Ministerija atnaujina Privalomojo sveikatos draudimo tarybą | Diena.lt

MINISTERIJA ATNAUJINA PRIVALOMOJO SVEIKATOS DRAUDIMO TARYBĄ

  • 0

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kviečia įstaigas ir organizacijas, kurios tai gali daryti pagal dabar galiojančią tvarką, deleguoti atstovus į Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) tarybą.

Ministerija numato, kad į tarybą bus įtraukti atstovai, kurie nėra buvę jos nariais ilgiau nei dvejus metus.

„Atsinaujinanti tarybos sudėtis, nepriekaištinga jos narių reputacija – labai svarbus veiksnys skaidrinant vaistų ir sveikatos priežiūros paslaugų kompensavimo klausimus. Tenka tik apgailestauti, kad iki šiol, sudarant šią tarybą, trūko skaidrumo, nebuvo apibrėžta kadencijos trukmė, jos sudėtis metų metus beveik nekito. O toks sąstingis yra gera terpė korupciniams ryšiams tarpti“, – trečiadienį ministerijos išplatintame pranešime teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijaus Veryga.

PSD taryba yra patariamoji institucija, jos nuostatus ir sudėtį tvirtina SAM. Iki šiol iš senosios PSD tarybos ministras esą nesulaukdavo siūlymų, nors ši institucija turi patarti, teikti siūlymus, o ne tik priimti sprendimus dėl jau paruoštų klausimų.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, į PSD tarybą įeina Nacionalinės sveikatos tarybos, SAM, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Finansų ministerijos, Valstybinės ligonių kasos ir teritorinių ligonių kasų atstovai. Į tarybos narius taip pat deleguojami darbdavių organizacijų, ne medikų profesinės sąjungos, pacientų organizacijos ir savivaldybių asociacijos atstovai. Taryboje savo atstovus taip pat turi sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai, farmacininkų organizacijos.

Kaip šią savaitę sakė parlamentinio Sveikatos reikalų komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė, Seimas pavasario sesijoje priims sprendimą dėl PSD tarybos pertvarkos, o naujos sudėties taryba galėtų pradėti funkcionuoti nuo gegužės.

A.Širinskienės teigimu, iki šiol formuojant PSD tarybą trūko skaidrumo: įstatymu neapribota jos narių kadencija bei jų skaičius, nenustatyti nepriekaištingos reputacijos reikalavimai, nėra privačių interesų deklaravimo tvarkos, o jos formavimas leidžia patekti asmenims, turintiems sąsajų su farmacijos pramone.

Pagal naują tvarką, ketinama apriboti tarybos narių kadencijų trukmę (bus galimos dvi kadencijos iš eilės po dvejus metus). Planuojama, kad PSDT bus formuojama Trišalės tarybos principu – proporcingai skiriant vietų valdžios institucijoms, draudėjų bei apdraustųjų atstovams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS