Konservatorė suabejojo, ar R. Karbauskis nedalyvauja „Agrokoncerno“ valdyme | Diena.lt

KONSERVATORĖ SUABEJOJO, AR R. KARBAUSKIS NEDALYVAUJA „AGROKONCERNO“ VALDYME

Konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininką Ramūną Karbauskį ragindama išsklaidyti abejones, ar jis tikrai nebedalyvauja „Agrokoncerno“ valdyme.

Politikės teigimu, dar šių metų pradžioje kilusių skandalų įkarštyje dėl Rusijos trąšų ir žemės koncentracijos UAB „Agrokoncernas“ rankose LVŽS pirmininkas R. Karbauskis atsiribojo nuo savo verslo ir teigė perleidęs visas neturtines teises advokatui Evaldui Valčiukui.

Kad nedalyvauja koncerno valdyme tuomet visuomenei tvirtino tiek pats R. Karbauskis, tiek „Agrokoncerno“ atstovai.

Tačiau, akcentuoja R. Mikulėnienė, pastarosiomis dienomis iškilo klausimas, ar LVŽS lyderis visiškai perleido visas neturtines teises ir ar anksčiau skelbtas neturtinių teisių perleidimas nėra tik formalus.

Šių teisių perėmėjo advokato E. Valčiuko sutuoktinė Jonė Valčiukienė, kurią Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pripažino pažeidus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, nesutikdama su sprendimu jos atžvilgiu, teigia, kad jos sutuoktinis, realizuodamas perleistas neturtines teises, nedalyvauja įmonės valdyme, o tik „teisiškai vertina sprendimus, kuriuos priima akcininko vardu“.

Konservatorė atkreipia dėmesį, kad iš paties R. Karbauskio pasisakymų viešumoje, panašu, kad šiuo metu ir jis palaiko tą pačią versiją.

Parlamentarė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipimesi ragina R. Karbauskį paviešinti neturtinių teisių perleidimo sutartis ir išsklaidyti abejones.

„Jei išties, kaip anksčiau visuomenei buvo sudarytas įspūdis, R. Karbauskis perleido neturtines teises advokatui E. Valčiukui, įskaitant ir balsavimo teisę, kas jį, daro vieninteliu galutinių sprendimų priėmėju, tai reikštų, kad jo sutuoktinė J. Valčiukienė, LVŽS deleguota atstovė Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK,) yra nuolatiniame interesų konflikte, kai tik Komisijos svarstomi klausimai yra susiję su R. Karbauskiu ar įmonėmis, kuriose jis yra akcininkas.

Kita vertus, jei visgi R. Karbauskis yra perleidęs tik dalį neturtinių teisių, kyla klausimas, ar nepažeistas Konstitucijos 60 straipsnis, nustatantis, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse, t.y. ar pats R. Karbauskis nedalyvauja savo verslo valdyme?“, klausia R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

VTEK rugpjūčio pradžioje pripažino, kad VRK narė J. Valčiukienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimą nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus bei vengti interesų konflikto, o jam kilus - nusišalinti.

VTEK vienbalsiai nusprendė, kad J. Valčiukienė, nedeklaruodama vyro E. Valčiuko ryšių su „Agrokoncernu“ ir dalyvaudama VRK posėdžiuose, kai buvo svarstomi su koncernu susiję klausimai, pažeidė įstatymą.

J.Valčiukienė savo kaltę neigia.

R. Karbauskis neviešins sutarčių

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis neviešins neturtinių teisių perleidimo sutarčių dėl „Agrokoncerno“, sako R. Karbauskio atstovė spaudai Dalia Vencevičienė. Jos teigimu, konservatorių raginimai „valstiečių“ lyderiui paviešinti neturtinių teisių perleidimo sutartis ir išsklaidyti abejones dėl savo dalyvavimo „Agrokoncerno“ veikloje, klaidina visuomenę ir kelia nepagrįstas abejones R. Karbauskiu.

„Sutartis nebus viešinama šalių sutarimu. Tai jau buvo pranešta praėjusią savaitę. Prieš paskelbdami savo šiandieninį pageidavimą viešai, konservatoriai jau turėjo žinoti, kad sutartis nebus viešinama, todėl šiandieninį viešą jų pareiškimą vertiname kaip dar vieną viešųjų ryšių žingsnį, siekiant manipuliuoti situacija ir sėti nepagrįstas abejones dėl LVŽS lyderio. Manau, būtina pažymėti, kad nei Konstitucija, nei Konstitucinis Teismas nėra uždraudęs Seimo nariams turėti nuosavybę ir iš nuosavybės gauti pajamas. Opozicija šiuo klausimu neturėtų klaidinti visuomenės“, - Eltai perduotame komentare teigia D. Vencevičienė.

Kartu ji suragavo į konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės LVŽS lyderiui adresuotus klausimus, dėl advokato Evaldo Valčiuko, kuriam perleistos neturtinės R. Karbauskio verslo teisės, dalyvavimo „Agrokoncerno“ valdyme.

„Kiek mums yra žinoma, R. Karbauskis yra vienintelis politikas Lietuvoje, kuris turimas neturtines bendrovės akcininko teises sutartimi perleido kitam asmeniui, šiuo atveju - advokatui. Tai padaryta siekiant atsiriboti nuo bet kokio dalyvavimo versle, t. y. netgi įgyvendinant akcininko neturtines teises. R. Karbauskiui nedalyvaujant versle, advokatas Evaldas Valčiukas savarankiškai įgyvendina neturtines akcininko teises. E. Valčiukas akcininko sprendimus priima kartu su įmonių vadovais, pasitikėdamas jų verslo nuojauta, siūlomais sprendimų variantais ir patikrindamas teisinius tokių įmonių vadovų siūlomų sprendimų aspektus“, - teigė D. Vencevičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

ALGIS

O koks konservatnykų sušiktas reikalas , kaip Karbauskis valdo ir valdys SAVO TURTĄ .

Žemaitijos kaunietis

,,Ir'' trumpai bei drūtai.Savo turtą tik durnius veltui gali atduoti pašalnam.Ramūnas,kad ir durnas,bet ne ant tiek.

Ir

Ir kvailiam su durelemis aisku kad jis savo turtus valdo jei jis nevaldo tai jam ne visi namie
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS