B. Markauskas: iš mamos ūkio jokio atlyginimo negaunu | Diena.lt

B. MARKAUSKAS: IŠ MAMOS ŪKIO JOKIO ATLYGINIMO NEGAUNU

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ketvirtadienį susitinka su opozicine Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija paaiškinti aplinkybių dėl savo šeimos ūkininkavimo aplinkybių.

Be to, ministras pareiškė, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko Gabrieliaus Landsbergio uošvis Evaldas Čijauskas jam žadėjo šios frakcijos paramą už tam tikrus sprendimus.

Ketvirtadienį lankydamasis opozicinėje TS-LKD frakcijoje B. Markauskas teigė, kad tapęs ministru sulaukdavo daug lankytojų, kurie ateidavo su savo pasiūlymais, patarimais, sumanymais.

„Vienas iš jų buvo Evaldas Čijauskas. Turbūt ne pirmo susitikimo metu sužinojau, kad jis yra konservatorių frakcijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio uošvis. (...) E. Čijauskas pažadėjo frakcijos paramą kai kuriais klausimais“, – tvirtino B. Markauskas.

Jis tuo pačiu pripažino nežinantis, ko buvo verti E. Čijausko pažadai, nes šis nesąs politikas.

„Evaldas Čijauskas, Kaimo verslo informacijos centro direktoriaus patarėjas, gana dažnai pas mane užeidavo, nors vėliau sužinojau, kad jis yra Gabrieliaus Landsbergio uošvis, aptarinėdavome įvairias temas, ir tikrai būdavo atvejų, pavyzdžiui, kai buvo teikiamas siūlymas dėl Veterinarijos tarnybos prijungimo prie Žemės ūkio ministerijos, buvo pažadas pakalbėti su frakcija, pabandyti gauti frakcijos pritarimą“, – po frakcijos posėdžio žurnalistams pasakojo ministras.

„Ne kartą buvo atėjęs kalbėti, kadangi mes, Žemės ūkio ministerija, pavaldžiose institucijose atliekame reformas, jis tikrai jautė, kad gali netekti darbo, buvo atėjęs pakalbėti dėl galimybių kitur dirbti – ir Nacionalinėje žemės tarnyboje, ir tam pačiam centre, tik jau sukūrus departamentą“, – pasakojo B. Markauskas.

Ministras tikino nieko nežadėjęs E. Čijauskui, o pats netikrinęs, ar šio pažadai apie politinę paramą buvo įvykdyti.

„E. Čijauskui jokių pažadų nesu davęs ir nevykdysiu, o politiniai pažadai, nežinau – niekada neskaičiuoju ir nežiūriu, kas už ką balsavo“, – teigė B. Markauskas.

Jis sakė niekam neužsiminęs apie E. Čijausko pažadus, nes nelaikęs to rimtu dalyku.

Svarbesnis premjero žodis

Klausiamas apie likimą ministro pareigose, B. Markauskas teigė matąs tokią galimybę. Juoba, kad ministro darbas jam patinka.

„Manau, kad kaip ministras turi žemdirbių pasitikėjimą, verslo, su kuriuo man tenka dirbti“, – sakė jis.

Čia truputį šaudymas iš patrankos į žvirblį.

Nors sulaukė prezidentės Dalios Grybauskaitės raginimo atsistatydinti, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguotas ministras teigė gerbiąs jos nuomonę, bet lauksiąs premjero vertinimo.

„Man labai svarbi prezidentės nuomonė. Tačiau prezidentė neturi galimybės žinoti visų niuansų. Buvo viešoje erdvėje išsakytos abejonės dėl manęs, ir prezidentė turbūt į tai sureagavo. Bet aš esu Ministrų kabineto narys, tiesioginis vadovas yra premjeras, ir tikrai laukiu jo“, – žurnalistams sakė B. Markauskas.

Jis tvirtino negalįs sutikti su viešoje erdvėje jam metamais kaltinimais.

„Šiandien viešai išsakyti žodžiai „užgrobė“, „užvaldė“, „pasisavino“, tikrai manau, kad yra gerokai sutirštinti. Atlieka tarnybos patikrinimą, bus duotas įvertinimas“, – aiškino žemės ūkio ministras.

Veikia pagal įgaliojimą

Kalbėdamas apie darbą motinos ūkyje, B. Markauskas pabrėžė jai tik padedantis kaip šeimos narys.

„Darbinių santykių ir neturėjau, ir neturiu su Sofijos Markauskienės ūkiu, dirbau kaip šeimos narys“, – ketvirtadienį sakė ministras.

Jis patvirtino, kad dešimt metų turi generalinį įgaliojimą tvarkyti motinos ūkio reikalus, tačiau pabrėžė negaunantis jokios algos už tai.

„Čia truputį šaudymas iš patrankos į žvirblį“, – sakė B. Markauskas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę pareiškė, kad žemės ūkio ministras gali pažeisti Konstituciją dirbdamas motinos ūkyje.

„Konstitucijos 60 ir 99 straipsniai numato draudimą Seimo nariams ir ministrams gauti kitokį atlyginimą, išskyrus pagal pareigas ir už kūrybinę veiklą. Atvirai pripažinus, kad ministras tvarkė savo verslo reikalus motinos vardu, panašu, kad veikiama tariamų sandorių forma, kai tikrasis naudos gavėjas yra pats ministras“, – sakė prezidentė.

B. Markauskas konservatoriams pasakojo, kad motinos ūkis pradėtas kurti 1990 metais. Anot jo, ūkis visuomet buvo tokio pat dydžio – 20 hektarų, dauguma žemės nuomojama. Dalis žemės dirbta esą turint tik žodinį savininkų sutikimą.

Gresia tik bauda

Žemės ūkio ministras teigė esąs įsitikinęs, kad žodinės sutartys dėl žemės nuomos galimos. Anot jo, tai leidžia Civilinis kodeksas.

„Tikrai labai plačiai paplitusi praktika – žodinės sutartys. Ir šiais metais nedrįstume uždrausti žodinių sutarčių, tai sukeltų didelį ūkininkų pasipiktinimą“, – teigė B. Markauskas.

Jis pakartojo, kad šeima nutarė parduoti motinos ūkį, ir apgailestavo, kad to nepadarė anksčiau.

„Šiemet nebedeklaruosime pasėlių, ateityje planuojame žemės ūkiu nebeužsiimti“, – sakė B. Markauskas.

Tuo metu Seimo narys konservatorius Jurgis Razma atkreipė dėmesį, kad deklaruojant pasėlius siekiant gauti ES išmokas, taisyklės numato, jog reikia pateikti žemės valdymo teisės (nuosavybės, nuomos ar panaudos pagrindais) patvirtinimo dokumentus.

„Kokius dokumentus pateikėte deklaruodamas?“ – teiravosi J. Razma.

„Šiuo atveju aš nepateikiau“, – sakė žemės ūkio ministras.

Anot jo, dokumentų Nacionalinė mokėjimų agentūra reikalauja tik iš tų ūkių, kuriuos atrenka patikrinti.

„Jeigu yra žodinė sutartis, nuvažiavus pas savininką, jis parašo paprastą raštą, kad aš neprieštarauju ir neprieštaravau, kad mano žemės yra dirbama ūkininko. To agentūrai užtenka. (...)  Šiuo atveju turbūt savininkas nesitrauks, bet tai bus bauda, taip pat kaip už greičio viršijimą“, – svarstė B. Markauskas.

Ministras kritikos susilaukė naujienų portalui 15min.lt paskelbus, kad jo šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo bei už tai gavo ES išmokas. Ministras teigė turėjęs žodinius savininkų sutikimus.

Ministrą atsistatydinti paragino prezidentė D. Grybauskaitė. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad sprendimą priims gavęs teisėsaugos išvadas.

Opozicija rengia ministrui interpeliaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ar dar ir atlyginimo norėtumėte?

iš vaikiško amžiaus esate išaugęs, tad turėtumėte neapsimetinėdamas suprasti, jog artimas šeimos narys naudojasi išskirtinėmis privilegijomis. Negi būdamas ministru neturite supratimo, patirties, jog toks jūsų elgesys iššauks konfliktinę situaciją ir privers palikti postą?

status

Nereiktų kišti savo mamos ir nedaryti šios garbingo amžiaus moters savo įkaite. Žurnalistai landūs, nepatingėjo ir nuvažiavo pas mamą, ta stovi prie kaimiško pečiaus, apsigobus skarele ir sako-vaikeliai, kokia žemė, sveikata neleidžia...nieko nežinau, aš jokių žemių nedirbau ir nedirbu, nieko apie tai nežinau..

Ministre

nereikia Lietuvai kabinti makaronų ant ausų ir meluoti viešai. Iš mamos ir nereikia jokio atlygio, nes ūkis jūsų. Visa Lietuva matė, kaip žurnalistai kalbino jūsų mamą, tai senyva moteris, kuri aiškiai pasakė, kad tai sūnus viskuo rūpinasi ir jo ūkis. Prisipažinkite vyriškai, kad suklydote ir nedarykite problemų nei savo partijai, kuri nori būti skaidri, nei premjerui, kuris turi visiems aiškintis, koks jus geras. Gal ir geras, kaip žmogus, bet politikas tikrai prastas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS