Netikėtas posūkis: B. Markauskas traukiasi | Diena.lt

NETIKĖTAS POSŪKIS: B. MARKAUSKAS TRAUKIASI

Dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių pastaruoju metu kritikos sulaukęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas traukiasi iš pareigų, trečiadienį po Vyriausybės posėdžio pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

„Ministras mane šiandien informavo apsvarstęs visas aplinkybes apie sprendimą trauktis iš pareigų, ministro sprendimą gerbiu“, - žurnalistams trečiadienį sakė Vyriausybės vadovas.

Premjeras tuo pačiu pabrėžė, jog ministras B. Markauskas nėra niekuo kaltinimas teisėsaugos institucijų, bet jam keliami aukštesni reikalavimai, nei paprastam ūkininkui.

S. Skvernelis sako, kad sprendimą atleisti B.Markauską D. Grybauskaitei pateiks kitą savaitę, nurodydamas ir jo atleidimo datą.

Jis teigė siūlysiantis prezidentei, kad B.Markauskas dirbtų iki birželio 1-osios.

Sudėtinga būtų dirbti tokioje situacijoje: ir po prezidentės nepasitikėjimo, ir vertinat, kad turbūt ir toliau būčiau labai atidžiai stebimas.

Premjeras akcentavo, jog pritarti ministro sprendimui trauktis yra jo asmeninis apsisprendimas.  Anot jo, jei B. Markauskas būtų pasitraukęs anksčiau, nebūtų atsakyti klausimai dėl „klijuojamų etikečių“ pažeidus įstatymus.

„Kaltinimai pakankamai rimti buvo keliami dėl sukčiavimo, ES lėšų grobstymo – tai būtų kaip ir pripažinimas. Galiu pakartoti, kad  atmetu bet kokį spaudimą, kaip minėjau nuo pat pradžių, tai yra mano apsisprendimas, noras žinoti visą informaciją, kalbėtis su ministru“, – sakė S. Skvernelis.

Jis pripažino, kad kad B. Markauskas turi palaikymą Seime, tačiau, anot jo, „frakcija taip pat turi matyti visumą“.

„Norime, kad žemės ūkio sektoriuje būtų vykdomi pokyčiai, kad reformos nebūtų stabdomos dirbtinai, nebūtų kertamas pasitikėjimas pačia institucija. Tą suprasdami, turėtų gerbti ministro apsisprendimą, kaip ir aš gerbiu ministro sprendimą, manau, kad jis šioje situacijoje yra svarbiausias, kalbant apie stabilumą tiek Vyriausybėje, tiek valstybėje“, – teigė premjeras.

Pats B. Markauskas sako, kad jo sprendimą trauktis daugiausia nulėmė šeimos interesai ir prezidentės kritika.

„Pirma ir svarbiausia (priežastis – BNS) – kad buvo paliesta iš tikrųjų jautriausia sritis, tai yra mano šeimos ir artimųjų. Aišku, aš jų tikrai ne kartą atsiprašiau, tam tikrai aš nebuvau pasiruošęs“, – spaudos konferencijoje kalbėjo ministras.

„Antras dalykas – kad, be abejo, sudėtinga būtų dirbti tokioje situacijoje: ir po prezidentės nepasitikėjimo, ir vertinat, kad turbūt ir toliau būčiau labai atidžiai stebimas“, – sakė jis.

Ministras teigė, jog jam labai svarbu, kad gali pasitraukti po teisėsaugos išvadų.

„Tokių tikrai kaltinimų žemės užgrobimu, užvaldymu, europinių lėšų grobstymu – paaiškėjo, kad tikrai to nėra, tai man buvo žymiai lengviau priimti tokį sprendimą“, – dėstė B. Markauskas.

Jo aiškinimu, skandalo įkarštyje priimtas sprendimas parduoti šeimos ūkio karves buvo svarstomas jau anksčiau.

„Dėl karvių pardavimo tai buvo tiktai (…) spyris į užpakalį. Be abejo, visi jau turbūt žinote, kurioje vietoje mūsų šeimos ūkis yra, tai yra Klaipėdos priemiestyje, tai mes seniai svarstėme apie tai, kad turbūt tikrai, ypač kalbant apie gyvulininkystę, tokiomis sąlygomis ūkininkauti yra per daug sudėtinga“, – kalbėjo B. Markauskas.

Kaip vieną svarbiausių nebaigtų darbų jis įvardijo derybas dėl naujos Europos Sąjungos finansavimo perspektyvos.

B. Markauskui atsistatydinant iš Vyriausybės valdančioji valstiečių ir žaliųjų sąjunga neteko vieno iš dviejų turėtų partijos atstovų Vyriausybėje. Šiai politinei jėgai be B. Markausko dar priklauso ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, kiti ministrai – nepartiniai.

Premjeras Saulius Skvernelis išvakarėse buvo žadėjęs, kad sprendimą dėl ministro priims trečiadienį. Pats ministras dar antradienį teigė nematąs pagrindo trauktis, nes padarė tik mažareikšmį nusižengimą.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), atsakydama į konservatorių paklausimą, antradienį nurodė, kad B. Markausko ar jo motinos ūkininkės Sofijos Markauskienės veikloje nėra nustatyta nusikalstamos veikos požymių, tačiau galėjo būti neteisingai deklaruoti pasėliai siekiant gauti ES išmokas. Ministro šeimos deklaravimo aplinkybes dar tiria Nacionalinė mokėjimo agentūra.

B. Markauskas kritikos sulaukė naujienų portalui 15min.lt paskelbus, kad jo šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo bei už tai gavo ES išmokas. B. Markauskas teigia turėjęs žodinius savininkų sutikimus.

Ministrą atsistatydinti paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Seimo opozicija antradienį surinko reikiamus 29 parašus ministro interpeliacijai inicijuoti.

B. Markauskas – trečiasis Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės ministras, per pusantrų darbo metų pasitraukęs iš pareigų. Pernai rugsėjį iš ūkio ministro pareigų atsistatydino Mindaugas Sinkevičius, nes Socialdemokratų partija paliko valdančiąją koaliciją. Šių metų kovą po prezidentės kritikos atsistatydino teisingumo ministrė Milda Vainiutė. Pamainos jai kol kas nerasta.

R. Karbauskis apgailestauja

Lietuvos Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis sako apgailestaujantis, kad iš posto traukiasi žemės ūkio reikalų ministras Bronius Markauskas.

„Labai apgailestauju, kad taip yra, nes palaikymas žemdirbių bendruomenės yra absoliutus“, – trečiadienį ministro pasitraukimą BNS komentavo R. Karbauskis.

Jis sakė, jog B. Markauskas tikriausiai traukiasi dėl spaudimo šeimai, garbaus amžiaus mamai, o objektyvių priežasčių jam palikti pareigas nėra.

„Ministras patiria labai didžiulį spaudimą ne pats asmeniškai, o jo šeima, kiek aš esu šnekėjęs su ministru, tai vos pakeliama, praktiškai nepakeliama. (...) Tie metodai, kada važiuoja žurnalistai filmuoti aklos mamos, su ja interviu ima, suprantate, kad tai nežmoniška“, – kalbėjo „valstiečių“vadovas.

„Teisinių problemų jokių nėra, šnekant apie moralinius klausimus, tai tikrai nėra tie dalykai, dėl kurių ministrams reiktų atsistatydinti“, – sakė R. Karbauskis.

D. Grybauskaitė: pasitraukimas sveikintinas

Sprendimas dėl Broniaus Markausko pasitraukimo iš žemės ūkio ministro pareigų taps pagrindu konstruktyviam valdžių bendradarbiavimui, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Priimtas sprendimas dėl žemės ūkio ministro pasitraukimo sveikintinas. Tikiuosi, kad tai sudarys gerą pagrindą konstruktyviam bendradarbiavimui su Vyriausybe ir Seimu“, - trečiadienį teigė šalies vadovė komentare, kurį BNS perdavė jos Spaudos tarnyba.

D. Grybauskaitė anksčiau yra raginusi B. Markauską trauktis iš pareigų.

„Aš manau, kad nei politinės, nei moralinės teisės likti poste toks ministras nebeturi. Jis ją prarado“, – prieš kelias savaites transliuotame interviu LRT radijui sakė šalies vadovė. Pasak jos, ministro reputacija kenktų Lietuvos įvaizdžiui Europos Sąjungos derybose dėl žemės ūkio finansavimo po 2020 metų.

„Jeigu Vyriausybės vadovas ir valdančioji dauguma manys, kad toks ministras jiems tinkamas, labai apgailestauju, kad mes turime tokią valdančiąją daugumą“, – yra sakiusi šalies vadovė.

Premjeras S. Skvernelis tąkart atkirto nepasiduosiantis šalies vadovės spaudimui ir žadėjo priimti principingą sprendimą savarankiškai, pareiškė lauksiantis teisėsaugos institucijų išvadų.

Jau galvoja apie pamainą

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigiamai įvertino Broniaus Markausko sprendimą trauktis iš žemės ūkio ministro pareigų. Jis prognozuoja, kad ilgai netruks rasti jam pamainą.

„Vertinu kaip rimto žmogaus poelgį. Jis priėjo tokią ribą, kada nutarė ir nusprendė, ir labai gerai padarė. Manau, kad jį galima tik pagirti už ryžtą“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovas.

Kita vertus, jis pripažino, kad B. Markausko pasitraukimas – šiek tiek pavėluotas.

„Taip, per vėlai. Gal reikėjo tokį žingsnį žengti anksčiau, bet kadangi jam nebuvo pasakyta ir patarta iš šalies, kad tu būtinai turi pasitraukti, labai žmogiškai reikėtų vertinti“, – tvirtino V. Pranckietis.

Anot jo, valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga netruks rasti naują Žemės ūkio ministerijos vadovą.

„Manau, kad rasime greitai. Numatę kas, (turime – BNS) galbūt tik pamąstymuose, kadangi nežinojome, ar pasitrauks, ar nepasitrauks. Bet įsivaizduoju, kad ilgai netruks“, – sakė Seimo pirmininkas.

Dar trečiadienio rytą Žinių radijui Seimo pirmininkas sakė manantis, kad premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį neragins atsistatydinti žemės ūkio ministro B. Markausko. V. Pranckietis ryte svarstė, kad vienintelis kelias atstatydinti ministrą galėtų būti opozicijos rengiama interpeliacija, bet proceso baigtis ministrui veikiausiai būtų palanki.

Nukentėjo reputacija

Žemės ūkio ministras „valstietis“ B. Markauskas galėjo anksčiau priimti sprendimą trauktis iš pareigų, būtų mažiau nukentėjusi ir jo, ir valdančiųjų reputacija, teigia Seimo opozicijos atstovai.

„Manau, kad ministras pridarė labai daug žalos. Jeigu būtų pasitraukęs anksčiau, būtų gerokai mažiau nukentėjęs pasitikėjimas tiek Vyriausybe, tiek premjeru, tiek Seimu. Užtrukome dvi savaites ar net daugiau diskutuodami apie ministro mamą, jo sklypus ir panašiai. Galėjome viso to išvengti“, – trečiadienį BNS sakė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Liberalų vadovas Eugenijus Gentvilas teigė, kad laiku neatsistatydindamas B. Markauskas neįvertino situacijos rimtumo.

„Kaip visada politikai nesugeba įvertinti, kas laukia atsidūrus tokioje situacijoje. Reikėtų numatyti, kad visos bėdos išlįs, jos gali būti nedidelės, bet jos taps didelėmis. Tad B. Markauskas pavėlavo“, – sakė liberalas.

„Jis pakenkė sau pačiam. Išlenda dar kaimynai, kurie pasako, kad taip buvo, įsivaizduokime, mama, šeima įveliama į tą situaciją, jau grynai psichologiniai dalykai. Politinė reputacija iš tiesų tokia, kad kyla klausimai, ar nesijaučia (ministras – BNS) kaltas dėl prezidentės ir premjero konflikto, pusiau tokia krizė valstybės valdyme“, – žemės ūkio ministro padarytą žalą vardijo E. Gentvilas.

G. Landsbergis svarstė, kad apsispręsti ministrui galėjo padėti ir opozicijos parengta interpeliacija. Trečiadienį Seime surinkti jai pradėti būtini parašai.

„Manau, kad jie pajuto, jog interpeliacija būtų pavykusi, nes tokios indikacijos buvo, kad yra nemažai balsų ir tarp pačių „valstiečių“, kurie būtų ją palaikę“, – tvirtino konservatorius.

Socialdemokratų partijos atstovas Algirdas Sysas sakė sveikinantis B. Markausko sprendimą.

„Geriau vėliau negu niekad. Bet aš manau, kad ponas B. Markauskas ir „valstiečių“ frakcija pati sau pasidarė papildomų problemų. Galėjo iškart tai padaryti“, – BNS teigė parlamentaras.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Onutė

Dori, darbštūs žmonės greitai,,suvalgomi". Gerokai daugiau prisidirbe konservatoriai ir liberalai neturėtų labai džiaugtis,kad su gerb.Prezidentes pagalba sudorojo p.Broniu Markauska. Vakar,, Dėmesio centre"G.Landsbergis susirgo amnezija,nors vedėjas labai švelniai,bet konkrečiai uždavė daug klausimų,gerb.Gabrieliaus veido išraiška buvo oi,oi,oi... Matosi,kad įklimpo į MG neblogai.

Juozas

Labai gaila gero, doro ministro, jam ir jo seimai dideles sekmes. O ta paskustva, kuris be prasmes sukele triuksma nubaus AUKSCIAUSIASIS, bet tokie i nieka netiki , jiems uztenka kitu nelaimiu.

Įdomu,

Kam nuo to,kad atsistatydino žemės ūkio ministras Bronius Markauskas bus geriau? Gal Gabrieliui Landsbergiui,kuris pats išsitepes iki ausų,gal Eugenijui,Gentvilui,kurio partija ganėtinai nešvari?Yra tokia liaudies patarlė:kuo pats kvepia,tuo ir kitą tepa. Valstiečiai-zalieji, pasiimkite kempines ir ūkiškai nusveiskite nuo visų, valdžiusių Lietuvą tris dešimtmečius, susikaupusį purvą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS