Lietuvos vadovai: nereikia nerimauti dėl Rusijos ir Baltarusijos pratybų | Diena.lt

LIETUVOS VADOVAI: NEREIKIA NERIMAUTI DĖL RUSIJOS IR BALTARUSIJOS PRATYBŲ

Premjeras Saulius Skvernelis ir prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė antradienį aiškino, kad Lietuva yra tinkamai pasirengusi Rusijos ir Baltarusijos rengiamoms karinėms pratyboms „Zapad“ ir nerimauti dėl jų nereikia.

„Aš manau, kad žmonėms tikrai nerimauti nėra jokio reikalo. Ir Lietuva, ir mūsų kaimyninės valstybės, ir pats NATO aljansas padarė viską, kad Baltijos šalys, Lenkija šių pratybų metu tikrai galėtų jaustis maksimaliai saugiai. Pirmiausia mes patys padarėme savo namų darbus, stiprindami savo krašto apsaugos sistemą, savo gynybinius pajėgumus. Turime dislokuotus NATO priešakinių pajėgų dalinius Lietuvoje, turime sustiprintą oro erdvės apsaugą, yra labai aiškūs ir komunikacija, ir planai, kas būtų, jeigu būtų. Galiausiai mūsų tarnybos, kurios yra atsakingos už mūsų vidaus saugumą, sienos apsaugą yra pasiruošusios. Ir kol kas tikrai mes nematome jokių indikacijų, dėl kurių reikėtų žmonėms kelti labai didelį nerimą“, - LRT radijui sakė S.Skvernelis.

Jis taip pat pažymėjo, kad galimų provokacijų atveju institucijos turėtų elgtis „pakankamai ryžtingai ir drąsiai“.

Savo ruožtu prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas vidaus politikos klausimais M.Lingė pabrėžė, kad svarbu visuomenei į galimas provokacijas reaguoti be panikos.

Ir Lietuva, ir mūsų kaimyninės valstybės, ir pats NATO aljansas padarė viską, kad Baltijos šalys, Lenkija šių pratybų metu tikrai galėtų jaustis maksimaliai saugiai.

„Kartais žiniasklaida tikrai nori skambesnės antraštės galbūt, tai sudaro didesnį įspūdį, bet kartais paskaičius informaciją, kokia yra pateikiama, mes matome iš tikrųjų, kad kažkokios realios grėsmės, apie ką eina kalba, turbūt ir nėra. Tai tiesiog šiuo atveju mes turime suprasti, kad visi turi būti atsakingi: tiek institucijos, kurios turi užtikrinti saugumą, vykdyti savo pareigas, tiek, be abejonės, ir visuomenė - sutelktis reikalinga, nes panikos skleidimas arba tam tikros insinuacijos, kai yra provokuojami kažkokie žingsniai arba veiksmai, juos reikėtų vertinti atitinkamai“, - „Žinių radijui“ kalbėjo prezidentės patarėjas.

Rusija ir Baltarusija savaitės trukmės bendras karines pratybas pradeda ketvirtadienį. Maskva skelbia, kad pratybose dalyvaus mažiau nei 13 tūkst. karių, Vakarų pareigūnai mano, kad iš tiesų mokymuose bus apie 100 tūkst. karių.

Lietuvos karinės žvalgybos teigimu, labai tikėtina, kad pratybų „Zapad“ scenarijuje bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO. Dalis mokymų rajonų bus greta Lietuvos valstybės sienos, todėl Lietuvos pareigūnai neatmeta incidentų ir provokacijų tikimybės.

Gairės: Zapad
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Numas

Auksiniais saukstais "peteliske" atsikapos... Galit miegoti ramiai... :D

visu

siu /politiniu/ nikadeju tikslas pusti zmonems migla i akis nes jau ir patys nezino kokiam velniui tarnauja svarbu tik pinigswi....

To taigi

Ne puse metu, o Keturis metus jau RUSAI PUOLA !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS