Nesutinka, kad vaiko priežiūros išmoką galėtų gauti seneliai | Diena.lt

NESUTINKA, KAD VAIKO PRIEŽIŪROS IŠMOKĄ GALĖTŲ GAUTI SENELIAI

Vyriausybė trečiadienį paprieštaravo konservatorės Monikos Navickienės siūlymui, kad vaiko priežiūros atostogų galėtų išeiti seneliai.

Tokia iniciatyva šiuo metu svarstoma Seime. Pagal šias pataisas į vaiko priežiūros išmokas pretenduoti galėtų dirbantys seneliai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtoje ir Vyriausybės patvirtintoje išvadoje sakoma, kad projektu būtų išplėstas asmenų, turinčių teisę gauti vaiko priežiūros išmoką, ratas ir tam reikėtų papildomų Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto lėšų, kurios siektų apie 43 mln. eurų per metus.

„Siekiant didinti atsakingą, infliacijos nedidinančią fiskalinę politiką nėra finansinių galimybių skirti įstatymo projektui įgyvendinti reikalingų lėšų iš „Sodros“ biudžeto“, – Vyriausybės posėdyje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Jis taip pat sakė, jog vyresni žmonės labiau rizikuoja netekti darbo. Ministras nerimavo, jog teise į minėtas išmokas galėtų būti piktnaudžiaujama.

Nors Vyriausybė patvirtino neigiamą išvadą, premjeras Saulius Skvernelis abejoja, ar tikrai reikia atmesti konservatorės siūlymą.

„Jūs jau vieną kartą pakišote Vyriausybę su suma, kai mes kalbėjome apie vaikų, kuriems skiriama globa ar kažkas, važiavimo išlaidų kompensavimą. Komitete reikėjo raudonuoti, kai buvo paskaičiuoti visi vaikai, gimstantys šalyje, o ne tie, kuriems tokia speciali nuolaida būtų taikoma. Dėl to aš ir dabar abejoju dėl tų skaičių pirmiausia tokių kosminių. Ir tai, aišku, apsisprendimo reikalas: jeigu mes šiandien neturime viešųjų paslaugų, nesugebame jų suteikti, turime problemą su darželiais, auklėmis ir taip toliau, ir sakome seneliams vis tiek ne, tegu būna taip blogai, kaip dabar yra. Alternatyvą kokią jūs galite pasiūlyti ar ne?“, – į L. Kukuraitį kreipėsi ministras pirmininkas.

L. Kukuraitis savo ruožtu aiškino, kad yra skiriama lėšų vaikų priežiūros paslaugoms stiprinti.

„Alternatyva kuriama, paslaugų stiprinimas yra“, – sakė ministras.

Jis pridūrė, kad praktikos, jog vaikų priežiūros atostogų eitų seneliai, nėra nė vienoje Europos Sąjungos šalyje.

Vyriausybės išvada yra rekomendacinio pobūdžio, ji neįpareigoja parlamentarų atmesti svarstomų pataisų.

Šiuo metu vaiko priežiūros išmoka siekia 100 proc. buvusio atlyginimo dydžio, jei atostogų einama vieneriems metams, o imant dvejų metų vaiko priežiūros atostogas – 70 proc. ir 40 proc. atlyginimo dydžio atitinkamai pirmaisiais ir antraisiais metais. Ji mokama vienam iš tėvų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS