Lietuva su JAV dėl karių statuso tikisi susitarti iki D. Trumpo inauguracijos | Diena.lt

LIETUVA SU JAV DĖL KARIŲ STATUSO TIKISI SUSITARTI IKI D. TRUMPO INAUGURACIJOS

  • 1

Lietuva ir Jungtinės Valstijos susitarimą dėl amerikiečių karių statuso tikisi pasirašyti dar iki Donaldo Trumpo inauguracijos, kuri numatoma sausio 20 dieną.

„Yra bendras sutarimas tarp mūsų ir JAV derybininkų, kad būtų tikslinga užbaigti dar esant šiai administracijai“, - antradienį sakė Lietuvos gynybos pareigūnas.

Pareigūnų teigimu, toks terminas numatomas atsižvelgiant į tai, kad pradėjus dirbti naujajai administracijai šis klausimas gali būti nustumtas į politinės darbotvarkės apačią.

Pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga dėl klausimo jautrumo, nes šiuo metu dar vyksta derybos.

Dvišalis susitarimas dėl bendradarbiavimo gynybos srityje, karininkų ir diplomatų vadinamas „dvišale SOFA“ sutartimi, rengiamas JAV iniciatyva. Ji apibrėžia JAV karių ir jų šeimos narių statusą.

Pagal sutartį, JAV suteikiama teisė teisti nusikaltusius karius, bet numatoma išimtis, kad Lietuva gali perimti jurisdikciją jai itin svarbiais atvejais. Susitarimas taip pat numato JAV teisę naudotis tam tikrais kariniais objektais, nors jie lieka Lietuvos nuosavybe.

Tokias sutartis JAV pasirašo su daugeliu šalių, kuriose dislokuojami jų kariai. Lietuvos gynybos pareigūnai atmeta abejones, kad taip Lietuva atsisako savo suvereniteto.  „Mes priimame karius būtent tam, kad jie padėtų apginti mūsų suverenitetą“, - sakė pareigūnas.

Kaip ir ankstesniais metais, kitąmet Lietuvoje bus dislokuota kuopa JAV karių, pratyboms taip pat dažnai lankysis batalionas iš Lenkijoje dislokuotos brigados.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Kas ką čia apgauti nori?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS