Kuo skiriasi valstybinis vizitas nuo oficialaus valstybės vadovo vizito? | Diena.lt

KUO SKIRIASI VALSTYBINIS VIZITAS NUO OFICIALAUS VALSTYBĖS VADOVO VIZITO?

Atskirti valstybinį vizitą nuo oficialaus galima pagal šiuos esminius kriterijus: kas kvietė atvykti vizito, kiek laiko jis truks bei kiek programos punktų yra numatyta. Taip sako Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio protokolo departamento direktorius Petras Zapolskas.

LRT RADIJO klausytojas Petras domisi valstybės vadovų vizitais. „Kuo skiriasi oficialus valstybės vadovo vizitas nuo valstybinio vizito?“ – klausia jis.

„Valstybinis vizitas yra aukščiausio lygio vizitas, vykstantis tik valstybės vadovo arba monarcho kvietimu. Jis trunka žymiai ilgiau, nei oficialus: paprastai iki trijų, o kai kuriose šalyse – iki penkių dienų. Valstybinio vizito metu lankomasi ne tik šalies sostinėje, bet ir dar viename mieste. Dar vienas šio vizito bruožas – apsikeitimas valstybiniais apdovanojimais“, – pasakoja P. Zapolskas. 

Specialisto teigimu, oficialaus vizito metu į bet kurią šalį vykstama nebūtinai valstybės vadovo kvietimu, tai gali būti ir kitų asmenų – parlamento pirmininko, užsienio reikalų ministro, ministro pirmininko, kariuomenės vado – kvietimas. Čia vyksta mažiau ceremonijų: nėra pasikeitimo apdovanojimais, nebūtinai vykstama į kitą miestą, vizito trukmė yra trumpesnė – gali būti viena arba dvi dienos. Taip pat programos punktų per oficialų vizitą būna daug mažiau.

„Valstybinio vizito metu paprastai būna dveji pietūs arba oficialios vakarienės: atvykstančiojo svečio garbei ir atsakomieji pietūs šalies vadovo garbei. Oficialaus vizito metu numatomas tik vienas oficialus renginys – pietūs arba vakarienė“, – sako P. Zapolskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS