L. Linkevičius: santykiai su Lenkija yra konstruktyvūs | Diena.lt

L. LINKEVIČIUS: SANTYKIAI SU LENKIJA YRA KONSTRUKTYVŪS

Lietuvos santykiai su kaimyne Lenkija yra konstruktyvūs, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Su lenkais santykiai tikrai konstruktyvūs. Manau, kad tai liudija ir įvykiai, ir faktai, štai ir artėjantis prezidento Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) vizitas po tam tikro laiko“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė ministras.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pakvietė A. Dudą atvykti į Lietuvos valstybingumo šimtmečio minėjimą 2018-ųjų vasario 16-ąją. Ji pati taip pat planuoja kitais metais važiuoti į Lenkiją dalyvauti šios šalies valstybingumo šimtmečio renginiuose.

Pastaruosius kelerius metus tokių prezidentų vizitų nebuvo.

Kalbėdamas apie Lenkijoje vykdomas prieštaringai vertinamas ir Europos Sąjungos (ES) smarkiai kritikuojamas teisines reformas, L. Linkevičius teigė esąs įsitikinęs, kad naujasis Lenkijos premjeras ras būdų susikalbėti su ES.

„Yra tam tikros teisės normos, principai, kurie turi būti gerbiami visose šalyse. Mes tikime ir esame įsitikinę, kad dabar nauja vadovybė, naujas ministras pirmininkas – energingas, jaunas, šiuolaikinių veiklos metodų, turintis tam tikrą tarptautinę patirtį – naujomis jėgomis, matyt, ras būdą, kaip susikalbėti ir su Europos Sąjungos institucijomis, ir su kitomis svarbiomis šalimis Europoje, ko mes jiems labai ir linkime“, – tvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Europos Komisija pradėjo precedento neturintį drausminį procesą prieš Lenkiją dėl jos teismų sistemos reformų. Pasak Briuselio, šios reformos kelia grėsmę įstatymo viršenybei.

Anksčiau dar nė karto neinicijuotas ES sutarties 7-asis straipsnis numato vadinamąjį branduolinį variantą, kai gali būti įšaldytos valstybės narės balsavimo teisės. Tačiau tai gali būti padaryta tik po ilgos ir sudėtingos procedūros.

Pasak Europos Komisijos vicepirmininko Franso Timmermanso (Franso Timermanso), per pastaruosius dvejus metus Lenkija priėmė 13 naujų įstatymų, kurie sudaro sąlygas Vyriausybei „sistemingai politiškai kontroliuoti“ teisminių institucijų „sandarą, įgaliojimus, administravimą ir veiklą“.

Dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybė teismų sistemos reformų ėmėsi vos atėjusi į valdžią 2015 metų pabaigoje. Ji tvirtina, kad šios reformos būtinos siekiant veiksmingiau kovoti su korupcija ir pertvarkyti teismų sistemą, tebetemdomą komunistinės praeities šešėlio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS