NATO šalių politikai ir ekspertai Vilniuje svarstys, kaip stiprinti aljansą | Diena.lt

NATO ŠALIŲ POLITIKAI IR EKSPERTAI VILNIUJE SVARSTYS, KAIP STIPRINTI ALJANSĄ

Rugpjūčio pabaigoje Vilniuje susirinkę įtakingi NATO šalių politikai ir ekspertai ieškos atsakymų, kaip stiprinti išorinių jėgų skaldomą euroatlantinę erdvę ir kurti Rusijos ateitį be jos dabartinio prezidento Vladimiro Putino.

Antrus metus iš eilės Vilniuje rengiamoje prezidento Valdo Adamkaus tarptautinėje konferencijoje „Europos ir Transatlantinio atsparumo atkūrimas“ ketinama aptarti ne tik Kremliaus sulaikymo ir atgrasymo strategijas, tačiau ir ieškoti būdų, kaip demokratizuoti V. Putino valdomą Rusiją.

Konferencijoje taip pat ketinama paruošti ilgalaikės Vakarų politikos su Rusija rekomendacijas. Konferencijos iniciatoriai akcentuoja, kad renginio metu planuojama priimti dokumentą, kuriame būtų įtvirtintas tarptautinės bendruomenės vaidmuo sulaikant V. Putino agresiją ir nubrėžtos Rusijos perspektyvos be Putino.

Rugpjūčio 22 d. Vilniuje vyksiančioje konferencijoje dalyvaus įtakingi politikai ir strategai iš visų svarbiausių NATO sostinių bei aukšto rango pareigūnai iš Ukrainos, Sakartvelo, Moldovos. Į konferenciją atvyks ir disidentai iš Rusijos.

Prezidento V. Adamkaus nuomone, esminis konferencijos tikslas - sustiprinti transatlantinės erdvės vienybę, kurią, pasak jo, šiuo metu skaldo įvairūs vidiniai ir išoriniai veiksniai. Todėl, tvirtino V. Adamkus, konferencijoje bus stengiamasi kurti strategijas, kurios kuo efektyviau darytų įtaką išoriniam pasauliui.

„Kalbant apie transatlantinę vienybę konferencijoje bandysime įtikinti JAV partnerius kovojant su nacionaliniais JAV priešais pasirinkti demokratišką ES, kaip geriausią ir ištikimiausią JAV sąjungininkę“, - sakė prezidentas.

Konferencijos iniciatoriaus konservatoriaus Žygimanto Pavilionio teigimu, konferencijos metu taip pat yra planuojama priimti dokumentą, kuriame būtų įtvirtinamas tarptautinės bendruomenės vaidmuo sulaikant Putino agresiją ir brėžiamos Rusijos perspektyvos be Putino.

„Lietuvoje vykstantis kasmetinis „Sniego“ (žinomas kaip „Snow“) susitikimas labiau koncentruojasi į įtakingų ekspertų lygį, tuo tarpu antrus metus iš eilės rengiama Prezidento V. Adamkaus konferencija taikosi į politinį-strateginį lygį: sukviečiant ne tik įtakingus ekspertus, bet ir politikus, kurie gali daryti įtaką konkretiems kitų valstybių ar tarptautinių organizacijų sprendimams Lietuvai naudinga linkme“, - pažymėjo Ž. Pavilionis.

Konferencijoje numatytos trys diskusijų temos. Diskusijoje dalyvausiantys politikai ir ekspertai tarsis, kaip sustiprinti Europos ir JAV vienybę bei atsispirti ypač stipriems išorinių jėgų bandymams suskaldyti euroatlantinę erdvę.

Lietuvos poziciją šiuo klausimu pristatys Vytautas Landsbergis, o jam antrins įtakingas Vokietijos krikščionių demokratų užsienio politikos architektas Europos Parlamento narys Elmaras Brokas. Taip pat šioje diskusijoje pasisakys ekspertai iš Vokietijos, JAV, Prancūzijos.

Antrojoje konferencijos temoje planuojama diskutuoti, kaip sugrąžinti ES ir NATO plėtrą į didžiųjų ES ir NATO sostinių darbotvarkes ir kaip stabdyti ekspansyvią Rusijos politiką Europoje.

Apie tai kalbės buvę JAV prezidento Georgo Busho patarėjai, buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, buvęs Jungtinės Karalystės valstybės sekretorius seras Malcolmas Leslie'is Rifkindas ir kiti įtakingi Europos valstybių politikai.

Galiausiai konferencijoje bus keliamas klausimas, kaip, nepasiduodant Kremliaus įtakai, Rusiją padaryti demokratiškesnę ir europietiškesnę. Šios temos pagrindu uždaroje konferencijos sesijoje ketinama paruošti rekomendacijas Vakarų politikams, kaip suformuoti ilgalaikę Vakarų politiką dėl Rusijos.

Paskutinėje konferencijos dalyje pasisakys įtakingas Vokietijos Bundestago Gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Karlas A. Lamersas, buvęs Lietuvos premjeras Andrius Kubilius, įvairūs Lietuvos ekspertai bei žurnalistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Tdk

Pampersu nusipirka tegul geriau.))) Karas ne Holiwudas tarbakrauskiai

Bunkeris

Jei teisingai supratau , tai bus ieškoma galimybių bandyti kištis į Rusijos vidaus reikalus ??? Mano nuomone Rusijai tai gali nepatikti ...

Alis Petkus...

NATO vadovai mėgsta adrenaliną...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS