Buvusį socdemų kandidatą į ministrus lydi Fortūna viešuosiuose pirkimuose | Diena.lt

BUVUSĮ SOCDEMŲ KANDIDATĄ Į MINISTRUS LYDI FORTŪNA VIEŠUOSIUOSE PIRKIMUOSE

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija trečiadienį pranešė, kad atliks vidinį tyrimą ir kreipsis į Viešųjų pirkimų tarnybą dėl pavaldžių įstaigų įsigytų konsultacijų iš buvusio socialdemokratų kandidato į teisingumo ministrus Juliaus Pagojaus vadovaujamos mažosios bendrijos.

Tyrimą atlikti žada ir Vidaus reikalų ministerija, nes paslaugas iš J. Pagojaus įmonės pirko jai pavaldi valstybės įmonė „Regitra“.

„Mes nutarėme kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą ir pradėti vidinį tyrimą“, – BNS sakė socialinės apsaugos ir darbo ministro atstovė spaudai Eglė Samoškaitė.

Pasak jos, 2017-2018 metais su J. Pagojaus vadovaujama mažąja bendrija „Conversio“ buvo pasirašytos septynios sutartys. Už jas pirktos konsultacijos dėl naujų Europos Sąjungos asmens duomenų apsaugos taisyklių.

Pirkimų vertė siekė iki 10 tūkst. eurų. Tokie pirkimai yra laikomi mažos vertės. Pagal tokių įsigijimų taisykles prekes arba paslaugas galima nusipirkti neskelbiamų derybų būdu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis žurnalistams Vyriausybėje sakė, kad ministerijos darbuotojai, kurie rūpinasi duomenų apsauga, yra patenkinti J. Pagojaus įmonės darbu, bet paslaugų pirkimo istoriją ministras vertina kritiškai.

„Kol kas tikrai mano pirmosios reakcijos yra labai kritiškos, tikrai negali būti, kad viena įmonė laimi ne tik ministerijoje, bet ir pavaldžiose įstaigose, ir dėl to yra pilnas politinis pasiryžimas siekti, kad būtų išsiaiškinta ir priimti visi teisėti veiksmai, kad tai nepasikartotų“, – teigė L. Kukuraitis.

Kol kas tikrai mano pirmosios reakcijos yra labai kritiškos, tikrai negali būti, kad viena įmonė laimi ne tik ministerijoje, bet ir pavaldžiose įstaigose.

Jo teigimu, vidinio patikrinimo metu bus tiriama visų su pirkimu susijusių asmenų veikla.

„Tai visi susiję asmenys – nuo ministerijos administracijos, kanceliarijos iki įstaigų vadovų, kurie atsakingi už viešuosius pirkimus, ir taip pat asmenys, kurie tiesiogiai dalyvauja viešųjų pirkimų procedūrose – tai tarnautojai, darbuotojai, komisijų nariai ir taip toliau“, – sakė ministras.

Savo asmeninės atsakomybės ministras vertini neskuba.

„Pirmiausia reikia nustatyti pažeidimus ir tada darysime sprendimus“, – paklaustas, ar paaiškėjus pažeidimams pats priimtų atsakomybę, sakė L. Kukuraitis.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas savo ruožtu BNS teigė, kad bus įvertinti „Conversio“ paslaugas pirkusių „Regitros“ darbuotojų veiksmai.

„Šiandien ryte sužinojom tokią informaciją, tai iš karto kreipėmės į mūsų inspektorių ir Korupcijos prevencijos skyrių, kad susirinktų visą informaciją“, – sakė E. Misiūnas.

„Žinome, koks tai jaunuolis ir kokiai partijai priklausantis, galbūt suveikė seni ryšiai, pažintys, o gal jis labai geras verslininkas“, – apie galimas J. Pagojaus sėkmės viešuosiuose pirkimuose priežastis kalbėjo vidaus reikalų ministras.

Informaciją apie J. Pagojaus mažosios bendrijos pasirašytas sutartis su socialinės apsaugos sistemos įstaigomis feisbuke paskelbė žurnalistas, visuomenininkas Andrius Tapinas.

J. Pagojus užpernai pradėjus dirbti „valstiečių“ ir socialdemokratų koalicijos Vyriausybei buvo siūlomas tapti teisingumo ministru. Jis tuo metu dirbo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) direktoriumi.

J. Pagojus savo kandidatūrą atsiėmė paaiškėjus, kad 2015 metais jis policijos pareigūnams įkliuvo vairavęs neblaivus – jam nustatyta 0,67 promilės girtumas.

J. Pagojus 2012–2014 metais dirbo J.Bernatonio patarėju, teisingumo viceministro pareigas ėjo nuo 2014 metų. 2016 metų vasarą jis laimėjo konkursą tapti VVTAT direktoriumi, tačiau netrukus atsistatydino iš šių pareigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pensininke

Visiskai nebera sazines valstybeje, nes viskas prasideda nuo TEISESAUGOS , kurios vadovus skiria Grybauskaite. Dvi kedencijas skandino valstybe su didelemis palukanomis, su duju laivo nuoma ir t.t.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS