L. Graužinienės pašonėje – kamuolinio sugyventinė | Diena.lt

L. GRAUŽINIENĖS PAŠONĖJE – KAMUOLINIO SUGYVENTINĖ

Vos ne kiekvieną Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės žingsnį stebi su Kauno nusikalstamu pasauliu siejamo asmens mylimoji ir jo vaiko motina. Vadovybės apsaugos departamento (VAD) vadovams ši "Kauno dienos" pateikta informacija didesnio šoko nesukėlė.

Kraupus siužetas

2015 m. pavasarį Kaune, K.Baršausko gatvėje, vyko kriminalinio siužeto filmo vertas vaizdas – skustagalviams vyrams mušant ir grasinant šaunamuoju ginklu bei peiliu, kai buvo bandoma pagrobti du asmenis, kriminalinės policijos pareigūnai užpuolikams netikėtai uždėjo antrankius. Tiesa, ne taip lengvai pareigūnams sekėsi – jie susidūrė su pasipriešinimu, tad buvo priversti iššauti įspėjamuosius šūvius ir panaudoti kovinių imtynių veiksmus. Vėliau tarp sulaikytų šešių įtariamųjų daiktų rasti trys koviniai šaunamieji ginklai, vienas su garso slopintuvu ir vienas šratais šaudantis pistoletas, peilių, teleskopinė lazda. Įtariamųjų automobiliuose gulėjo neperšaunamos liemenės.

Sulaikytiesiems buvo pareikšti įtarimai dėl disponavimo šaunamaisiais ginklais, narkotinėmis medžiagomis, neteisėtu laisvės atėmimu, prekyba žmonėmis, o vienam jų – ginkluotos nusikalstamos grupuotės organizavimu.

Gauja siejama su Kauno kamuoliniais, įtariama organizavę stambaus masto hašišo ir amfetamino kontrabandą į Skandinavijos šalis, taip pat verbavę ir smurtu bei įvairiomis bauginimo priemonėmis, tarp jų grasinimais susidoroti su šeimos nariais, vertę kitus asmenis vykti į užsienio valstybes vykdyti nusikaltimų. Ikiteisminis tyrimas vyksta iki šiol, jam vadovauja ir jį kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Sabaitis.

Paradoksas: vienam iš įtariamųjų, kuriam buvo inkriminuojama subūrus ginkluotą gaują, Mindaugui Ratkevičiui, skirtingai nei kitiems sulaikytiesiems, netrukus atsivėrė areštinės durys. Tam įtakos turėjo ir faktas, kad jis gyvena ir augina vaiką kartu su Raimonda Gedutyte, dirbančia VAD.

Netrukus pasklido kalbos, kad greitos laisvės priežastis galėjo būti vyro glaudūs ryšiai su įvairių institucijų pareigūnais, nes jis dirbo Viešojo saugumo tarnyboje (VST). M.Ratkevičius yra daugkartinis karatė čempionatų dalyvis ir nugalėtojas, charakterizuojamas kaip impulsyvus, emocijas sunkiai valdantis žmogus.

Nuo 2001 m. M.Ratkevičius turi karatė instruktoriaus licenciją, pristatomas kaip kovos menų asociacijos "Figh Gang" prezidentas.

Apsauga pasitiki

L.Graužinienę išrinkus Seimo pirmininke, politikė bandė kopijuoti Prezidentę Dalią Grybauskaitę – net buvo pasisiuvusi analogišką kostiumėlį. Praėjusiųjų metų viduryje greta D.Grybauskaitę saugančio ir išvykose lydinčio antro VAD pareigūno atsirado moteris. L.Graužinienės palydoje taip pat atsirado juodaplaukė. Tai žinoma Lietuvos dziudo imtynininkė, pelniusi nemažai tarptautinių apdovanojimų ir dirbusi VST pareigūne R.Gedutytė. Ji, kaip VAD pareigūno porininkė, L.Graužinienę yra lydėjusi į Ukrainą, Lenkiją, Švediją, JAV.

 

 

"R.Gedutytė praėjusių metų balandžio mėnesį pradėjo darbą VAD. Mes treti metai intensyviai žmonių ieškome, buvome nuvažiavę ir į VST, visas centrines Vidaus reikalų ministerijos įstaigas, kariuomenę, aukštąsias mokyklas. Gal tas ją ir užkabino, – "Kauno dienai" atviravo VAD direktorius vidaus tarnybos generolas Rymantas Mockevičius.

"Du saugomi asmenys yra moterys, todėl atsiranda toks poreikis", – yra atviravusi Seimo pirmininkė L.Graužinienė, paklausta apie antro apsaugininko – moters atsiradimą jos palydoje.

"Kauno dienai" Seimo pirmininkė L.Graužinienė teigė esanti patenkinta apsaugos darbuotoja: "R.Gedutytė dirba nepriekaištingai, yra lydėjusi į užsienį. Ji dirbo VST, kai jai vadovavo dar Sergejus Madalovas – aš mačiau, kad yra merginų. Ji dalyvavo konkurse, ji labai sportiška moteris. Turi vaiką, kas vyras – nežinau, nesidomiu. Departamentas turi patikros sistemą, žmonės tikrinami. Aš turiu pasitikėti tarnyba."

Paklausta, ar R.Gedutytė jai krito į akį, kai teko lankytis S.Madalovo vadovaujamoje tarnyboje, politikė nuo tiesaus atsakymo išsisuko: "Mačiau, kad dirba. Ten, regis, buvo trys merginos, kurios ir atėjo, ji, regis, pati stipriausia."

Pasidomėjus, ar pasitiki ją saugančiais VAD pareigūnais, L.Graužinienė teigė, kad pareigūnai "dirba pagal savo taisykles" ir ji "neturi galimybės kištis į jų darbo specifiką".

O kokia būtų politikės reakcija sužinojus, kad ne visi apsaugos asmenys gali būti patikimi, turėti ryšių su nusikalstamu pasauliu?

"Jei žinočiau tokią informaciją, aš iš karto išsikviesčiau tarnybos vadovą ir ją pateikčiau. O jei ta informacija peržengia tos institucijos rėmus, yra VSD, kitos institucijos – aš atitinkamai praneščiau", – kalbėjo L.Graužinienė ir teigė "neturinti pagrindo nepasitikėti. Tačiau dienraščio užuomina ją suintrigavo: "Tai aš dabar negalėsiu ramiai miegoti? Gal man jau nieko ir neatsitiks, ne tiek daug laiko ir liko."

Generolas problemos nemato

VAD generolo R.Mockevičiaus pasiteiravus, ar žino, kad jo pavaldinė R.Gedutytė augina Kauno kamuolinių nusikalstamai grupuotei priskiriamo M.Ratkevičiaus vaiką, pašnekovas prisipažino, kad jam tai naujiena ir pažadėjo pasidomėti, ar tai teisybė. Generolas teigė, kad R.Gedutytė pildė ne tik specialią anketą, bet buvo tikrinama ir specialiųjų tarnybų, o šių metų pradžioje – ir poligrafu.

"Ne tarybiniais laikais gyvename, kai anūkai už senelius atsakė. Juolab kad aš žinau, jog ten nieko baisaus nėra su tuo buvusiu jos sugyventiniu, – jau kito pokalbio metu "Kauno dienai" pareiškė R.Mockevičius. – Jei M.Ratkevičius būtų skambėjęs registruose ar kokiose nors bazėse, tai mes jos iš karto nebūtume įdarbinę. Jei jis nuskambėjo jau, kai ji dirbo, tai jis daro, ką nori, jis laisvas paukštis. Jie juk bendro turto neturi, šeimoje kartu negyvena, santykių jokių nėra."

"Kauno dienos" paklausta, kodėl eidama dirbti į VAD anketoje nenurodė, kad vaiko tėvas yra M.Ratkevičius, R.Gedutytė atkartojo savo viršininko žodžius – su buvusiu sugyventiniu ryšių esą nepalaiko, tad nematanti problemos, kodėl tai turėjusi deklaruoti. 

"Jei gaučiau iš tėvo alimentus, aš tai deklaruočiau. Tėvas, kiek gali, sakykime, skiria lėšų vaikui, apiperka, nes neturi nuolatinių pajamų. Ateina ruduo, gal nupirks batukus. Kad mano vaikui vieną mėnesį duoda gal 10 eurų, kitą – gal 50, trečią neduoda nieko, tai deklaruoti, kad jis padeda išlaikyti vaiką?" – R.Gedutytė bandė neigti ryšius su anksčiau teistu M.Ratkevičiumi.

Niekuo dėta?

Situacija yra kiek kitokia, nei ją bando piešti R.Gedutytė arba vertinti generolas M.Mockevičius.

2015 m. gegužės 28 d. Kauno apygardos teisme buvo išnagrinėtas suimtojo M.Ratkevičiaus skundas dėl kardomosios priemonės pakeitimo. Teismas konstatavo, kad suimtasis "turi šeimą, nors ir nėra oficialiai vedęs, turi nuolatinę gyvenamąją vietą, mažametį vaiką ir jį išlaiko", todėl pakeitė kardomąją priemonę.

"Kauno diena" kreipėsi į prokuratūrą, prašydama patikslinti, kokiais dokumentais remiantis ikiteisminio tyrimo teisėjas priėmė nutartį sušvelninti M.Ratkevičiui kardomąją priemonę – suėmimą.

"Informuojame, kad teismo posėdyje, nagrinėjusiame skundą dėl suėmimo termino pratęsimo, buvo pateikti dokumentai (gimimo liudijimo kopija, "Registrų centro" išrašo kopija, pažymų apie deklaruotą gyvenamąją vietą kopijos), patvirtinantys, kad M.Ratkevičius turi butą, vaiką bei vaiko ir motinos gyvenamoji vieta sutampa su M.Ratkevičiaus gyvenamąja vieta", – atsakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Erika Bogusevičiūtė.

Ji patikslino, kad sulaikius M.Ratkevičių ir jo bendrus, R.Gedutytė, "ikiteisminiame tyrime apklausta kaip liudytoja, nurodė, kad gyvena kartu su M.Ratkevičiumi ir remdamasi LR BK 82 str. 2d. nuostata atsisakė duoti parodymus".

Atrodo, kad Seimo pirmininkės apsaugos darbuotoja susipainiojo – tardytojams teigė, kad gyvena, ir tokiais parodymais remdamasis teismas M.Ratkevičių iš kalėjimo paleido, o savo viršininkui aiškina atvirkščiai.

"Kauno dienos" paprašytas pakomentuoti R.Gedutytės duotus parodymus, generolas M.Mockevičius prižadėjo duoti pavaldiniams įsakymą, kad pasidomėtų ikiteisminio tyrimo duomenimis. Praėjus gerokai laiko dienraščiui prisipažino nesidomėjęs, ar pavaldiniai įvykdė įsakymą.

"Aš su ja kalbėjau dar kartą, tvirtino negyvenanti. Mergina tvarkinga, protinga, triukšmas jai ne į naudą. Ir apskritai ji čia niekuo dėta", – generolas davė suprasti nematantis VAD jokių problemų.

GALERIJA

  • R. Gedutytė ir M. Ratkevičius
  • L. Graužinienės pašonėje – kamuolinio sugyventinė
DMN archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Klausimas idomu kaip cia bus?

Kaip reikia suprast? Melavo teismui pateikdani klastotus duomenis kad turi gyvenimo drauge ir augina vaika, sukciavimas ir dokumentu klastojimas tikslu iseiti is kaleimo, ar melavo VAD -ui del to kad negyvena kartu ir santykiu neturi, tai saugumo slaptumo licencijai - ate turetu buti.

Anonimas

Kruti veikejai

JO

Abiejų veideliai nykūs. Iš to pačio durpyno.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS