Norima bausti už siekį paveikti rinkėją | Diena.lt

NORIMA BAUSTI UŽ SIEKĮ PAVEIKTI RINKĖJĄ

  • 1

Vyriausybė teikia Seimui pataisas, kurios numato atsakomybę vien už siekį daryti įtaką rinkėjui, o ne tik tuomet, kai padaryta įtaka paveikė jo valią.

Tai numatančias Baudžiamojo kodekso pataisas parengė Vidaus reikalų ministerija (VRM), joms trečiadienį pritarė Vyriausybė.

Jomis siūloma keisti dabar galiojantį straipsnį dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise. Pagal projektą, baudžiamoji atsakomybė būtų taikoma, jeigu prieš asmenį „buvo naudojama psichinė prievarta arba jis buvo papirktas, arba apgaulės būdu jam buvo trukdoma realizuoti savo teisę rinkti, būti išrinktam arba dalyvauti referendume“.

VRM teigimu, šiuo metu susiklostė praktika teismuose, kad pats rinkėjų papirkimas savaime dar nereiškia nusikalstamos veikos padarymo. Teismuose tenka įrodinėti, kad kaltininkas, papirkdamas rinkėją, paveikė jo valią, todėl šis balsavo kitaip, negu norėjo.

„Siūlomų pataisų projekte nelieka trukdymo sąlygos, o tai reiškia, kad nebereikės įrodyti, jog padaryta įtaka rinkėjui paveikė jo valią. Atsakomybė asmeniui bus taikoma bei nusikaltimas bus laikomas baigtu, nepriklausomai nuo to, ar kaltininkui pavyko sukliudyti asmeniui įgyvendinti jo valią, ar ne“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Bausmių už rinkėjų papirkimą nesiūloma keisti. Už tai numatyti viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AK

Kai isijungi puko radija tai tik girdi p.Puko neigiamus komentarus apie valdzios blogus sprendimus. Negirdejau geru pasiulymu tik eiti i Puko kvieciamas akcijas pries Kauno valdzia. Apie korupcijos isnaikinima ne zodzio, nes jis tai turi daryti. Jis balitiruojasi Silainiu apygardoje. Klausimas kodel? Gal cia atsirado sekantis Sustauskas, kuris papuole i seima del protestu tuometinei valdziai. Be to jis jau keturias priesaikas pries Dieva yra tares ir nevygdes. Tai kaip seime vykdys priesaika ir istars paskutinius zodzius priesaikoje.Tas zmogus sistemingai nori patekti i seima nieko ten nenuveikdamas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS