A. Kubilius: I. Šimonytė būtų puiki kandidatė į prezidentus | Diena.lt

A. KUBILIUS: I. ŠIMONYTĖ BŪTŲ PUIKI KANDIDATĖ Į PREZIDENTUS

„Žygimantas Pavilionis ir Vygaudas Ušackas galbūt oficialiai jau yra pasisakę, kad ketina dalyvauti prezidento rinkimuose 2019 m., bet kol kas viskas – svarstymų lygiu.

Esu girdėjęs, kad, kaip galima kandidatė, galėtų būti ir Ingrida Šimonytė. Neatmestina galimybė, kad atsiras ir daugiau kandidatų“, – svarstydamas, kas iš konservatorių-krikdemų gretų galėtų dalyvauti būsimuose prezidento rinkimuose, LRT.lt sakė partijos lyderis Seimo narys Gabrielius Landsbergis.

Vertindamas šiuo metu ir partijoje, ir politiniuose kuluaruose minimus kandidatus, jis negalėjo išskirti kurio nors vieno, nes esą jie dar neturėję galimybių atsiskleisti, neskaitant įrašų ar komentarų socialiniuose tinkluose: „Aiškesnius jų portretus susidarysime, kai išgirsime, ką jie kalba apie socialinę politiką, švietimą, mokesčius, užsienio politiką, santykius su Rusija, krašto gynybą.“

Kandidatą, kuris atstovautų partijai per prezidento rinkimus, konservatoriai planuoja išsirinkti pirminiuose rinkimuose, kurie numatyti kitais metais.

Tačiau šiuo metu patyręs Lietuvos diplomatas, buvęs užsienio reikalų ministras, šiuo metu Europos Sąjungai (ES) atstovaujantis Rusijoje V. Ušackas savo rinkiminę kampaniją jau akivaizdžiai pradėjęs. Jis vis dažniau pasirodo Lietuvoje, o ypač savo gimtojoje Žemaitijoje, jo komentarai mirguliuoja žiniasklaidoje.

Ne taip aktyviai reiškiasi, bet irgi vietoje nesėdi buvęs Lietuvos ambasadorius JAV Seimo narys Ž. Pavilionis. Tuo metu buvusi finansų ministrė parlamentarė I. Šimonytė kol kas laikosi santūriai ir komentarų apie savo dalyvavimą prezidento rinkimuose vengia.

Aiškaus atsakymo vengia, bet elgesys – iškalbingas

„Šiuo metu dėl savo vis dar užimamų diplomatinių pareigų nenorėčiau plačiau komentuoti galimų Lietuvos prezidento rinkimų aktualijų. Baigęs ES ambasadoriaus darbą Maskvoje, išliksiu aktyvus tarptautinėje politikoje, dalyvaudamas Europos Užsienio reikalų Tarybos bei kitų ES ir JAV nevyriausybinių organizacijų, taip pat universtitetinėje veikloje. Nuo šių metų spalio 2 d. vadovausiu Kauno technologijos universiteto Europos institutui“, – LRT.lt atsiųstame atsakyme teigė V. Ušackas.

Pasikalbėti apie ketinimus dalyvauti prezidento rinkimuose ir požiūrį į svarbiausias šaliai problemas jis tvirtino neturįs laiko, nes Maskvoje po atostogų turįs daug neatidėliotinų susitikimų. Tiesa, jau kitą dieną – rugpjūčio 1-ąją – po trumpo pokalbio telefonu su LRT.lt diplomatas Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio draugijoje pasirodė Vilniaus geležinkelio stotyje vykusiose „Misija Sibiras 2017“ dalyvių sutiktuvėse.

Eksministrei darbas Seime – politinės karjeros pabaiga?

„Partijoje vyks kandidatų kėlimas ir pirminiai rinkimai. Kai bus iškelta mano kandidatūra, tada ir pasakysiu, ką aš su tuo darysiu. Jeigu niekas neiškels, tai bus dar paprasčiau. O kad žmonės kažkieno pavardes mini, tai, matyt, normalu agurkų sezono metu apie ką nors pakalbėti“, – vengdama aiškaus atsakymo, juokavo I. Šimonytė.

Jeigu niekas neiškels, tai bus dar paprasčiau. O kad žmonės kažkieno pavardes mini, tai, matyt, normalu agurkų sezono metu apie ką nors pakalbėti.

Prieš kelias savaites ji viename interviu buvo užsiminusi, kad jos politinė karjera gali baigtis kartu su Seimo kadencija, kuri truks iki 2020 m. rudens.

Buvęs partijos lyderis neslapukauja

„Pavardės (Ž.Pavilionio, V. Ušacko ir I. Šimonytės – LRT.lt) išvardintos teisingai. Kai kurie iš jų jau aktyviai demonstruoja, kad kandidato į prezidento postą sieks“, – tvirtino buvęs konservatorių lyderis ekspremjeras Andrius Kubilius.

Paklaustas, ar, jo manymu, vienas aktyviausių šiuo metu – V. Ušackas, jis tiesaus atsakymo beveik nevengė: „Partijoje yra nuomonių, kad I. Šimonytė būtų labai gera kandidatė. Diskusija partijoje vyks dar ilgai. Ir galimiems kandidatams, ir partijos nariams apsispręsti laiko dar daug, nes pirminiai rinkimai vyks partijoje, ko gero, antroje kitų metų pusėje“.

A. Kubilius prisipažino dar nesąs apsisprendęs, kurį iš šiuo metu minimų kandidatų palaikytų, bet neneigė matąs, kad jo vyriausybėje finansų ministre dirbusi I. Šimonytė galėtų būti stipri prezidentė, nes tam turi ir reikiamų gebėjimų, ir kompetencijos ir charizmos, kuri šalies vadovui taip pat esanti būtina.

Tačiau, kai kurie įtakingi konservatoriai LRT.lt prasitarė, esą I. Šimonytė partijos vadovybei jau pareiškusi, kad prezidento rinkimuose nedalyvausianti.

Prezidento rinkimams partija turės susitelkti

Krikdemiškajam konservatorių sparnui, kaip ir Ž. Pavilionis, priklausantis Seimo narys Laurynas Kasčiūnas teigė manąs, kad, renkant kandidatą, kuris prezidento rinkimuose galėtų geriausiai atstovauti ne tik partijai, bet ir dešiniosioms politinėms jėgoms, konservatoriams teks susitelkti ir priimti vieningą sprendimą: „Prezidento rinkimai – ne partijos pirmininko rinkimai, ir jei dabar vieni galbūt labiau simpatizuoja vienam kandidatui, kiti – kitam, tai po pirminių rinkimų teks visiems susitelkti ir palaikyti išsirinktą kandidatą.“

L. Kasčiūnas neslėpė jau dabar palaikąs Ž. Pavilionį ir esąs tikras, kad jis būtų stiprus prezidentas, gebantis tinkamai atstovauti dešiniųjų politinių jėgų vertybių spektrui.

Savo apsisprendimą tikrinasi kiekviename susitikime

„Formalaus sprendimo dar neturiu. Bet jį tikrinuosi kiekviename susitikime su žmonėmis. Važinėdamas po Lietuvą, stengiuosi išgirsti kuo daugiau tautiečių, ir viskas priklausys tik nuo jų palaikymo“, – prisipažino Ž. Pavilionis.

Jis įsitikinęs, kad, jei konservatoriai atsikratytų tam tikrų stereotipų, būtų socialiai jautresni, galėtų apjungti daugybę žmonių, kuriems šiuo metu reikia ir pagalbos, ir dėmesio: „Iš esmės, centro dešinėje mes neturime konkurentų, todėl, jei atsisuktume pagaliau į žmones, o ne tarnautume didžiuliams pinigams ar sistemoms, tai prezidento rinkimus laimėtume. Bet ar mano partiečiai patikės tokia vizija? Pamatysim. Laiko dar yra.“

Jei atsisuktume pagaliau į žmones, o ne tarnautume didžiuliams pinigams ar sistemoms, tai prezidento rinkimus laimėtume. Bet ar mano partiečiai patikės tokia vizija? Pamatysim. Laiko dar yra.

Ž. Pavilionis teigė manąs, kad be jo, V. Ušacko ir I. Šimonytės konservatorių gretose gali atsirasti ir daugiau kandidatų, norinčių dalyvauti prezidento rinkimuose. Vieni, anot jo, pasisakys už Vakarus, kiti – už Rytus ir pragmatiškus santykius su šalimis toje pusėje.

Dalindamasis įspūdžiais iš susitikimų su žmonėmis visoje Lietuvoje, parlamentaras pripažino, kad konservatoriai, būdami valdžioje, padarė nemažai klaidų, tačiau, pasimokę iš jų iš sugrįžę prie socialinio jautrumo, „kuris buvo atiduotas ir kairiosioms jėgoms, ir populistams, ir žaliems atradimams su raudonais prieskoniais“, jie galėtų tapti žmonių partija.

„Anksčiau ir kairieji, ir dešinieji, užuot padėję žmonėms ir įkvėpę juos verslui, kūrybai, šeimai, tik stiprino valdžią ir biurokratiją. Bet dabar jau pastebiu, kad partija pamažu vienijasi visai kitokiam požiūriui“, – teigė Ž. Pavilionis.

Jis apgailestavo, kad dabartinė valdančioji dauguma, kaip ir buvusios valdžios, įskaitant dešiniuosius, ir toliau dirba stambiojo kapitalo labui, pamiršdama ir progresinius mokesčius, ir skaudžias socialines problemas, o juk 40 proc. Lietuvos žmonių gyvena skurde.

Abu diplomatai – kažkuo panašūs?

Vertindamas Ž. Pavilionio ir V. Ušacko galimybes prezidento rinkimuose, sociologas Vladas Gaidys pastebėjo, kad jų žinomumas šiuo metu Lietuvoje labai panašus. Išsilavinimu, kompetencija užsienio politikos ir tarptautinių santykių srityse jie taip pat esą beveik nesiskiria.

„Kaip abu plėtos savo rinkiminę kampaniją, dar nėra aiškesnių ženklų. V. Ušackas galbūt atkyvesnis socialiniuose tinkluose. Matosi, kad stengiasi vis dažniau pasirodyti tarp paprastų Lietuvos žmonių ir nevengia prisistatyti kaip Rusijos ir jos subtilybių bei gyvenimo iš vidaus žinovas“, – dalijosi įžvalgomis V. Gaidys.

Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad V. Ušackui prezidento rinkimuose gali būti naudingas sugrįžimas į Lietuvą, atsisakius tolimesnės diplomatinės karjeros, gero atlyginimo, puikių gyvenimo sąlygų.

Pasak sociologo, tuo jis gali būti lyginamas su prezientais Valdu Adamkum ir Dalia Grybauskaite, kurie, sugrįždami į Lietuvą ir paaukodami jos labui savo gerovęį, buvo ir įvertinti, ir pripažinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (56)

Stasė

O aš rinksiu V. Ušackį, jis man atrodo padoriausias ir sąžiningiausias

!!!!!!!!!!!

Kai sugrąžins praskolintos Lietuvos skolą.

kiii

kitame gyvenime gales
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS