Lietuva sveikina lūžį „Brexit“ derybose, bet ragina vengti euforijos | Diena.lt

LIETUVA SVEIKINA LŪŽĮ „BREXIT“ DERYBOSE, BET RAGINA VENGTI EUFORIJOS

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį pasveikino proveržį Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES derybose, bet ragino susilaikyti nuo euforijos, kol „Brexit“ susitarimas nėra galutinai patvirtintas.

„Reikia pažymėti tam tikrą lūžį derybose, kur buvo pasiekta, kad šitas pasitraukimo procesas būtų kaip įmanoma sklandus“, – BNS sakė ministras.

Vis dėlto jis teigė, kad fiksuojant svarbų etapą „Brexit“ derybose „kol kas nereikėtų skleisti“ euforijos.

„Visi scenarijai yra vis dar atviri ir įmanomi“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Briuselis ir Londonas antradienį susitarė dėl „Brexit“ sutarties projekto, o trečiadienį jam pritarė Jungtinės Karalystės vyriausybė. Tai vainikavo pusantrų metų trukusias politiškai sudėtingas derybas.

Visi scenarijai yra vis dar atviri ir įmanomi.

ES šalių vadovai turėtų rinktis pritarti sutarčiai lapkričio 25 dieną, bet tikriausiai didžiausias iššūkis kils britų premjerei Theresai May (Terezai Mei), sieksiančiai susitarimo patvirtinimo savo šalies parlamente.

Ministrei pirmininkei tenka laviruoti tarp politikų, siekiančių griežtesnio Britanijos atsiskyrimo nuo Europos, ir tų, kurie bijo dėl šalies ateities, jeigu Londono ir ES ryšiai nebebus pakankamai tvirti.

L. Linkevičius teigė, kad šalys narės nuolat buvo informuojamos apie „Brexit“ derybų eigą.

„Suprantama, kad tie santykiai nebus tokie, kokie buvo, bet šitas susitarimas turi galimybių sukurti pagrindą savitarpio pagarbos ir kaip įmanoma glaudžios partnerystės santykiams“, – tvirtino užsienio reikalų ministras.

„Dabar susitarimas numato tą sklandų pasitraukimą, apgina interesus, taip pat ir piliečių interesus, taip pat tą skausmingą ir jautrų klausimą dėl Airijos sienos“, – pridūrė jis.

Sutarties projekte numatoma, kad visa Britanija galės likti muitų sąjungoje su ES, jeigu šalys per 21 mėnesio pereinamąjį laikotarpį arba jį pratęsus nesugebėtų suderinti platesnio susitarimo ir įsijungtų vadinamasis apsidraudžiamasis mechanizmas.

Jungtinė Karalystė iš ES turėtų pasitraukti kitų metų kovo pabaigoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Džiugu Lietuvai kad britai nutiesė kelią kuriuo Litxit vyks.

Anonimas

anglai patys prisidirbo ,vo teip,

aha

tik turbūt nieks net nepastebėjo ir visiems nusispjaut ar ta Lietuva sveikina, ar atvirkščiai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS