgos struktūrų vadai turi turėti 100 kartų daugiau atsakomybės negu kitų žinybų žmonės. Kartais reikia pasiaukoti dėl šventos ramybės, kad nepakenkti Lietuvos saugumui. Mūsų tokia duona. Labai blogas tonas susibarti jėgos struktūroms su kontroliuojančia civiline institucija. Jėgos struktūros turi būti labai jautrios bendraujant su politikais, privalo nusileisti ir klausyti demokratiškai išrinktos valdžios.

Rašyti komentarą
Komentarai (79)

Budelis

Visas klanas tures buti susodintas su isvogto Lietuvos turto konfiskavimu.

Vilnietis

DIDVYRIS POCIUS ŠOKO I ŠALTA UPE SU VĖLIAVA IR ATNEŠĖ JA LANDZBERGUI UŽTAI GAVO GERA POSTA IR BUVO LANDZBERGO PAKELTAS IKI GENEROLO NES PUIKIAI VYGDĖ LANDZBERGO ŠUNYBES 30 METU ŽMONĖS ATSIPEIKĖKIT AR JAU PAMIRŠOT POCIUNA IŠMESTA PER LANGA IŠMESTUS IŠ DARBO LIETUVAI GERAI DIRBUSIUS VSD DARBUOTOJUS KURIE NETIKO LANDZBERGYNUI KAS JUMIS ANTRINA ŠITAS BRUDAS SKVERNAS ATBUSKIT

Žiūriu Gorienės antivalstybinę laidą , į kurią šiandien

Pakviestas atleistasis generolas Pocius . O vaikeli !!! Kas šuniui uodegą pakels , jei ne pats.... Giriasi , ką nuveikęs , burnoja ant vadovybės ... Gėda klausyt ir suvokti , kokio skystumo žmogus buvo auksčiausiose valstybės saugumo ir ginybos pareigose !...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS