Lietuva padidins budrumą ruošiantis futbolo čempionatui Rusijoje | Diena.lt

LIETUVA PADIDINS BUDRUMĄ RUOŠIANTIS FUTBOLO ČEMPIONATUI RUSIJOJE

Lietuvos tarnybos padidins budrumą siekiant suvaldyti vasarą išaugsiančius vykstančiųjų srautus į Karaliaučių, kur rengiamos pasaulio futbolo čempionato rungtynės.

„Taip, per tas porą savaičių bus budrumo lygis didesnis“, – žurnalistams po antradienį vykusio tarnybų atstovų pasitarimo sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Ruošiantis suvaldyti keliaujančiųjų srautus, pasieniečiai sako besirengiantys atvejui, kad kai kurie nemokamais traukiniais iš pagrindinės Rusijos dalies į Karaliaučių tranzitu per Lietuvą vyksiantys aistruoliai nebus susitvarkę dokumentų.

Karaliaučiuje vyksiančiose čempionato grupių varžybose žais Kroatijos ir Nigerijos, Serbijos ir Šveicarijos rinktinės, taip pat susitiks Ispanijos ir Maroko bei Anglijos ir Belgijos komandos.

Tikėtina, kad šių komandų aistruolių ir bus daugiausiai tarp tuo metu į Karaliaučių vyksiančių turistų.

Daugiausiai nerimo pareigūnams kelia Maroko ir Nigerijos piliečiai, nes jiems norint sėkmingai įvažiuoti į Lietuvą reikės Šengeno vizų.

Lietuvos pareigūnai tikisi, kad Rusija įspės būsimus keliautojus turėti šiuos dokumentus.

„Ruošiamės scenarijams, kad ne visi sirgaliai gali atitikti Šengeno teisyno reikalavimus, kad įvažiuotų į Euopos Sąjungos šalį“, – žurnalistams po pasitarimo ministerijoje sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas Antanas Montvydas.

„Jeigu jie neatitinka Šengeno teisyno reikalavimų, tai mes neturime teisės jų įleisti į mūsų šalį“, – pridūrė jis.

„Mes apie tai informuojame Rusijos Federacijos atstovus ir tikimės, kad jie tą informaciją pateikė sirgaliams, kurie planuoja vykti per mūsų valstybę“, – kalbėjo pareigūnas.

Rungtynės Karaliaučiuje vyks nuo birželio 14 iki 29 dienos.

Vidaus reikalų ministras sako, kad kol kas nėra tikslių duomenų, kiek tiksliai Maroko ir Nigerijos piliečių tuo metu vyks per Lietuvą.

Iš viso per dvi čempionato savaites Lietuvą 35 papildomais traukiniais turėtų kirsti 16 tūkst. futbolo aistruolių.

Planuoja pratybas

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai gegužės pabaigoje planuoja surengti pratybas galimiems scenarijams futbolo čempionato metu.

Panašūs mokymai šiemet vyko Viešojo saugumo tarnyboje. Nors paprastai šios tarnybos pareigūnai prie valstybių sienų nebudi, čempionato metu jie prisijungs prie pasieniečių.

„Teiksime pilną ir visapusišką paramą Valstybės sienos apsaugos tarnybai“, – sakė Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius.

Pasak vidaus reikalų ministro, Lietuvos pareigūnai yra pasirengę stebėti ir vidines sienas su Lenkija ir Latvija.

„Turime scenarijų ir patį patį geriausią, ir patį patį blogiausią. Pats blogiausias scenarijus, kada jau prasideda kariuomenės veiksmai. Tai patikėkite, yra ir planai sudaryti, ir scenarijai“, – kalbėjo E. Misiūnas.

Pasaulio futbolo čempionatas vyks 11-oje Rusijos miestų. Karaliaučiaus futbolo stadionas talpina apie 35 tūkst. žmonių.

Trečiadienį Lietuvos pareigūnai vyks į Pagėgius, kur pasirengimą čempionatui aptars su Rusijos institucijų atstovais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS