Opozicija raginama nepalaikyti iniciatyvos dėl LRT parlamentinio tyrimo | Diena.lt

OPOZICIJA RAGINAMA NEPALAIKYTI INICIATYVOS DĖL LRT PARLAMENTINIO TYRIMO

Valdantiesiems inicijuojant parlamentinį Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) valdymo, ūkinės ir finansinės veiklos tyrimą, liberalų frakcijos seniūnas Seime Eugenijus Gentvilas ragina visas opozicines frakcijas nepalaikyti tokios iniciatyvos.

„Pirmiausia opozicinėms frakcijoms siūlau savo nuostatas išsakyti nutarimo dėl tyrimo komisijos sudarymo pateikimo ir svarstymo metu. Taip pat raginu visas opozicines frakcijas nedalyvauti nutarimo priėmime. Ir galiausiai raginu opozicines frakcijas nedeleguoti savo atstovų į tyrimo komisiją“, - su trimis pasiūlymais į opozicines frakcijas kreipiasi E. Gentvilas.

Jis atkreipia dėmesį, kad pastarųjų „valstiečių“ ir LRT žurnalistų konfliktų kontekste toks tyrimas atrodo kaip politinis kišimasis į žiniasklaidos darbą ir gali būti vertinamas kaip bandymas daryti spaudimą ir įtaką žiniasklaidai.

„Opozicijos kritiškai vertinamas parlamentinis LRT tyrimas atrodo kaip bandymas perimti žiniasklaidos kontrolę ir gali būti traktuojamas kaip bandymas pažeisti nacionalinio transliuotojo nepriklausomumą, ypač neišnaudojus galimybės pasitelkti Valstybės kontrolės pajėgas“,- sako E. Gentvilas.

Politiko manymu, toks valdančiųjų užsispyrimas ir bandymas sukompromituoti nacionalinį transliuotoją prieštarauja europiniam žiniasklaidos reglamentavimui.

Kaip jau skelbta, Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotas nutarimo projektas, kuriuo siūloma sudaryti laikinąją tyrimo komisiją ir pavesti jai atlikti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) valdymo, finansinės bei ūkinės veiklos parlamentinį tyrimą.

Pagal projektą komisija būtų įpareigojama ištirti 12 klausimų dėl racionalaus valstybės biudžeto lėšų naudojimo, palyginimo su nacionaliniams transliuotojams taikoma europine praktika, LRT veiklos atskaitingumo, viešumo garantijos, 2013-2017 metais Viešųjų pirkimų tarnybos teiktos pastabos dėl vykdytų viešųjų pirkimų, LRT valdomo turto nuomos ar kitokio naudojimo atitikties rinkos sąlygoms ir kt.

Siūloma, kad komisija tyrimą atliktų bei pateiktų išvadą Seimui iki birželio 1 d.  

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

n...

viskas aišku, kam tarnauja LRT...

taip

matyt kažko bijomasi, kad toks triukšmas....

n...

reiškia LRT yra opozicijos kišenėje...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS