Lietuvoje lankysis Vengrijos prezidentas | Diena.lt

LIETUVOJE LANKYSIS VENGRIJOS PREZIDENTAS

Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga antradienį į Lietuvą atvyksta Vengrijos prezidentas Janošas Aderis. Vengrija, kaip ir Lietuva, 1918 m., po Pirmojo pasaulinio karo, sukūrė nepriklausomą demokratinę respubliką.

Vengrijos prezidentas su mūsų šalies vadove Dalia Grybauskaite aptars Lietuvos ir Vengrijos dvišalius santykius, ES darbotvarkės klausimus, saugumo padėtį regione ir bendrus veiksmus stiprinant NATO gynybą bei atgrasymą rytiniame Aljanso flange.

Prieš trejus metus Vengrijos naikintuvai vykdė NATO oro policijos misiją iš Zoknių, o 2017 m. šios šalies kariai rotavosi priešakinių Aljanso pajėgų batalione Estijoje.

Lietuvą su Vengrija sieja tvirti istoriniai ryšiai. Lietuvos didysis kunigaikštis Jogaila vedė Vengrijos princesę ir Lenkijos karalienę Jadvygą, o XVI a. Transilvanijos kunigaikštis Steponas Batoras vedė Žygimanto Augusto seserį Oną ir 10 metų valdė Lietuvos ir Lenkijos valstybę.

S. Batoras pertvarkė ir modernizavo Lietuvos kariuomenę, atrėmė Maskvos agresiją, laimėjo Livonijos karą ir įkūrė Vilniaus universitetą. Jo valdymo laikotarpiu kūrėsi mokyklos, buvo pertvarkyti teismai ir priimtas trečiasis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Statutas.

Šių laikų istorijoje Lietuvą ir Vengriją suvienijo kova už laisvę. Budapešte 1956 m. spalį kilusi Vengrijos revoliucija sulaukė atgarsio Lietuvoje. Sovietų armijai žiauriai numalšinus protestus - žuvo 3000 žmonių - vengrų palaikymo akcijas surengė Vilniaus ir Kauno studentai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Edmundas

Ką tas Putino garbintojas čia paliko .

Puikus lyderis

Puikus lyderis ir savo šalies tikras patriotas. Sėkmės Vengrijos vadovui !

...

Taip, prieš Sorošą reikia vieningai kovot.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS