Lietuva – prieš Rusijos atstovo skyrimą Interpolo vadovu | Diena.lt

LIETUVA – PRIEŠ RUSIJOS ATSTOVO SKYRIMĄ INTERPOLO VADOVU

Lietuva sieks, kad tarptautinės policijos organizacijos Interpolo vadovu nebūtų išrinktas į šias pareigas kandidatuojantis Rusijos atstovas Aleksandras Prokopčiukas, antradienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Interpolo vadovas bus renkamas trečiadienį.

Pasak vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno, dabartiniam organizacijos viceprezidentui A. Prokopčiukui laimėjus rinkimus „Interpolas taptų politizuotu režimo susidorojimo įrankiu“.

„Matome, kad ir anksčiau Rusija turėjo užmačių pasinaudoti tarptautiniais arešto orderiais ir Interpolo galimybėmis siekdama susidoroti su Rusijos demokratine bei pilietinės visuomenės aktyvistais, tiek su Lietuvos pareigūnais“, – pranešime cituojamas ministras.

„Financial Times“ duomenimis, A. Prokopčiukas yra tarp dviejų kandidatų į organizacijos vadovo postą.

Be jo į šias pareigas kandidatuoja organizacijos prezidento pareigas einantis Kim Jong-yangas (Kim Čongjangas) iš Pietų Korėjos, jis anksčiau užėmė vyresniojo viceprezidento postą.

Vidaus reikalų ministras dar liepą laišku buvo kreipęsis į Interpolo generalinį sekretorių, informuodamas apie galimas provokacijas iš Rusijos, teigia ministerija.

Rusija tuomet buvo paskelbusi, kad ketina pradėti ikiteisminius tyrimus dėl Lietuvos prokurorų ir teisėjų, nagrinėjusių Sausio 13-osios bylą.

E. Misiūnas laišku tada informavo, kad Rusija gali bandyti per Interpolą gauti tarptautinius arešto orderius Lietuvos pareigūnams suimti.

Lietuva svarstys trauktis iš organizacijos

Jeigu Interpolo vadu būtų išrinktas Rusijos atstovas A. Prokopčiukas, Lietuva turėtų svarstyti galimybę pasitraukti iš šios organizacijos, antradienį pareiškė Seimas.

„Jei A. Prokopčiukas būtų išrinktas Interpolo vadovu, Lietuva drauge su kitomis demokratinėmis valstybėmis turėtų neatidėliojant svarstyti galimybę pasitraukti iš šios organizacijos“, – teigiama antradienį Seimo priimtoje rezoliucijoje.

Už ją balsavo 88 parlamentarai, nė vienas nebuvo prieš, susilaikė septyni.

„Interpolo vadovu išrinkus A. Prokopčiuką, t. y. kandidatą valstybės narės, kuri sistemingai piktnaudžiauja Interpolo sistema ir naudojasi ja kaip politinio spaudimo bei persekiojimo, o ne teisiniu instrumentu, ir pareigūną, kuris pats prisidėjo prie manipuliavimo Interpolo sistema, būtų suduotas milžiniškas ir sunkiai atitaisomas smūgis šios organizacijos reputacijai bei pasitikėjimui organizacijos teisiniu neutralumu“, – teigiama Seimo rezoliucijoje.

Pristatydamas dokumentą Seime antradienį konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad Rusija itin dažnai naudojasi teise prašyti, kad kitose Interpolui priklausančiose valstybėse būtų sulaikyti jos ieškomi asmenys. Dažniausiai tai taikoma Kremliaus kritikams.

„Kai kurios valstybės, kaip Ispanija, yra apsigavusios ir sulaikiusios žmones be jokios pateisinamos priežasties vien besivadovaudamos Kremliaus nurodymu“, – teigė G. Landsbergis.

Jo teigimu, jeigu A. Prokopčiukas būtų išrinktas Interpolo vadu, ši organizacija būtų diskredituota kaip institucija, nes būtent „A. Prokopčiukas buvo tas žmogus, kuris išduodavo tuos raudonuosius pranešimus, prašydamas suimti režimų kritikus kitose valstybėse“.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdarbietis Juozas Bernatonis pareiškė, kad rezoliucija parengta blogai, nes joje esą kaltinamas Interpolas, o ne nedemokratinės valstybės, kurios naudojasi organizacijos procedūromis.

„Aš nežinau, kaip Lietuva dabar dirbs su Interpolu“, – sakė jis.

„Financial Times“ duomenimis, A. Prokopčiukas yra tarp dviejų kandidatų į organizacijos vadovo postą.

Be jo, į šias pareigas kandidatuoja organizacijos prezidento pareigas einantis Kim Jong-Yangas (Kim Čongjangas) iš Pietų Korėjos, jis anksčiau užėmė vyresniojo viceprezidento postą.

Lietuvos Seimas savo rezoliucijoje priminė, kad Rusija nuolat siekia per Interpolą susidoroti su Kremliaus kritiais – verslininku Bilu Brauderiu, Estijos politiku Eriku-Nilsu Krosu, žurnalistu Piotru Silaevu, čečėnų opozicijos lyderiu Achmetu Zakajevu, Aleksėjaus Navalno bendražygiu Nikita Kulačenkovu ir kitais.

Anksčiau Interpolui vadovavęs kinas Meng Hongwei (Meng Hongvei) spalio pradžioje atsistatydino po jo arešto Kinijoje įtariant korupcija.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

'uzlaikyt nesveika'

susilaikė septyni.

kažkaip keistoka :)

Lietuva dalyvauja Interpolo veikloje , ten dalyvauja kaip suprantu ir Rusija ?:))) Tai ko dabar prieštarauja dėl jų atstovo kandidato į vadovus ? Arba dalyvauji ir sutinki su visais žaidėjais ir taisyklėmis arba sakai - sudiev ? Aš taip manau , o konservatorius Landsbergis vėl nesupranta ir kiršina ? Dabar "akis draskome " ir Interpolui , nors patys dalyvaujame jo veikloje kartu su Rusija ?

cha ha ha misiunas susinervino

jei Prokapciukas taps intrpolo sefu ---isgaudys visus korumpuotus kysininkus variugas aferiugas --besislapstancius pasaulyje , o tai neyeina y lietuviskos teises teisinius kriterijus......trumpiau kalbant , lietuviskiems valdziagyviams nebus kur pasislept su vogtais pinigais , nes ir amerikonas ir balvonas tures isduot .tarptautiniam teismuj visus zulikus......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS