Konservatoriai suabejojo, ar Lietuva tikrai pasirengusi amnestijai | Diena.lt

KONSERVATORIAI SUABEJOJO, AR LIETUVA TIKRAI PASIRENGUSI AMNESTIJAI

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Agnė Bilotaitė ir Arvydas Anušauskas, suabejoję dėl tinkamo tolesnio Seime įregistruoto Amnestijos įstatymo įgyvendinimo, kreipėsi į teisingumo ministrą bei Kalėjimų departamentą.

Parlamentarai prašo įvertinti, ar Seime priėmus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio registruotą įstatymo projektą dėl amnestijos, nuteistaisiais, kuriems būtų suteikta galimybė išeiti anksčiau laiko į laisvę, bus tinkamai pasirūpinta, ar bus užtikrinamas visuomenės saugumas bei efektyvus valstybės išteklių naudojimas.

Pasak parlamentarės A. Bilotaitės, pagal šiuo metu siūlomą Amnestijos įstatymo projektą į laisvę iš įkalinimo įstaigų išeitų apie 300 asmenų.

Kyla esminis klausimas, ar probacijos tarnybos tinkamai gebės pasirūpinti amnestuotais asmenimis bei įgyvendinti vieną svarbiausių tarnybos tikslų - efektyvią paleistų į laisvę asmenų resocializaciją.

„Didžiausią nerimą kelia tai, kad šiais asmenimis turėtų rūpintis probacijos tarnybos, kuriose šiuo metu įgyvendinama reorganizacija ir kuri iki galo dar neužbaigta. Šiuo metu probacijos tarnybose dirbantys pareigūnai susiduria su milžiniškais darbo krūviais bei nuolatiniu jų augimu, žmogiškųjų ir materialinių išteklių stoka. Todėl kyla esminis klausimas, ar probacijos tarnybos tinkamai gebės pasirūpinti amnestuotais asmenimis bei įgyvendinti vieną svarbiausių tarnybos tikslų - efektyvią paleistų į laisvę asmenų resocializaciją, jos nuoseklumą bei tęstinumą“, - komentavo Seimo narė.

Parlamentaras A. Anušauskas pažymi, kad amnestijos iš esmės neišsprendžia esminių bausmių vykdymo sistemos problemų, ypač, jei tam nėra pasiruošta.

„Seime priėmus minėtą įstatymo projektą būtų sumažintas nuteistųjų skaičius įkalinimo įstaigose, kurios šiuo metu yra perpildytos, tačiau iš praeityje jau įgyvendintų amnestijų, matome, kad pastarosios neišsprendžia esminių bausmių vykdymo sistemos problemų, jeigu tam tinkamai nepasiruošta ir paleistieji asmenys nusikalsta bei greitu metu vėl sugrįžta į įkalinimo įstaigas. Pavyzdžiui, po 2002 m. amnestijos nuteistųjų laisvės atėmimo vietose sumažėjo 39 proc., tačiau per trumpą laikotarpį laisvės atėmimo vietų įstaigos ir vėl pasipildė 32 proc. kalinamųjų, kurių didžiąją dalį sudarė tie asmenys, kuriems buvo pritaikyta amnestija“, - teigė A. Anušauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

W vytautas

Ka komentuot dvasnos gaili zmonem su proto negalia

švieskitės ką amnestuos , o tik paskui

rašinėkite apie galvažudžius . Klaiku , nieko neskaitot ar nesuvokiat teksto ? Gal trūksta kamerų , todėl tuos kurie 'vogė vištą ' paleis , o "įsisavinusius milijonus " pagaliau susodins ?

DAINA

AR DAR MAŽAI GALVAŽUDŽIŲ LIETUVOJE?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS