L. Linkevičius: turime paremti Rusijos agresiją patiriančias šalis | Diena.lt

L. LINKEVIČIUS: TURIME PAREMTI RUSIJOS AGRESIJĄ PATIRIANČIAS ŠALIS

NATO valstybių narių užsienio reikalų ministrų susitikime Vašingtone ketvirtadienį ministras Linas Linkevičius ragino reaguoti į Europos saugumą silpninančius Rusijos veiksmus Juodosios jūros regione ir ginklų kontrolės srityje.

„Karinė agresija Rytų Ukrainoje, Krymo aneksija ir militarizacija, dalies Sakartvelo teritorijos okupacija, laivybos laisvės varžymas Juodojoje ir Azovo jūroje yra dalis Rusijos strategijos ardyti Europos saugumo architektūrą. Turime skirti papildomą dėmesį Juodosios jūros saugumui ir paremti Rusijos agresiją patiriančias šalis“, - sakė L. Linkevičius.

Pagal pranešimą, susitikime taip pat daug dėmesio skirta Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties pažeidimui. Praėjusiais metais NATO pareiškė, kad Rusija sukūrė ir dislokavo raketų sistemą 9M729, tokiu būdu pažeisdama INF sutartį. JAV ir kiti sąjungininkai jau šešerius metus ragina Rusiją žengti reikiamus žingsnius sutarties išsaugojimui, tačiau Maskva iki šiol nepateikė įtikinamų atsakymų į NATO šalims nerimą keliančius klausimus.

„Sutarties pažeidimas yra strateginės reikšmės iššūkis, ir NATO imsis visų reikiamų priemonių kolektyvinės gynybos ir atgrasymo patikimumui užtikrinti. Rusija šiuo metu nėra bendradarbiavimo partnerė. Vien dialogo akivaizdžiai nepakanka, nes Rusija toliau tęsia agresyvią politiką ne tik Ukrainoje ar Sakartvele, bet taip pat ir Sirijoje, Venesueloje, Balkanuose. Tarptautinės teisės pažeidimai privalo turėti aiškias pasekmes ir kainą“, - pabrėžė L. Linkevičius.

Susitikimo metu ministrai priėmė saugumui Juodosios jūros regione skirtų priemonių paketą. Jį sudaro papildomi sąjungininkų veiksmai ir atitinkamų pajėgumų stiprinimas bei didesnės paramos Sakartvelui ir Ukrainai priemonės.

NATO užsienio reikalų ministrų susitikimas vyksta balandžio 3-4 dienomis Vašingtone, kur prieš 70 metų buvo pasirašyta Šiaurės Atlanto sutartis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Klaipėdietė

Kiek galima mus gązdinti karu ir tuoj puls rusai???Ar Linkevičiui ir kt. dar neatsibodo,o gal čia ir yra jų planas,mus kiršinti su rusija,bjauru???

tai

Koks šlyštus padaras....fui.

Anonimas

Komsomolcas viska supranta, bet ištikimybė komsomolo principams ir ilgam doleriui svarbiausia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS