Konservatoriai ragina ir Lietuvos ambasadą perkelti į Jeruzalę | Diena.lt

KONSERVATORIAI RAGINA IR LIETUVOS AMBASADĄ PERKELTI Į JERUZALĘ

Opoziciniai konservatoriai antradienį paragino užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių įvertinti galimybes perkelti Lietuvos ambasadą Izraelyje į Jeruzalę, kaip tai padarė Jungtinės Valstijos.

Raštą su klausimais šia tema jie išsiuntė ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui Juozui Bernatoniui.

„Jeruzalė yra istorinė žydų valstybės sostinė, todėl diplomatinių atstovybių perkėlimas rodo istorinio teisingumo atkūrimą. Izraelis yra vienintelė demokratinė valstybė regione ir ištikima Vakarų šalių sąjungininkė”, – pranešime cituojamas konservatorių frakcijos Seime narys Laurynas Kasčiūnas.

Kitas parlamentaras Dainius Kreivys teigė, jog „Jeruzalė yra Izraelio valstybės sostinė, taip kaip Vilnius yra mūsų valstybės sostinė“.

JAV ambasada Jeruzalėje atidaryta pirmadienį, praėjus maždaug pusmečiui nuo to, kai prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pripažino šį miestą Izraelio sostine.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės teigia, kad toks sprendimas pakenks Izraelio ir palestiniečių taikos deryboms, nes pastarieji rytinę Jeruzalės dalį laiko savo būsimos valstybės sostine. Rytų Jeruzalę Izraelis okupavo per 1967 metais vykusį karą.

Ambasados Jeruzalėje atidarymas išprovokavo didžiulius protestus prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos, nusinešusius 58 gyvybes. Tai buvo kruviniausias smurto proveržis nuo 2014-ųjų karo Gazos Ruože.

Lietuvos užsienio reikalų ministras antradienį paragino Izraelį jėgą prieš protestuotojus naudoti adekvačiai. Tačiau L. Kasčiūnas teigia, kad smurtas čia tęsiasi jau 50 metų, o dėl neįmanomo dviejų valstybių sprendinio taikos derybos iš esmės nevyksta.

Pasak jo, todėl Lietuva ir kitos Vakarų šalys turi aiškiai pasirinkti sąjungininką ir tai įrodyti savo veiksmais.

„Smurtą keičia smurtas, bangavimai keičia bangavimus ir panašiai. Tokioje sudėtingoje geopolitinėje šachmatų lentoje mums, Vakarų civilizacijai, reikia apsispręsti, kas yra kas šioje situacijoje“, – BNS sakė parlamentaras.

„Izraelis yra Vakarų sąjungininkas, Izraelis yra Vakarų civilizacijos dalis ir natūralu, kad kai kalbame apie Jeruzalę, kalbame apie ją kaip apie Izraelio sostinę“, – pridūrė jis.

JAV atstovybė Izraelyje atidaryta dalyvaujant abiejų šalių pareigūnų delegacijoms, taip pat keliasdešimties kitų valstybių, įskaitant Čekiją, Vengriją ir Rumuniją, diplomatams.

Lietuvos atstovai ambasados atidaryme nedalyvavo. Pernai Lietuva netikėtai balsavo už Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria JAV sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine pavadintas neteisėtu.

Lietuva paprastai yra viena didžiausių Izraelio diplomatinių rėmėjų Europos Sąjungoje, daugiausia dėl Lietuvos žydų istorijos ir siekio gauti JAV palankumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

MELAS

Ambasados Jeruzalėje atidarymas išprovokavo didžiulius protestus prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos, nusinešusius 58 gyvybes... ZODIS "išprovokavo" MELAGINGAS!

IZIDORIUS

O KODEL NE ...VAKARINEJE JERUZALES PUSEJE ...REIKTU PRISIMINTI LIETUVIU IR ZYDU ILGALAIKE ISTORIJA...KURI SIEKIA VIRS 600 METU ...NEREIKIA BIJOTI ARABU ...VENGRAI,LENKAI IR RUMUNAI TAIPGI PRIPAZINS ...

nuostaba

Konservatoriai, pripažinkit Čečeniją!:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS