Metai baigėsi, informacinis karas tęsiasi | Diena.lt

METAI BAIGĖSI, INFORMACINIS KARAS TĘSIASI

Vienas iš reikšmingiausių Lietuvai įvykių – NATO bataliono, kuriam vadovauja Vokietija, dislokacija. Tai labai konkreti atgrasymo priemonė nuo agresyvios Rusijos, kuri rudenį Lietuvos pašonėje vykdė karines pratybas „Zapad“, ir vadino jas antiteroristiniais gynybos mokymais, nors iš tikrųjų pratybos buvo  konvencinio karo prieš Europą ir NATO simuliavimas.

Taikinys – partizanų atminimas

Apie tai, remdamasis žvalgybos duomenimis, pranešė vokiečių „Bild“. Ir tai visiškai patvirtino mūsų šalies pareigūnų ir kariškių turėtą informaciją. Savo ruožtu Rusija šiemet neatsisakė ne pirmus metus vykdomo informacinio karo prieš Lietuvą ir kitas Baltijos šalis. Ypač ryškus buvo mėginimas apšmeižti mūsų pokario partizanus. Tam pasitarnavo ir vietiniai, tačiau toną, žinoma, davė Rusijos propagandos ruporai. O kai liepą oficialioje NATO „Twitter“ paskyroje pasirodė trumputis dokumentinis filmas apie miško brolius, Maskvoje kilo tikra įtūžio banga.

Rusijos televizijų diskusijų laidos buvo pradedamos nuo Lietuvos specialiųjų pajėgų kario žodžių apie pasirengimą kautis.

Įaudrinti temos, Rusijos politikai, propagandininkai Baltijos šalių pokario partizanams klijavo nacių, žydšaudžių ir kitokių nusikaltėlių etiketes.

„Juos parengė Trečiojo Reicho specialiosios tarnybos. Trečiojo Reicho fašistai“, – kalbėjo Rusijos parlamento Aukštųjų rūmų Gynybos ir saugumo komiteto vicepirmininkas Francas Klincevičius.

Partizanai yra mūsų kariuomenės dalis. Jie yra mūsų tęstinumas kariuomenės okupacijos sąlygomis. Dėl to jie ir yra puolami.

„Jie yra tie, kurie jau dalyvavo kruvinuose etniniuose valymuose, nusikaltimuose bei masinėse žydų žudynėse“, – sakė Rusijos istorinės atminties fondo direktorius Aleksandras Diukovas.

„Štai Juozas Lukša – jis pats nupjovė rabinui galvą, savo rankomis, ir pasakė, kad taip bus su visais, atsiprašau, žydais“, – teigė laidos „Specialusis korespondentas“ vedėjas Andrejus Medvedevas.

Lietuvos kariuomenės atstovai ne kartą yra perspėję, kad vienas pagrindinių Rusijos propagandos generolų taikinių – partizanų atminimas. Juos siekiama sukompromituoti, išvadinti banditais ir žydšaudžiais. Taip juodinti ne tik Lietuvos kariuomenę, bet ir visą aljansą.

„Partizanai yra mūsų kariuomenės dalis. Jie yra mūsų tęstinumas kariuomenės okupacijos sąlygomis. Dėl to jie ir yra puolami“, – sakė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikė Auksė Ūsienė.

Keliauja ir po Vakarų šalis

Rudeniop Maskvos pastangos apjuodinti pokario partizanų judėjimą virto ataka, atnaujinta iš Vilniaus. Knygos apie holokaustą Lietuvoje autorė Rūta Vanagaitė pareiškusi, kad KGB archyvuose rado apie kitą partizanų vadą, 1949 m. Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio deklaracijos signatarą Adolfą Ramanauską-Vanagą kompromituojančios informacijos. Vanagaitė informacija dalijosi ne tik savo krašte, bet ir interviu užsienio žiniasklaidai

„Pasirodė, kad jis bendradarbiavo su KGB, kad jis išdavė visus 22 žmones, kurie jį slapstė, kai buvo miško broliu, ir galiausiai jis ėmė garbinti Sovietų sąjungą, rėkė teismui, kad visokeriopai bendradarbiaus ir išpirks savo kaltę“, – teigė knygos „Mūsiškiai“ autorė R. Vanagaitė.

Prispausta faktų, be to, greičiausia, mėgindama gelbėtis nuo gresiančių teismų, R. Vanagaitė išplatino viešą laišką, pripažindama, kad jos nuomonė esą A. Ramanauskas-Vanagas nebuvo kankinamas, o susižalojo pats, buvusi klaidinga, kad ji gailisi dėl skubotų ir arogantiškų komentarų viešumoje.

Tačiau iki šiol ši ponia keliauja ne tik po buvusios Sovietų sąjungos, bet ir Vakarų šalis, kur tęsia pasakojimus apie Lietuvą – žydšaudžių kraštą, bijantį apie tai kalbėti ir pripažinti, tačiau niekur nekalba apie savo suklydimus dėl A. Ramanausko-Vanago.

Kad apsigintų nuo istorijos klastočių, Lietuvos valstybė beveik nedaro nieko. Mes neturime valstybės supratimo, kad mūsų istorijos pateikimas užsienio auditorijai jos kalba yra gyvybiškai svarbus. „Aš manau, kad šitoje vietoje valstybė, platindama savo pasakojimą apie savo istoriją, tiesą sakant, padarė bene mažiausiai“, – kalbėjo Seimo narys Arvydas Anušauskas.

Politikos analitikas Marius Laurinavičius sako, kad Kremliaus režimas bando kenkti Lietuvos įvaizdžiui užsienyje. Pavojingiausia tai, kad mėginama pasėti pačių lietuvių sąmonėje abejonės sėklą, sumenkinti, ištrinti iš atminties pokario partizanų kovą, o tada būtų galima kelti abejones dėl pačios Nepriklausomybės.

„Pagrindinis yra tas klasikinis hibridinio karo ginklas visaip visuomenę parengti tam, kad galimos okupacijos arba naujo pavergimo atveju, jinai nesipriešintų“, – teigė M. Laurinavičius.

Kad ir kaip būtų nemalonu, bet kartais Rusijos minkštosios galios kerai suveikia. ​

Plungės savivaldybė nematė nieko bloga nuvežti jaunimą į stovyklą Rusijoje, kur laisvalaikiu jie aplankė ne tik Rusijos ginkluotųjų pajėgų bei Tėvynės karo muziejus, bet ir susitiko su V. Putino globojamų baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ atstovais.

„Viskas, ponai lietuviai rusofobai, pavėlavote – vaikai jau pasivažinėjo su „Naktiniais vilkais“, – šaipėsi „Naktinių vilkų“ lyderis Aleksandras Zaldostanovas.

Tai tik įrodo, kad Rusijos propagandininkams blogų būdų nėra, o informacinis karas tikrai nesibaigs sulig šių metų vidurnakčiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Zinartas

Stalinas zmogzudis

Joniškėlis

Vanagaitė labai tinka prie Stalino ir Dušanskio.

tam „taigi" - Julius Ž.

Jeigu propaganda, tai nerašinėk, nesinervuok. Švęsk šv. Kalėdas, Naujus Metus. Niekas tavęs jėga neverčia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS