Seimas nesibaimina nuleisti referendumo kartelę | Diena.lt

SEIMAS NESIBAIMINA NULEISTI REFERENDUMO KARTELĘ

Seimas po pateikimo pritarė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės pristatytai Referendumo įstatymo pataisai, kurioje siūloma nuleisti referendumo kartelę.

Po pateikimo projektą palaikė 57 Seimo nariai, prieš buvo 33, susilaikė 14 parlamentarų.

A. Širinskienė atmetė kolegų abejones dėl Konstitucijos apsaugos sumažinimo, kviesdama labiau pasitikėti gyventojais.

„Jokiu saugumu nerizikuojame. Sunkiai yra įsivaizduojama, kad, pavyzdi, atsiras piliečių grupė, kuri sugalvotų sostinę į Reikjaviką perkelti, tai sunkiai įsivaizduojama situacija“, - tvirtino iš Seimo tribūnos A. Širinskienė.

Jos teigimu, Konstitucinis Teismas turėtų atsakyti, ar toks Seimas apsisprendimas neprieštarauja Konstitucijai.

„Kuriame labai pavojingą precedentą ateityje sumažinti Konstitucijos apsaugos kartelę“ -, pastebėjo konservatorius Mykolas Majauskas.

Referendumo įstatyme siūloma nustatyti, kad sprendimams dėl Konstitucijos I skirsnio „Lietuvos valstybė“ bei XIV skirsnio „Konstitucijos keitimas“ nuostatų pakeitimo priimti reikia daugiau kaip pusės referendume dalyvavusių piliečių, tačiau ne mažiau kaip 2/5 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, sprendimas dėl tokių Konstitucijos nuostatų pakeitimo yra laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Siūloma, kad nauja Referendumo įstatymo nuostata įsigaliotų 2019 m. sausio 1 d.

Prezidentė pataisas vetuos

Seimui patvirtinus valdančiųjų siūlymą mažinti referendumo kartelę šiuo metu didesnę apsaugą turinčiam Konstitucijos pirmajam skirsniui, prezidentė pataisas vetuos, sako jos patarėjas Mindaugas Lingė.

„Už Konstituciją balsavo daugiau nei pusė gyventojų – toks yra reikalavimas. Tai ir jos keitimas, ypatingai jos pirmajame skirsnyje esančių straipsnių, tikrai turėtų būti ne mažesne dauguma (...). Nesunku nuspėti, kad prezidentė tikrai vetuotų“, – Žinių radijui antradienį sakė Dalios Grybauskaitės patarėjas vidaus politikai.

Jis akcentavo, kad pirmajame Konstitucijos skirsnyje apibrėžiami pamatiniai valstybės dalykai – kalba, vėliava, teritorija, sostinė, valstybės suverenitetas, todėl sumažinus šiems straipsniams pakeisti būtiną balsų skaičių, anot M. Lingės, būtų sukurtas „neigiamas precedentas“ ir „atsivertų nevaldoma rizika“.

„Prezidentės nuomone, nereikia jokių dirbtinių palengvinimų, labiau reikia ruoštis pačiam referendumui, reikia daugiau dialogo su žmonėmis“, – tikino jis.

Seimas antradienį planuoja balsuoti dėl Referendumo įstatymo pataisos priėmimo. Joje numatoma, kad sprendimas dėl aukštesnę apsaugą turinčio Konstitucijos pirmo bei keturiolikto skirsnio pataisų priimamas, jeigu per referendumą tam pritaria ne mažiau kaip du penktadaliai rinkimų teisę turinčių piliečių.

Šiuo metu Konstitucijos pirmojo ir keturioliktojo skirsnio straipsnius referendumu pakeisti gali daugiau kaip pusė visų balso teisę turinčių piliečių.

Rinkimų teisę Lietuvoje turi maždaug 2,5 mln. piliečių: pusė būtų 1,25 mln. rinkėjų, du penktadaliai – milijonas rinkėjų.

Šis siūlymas gimė po to, kai Seimas rugsėjį patvirtino prezidentės veto dėl anksčiau parlamente priimtų pataisų, sušvelninusių reikalavimus dėl balsų skaičiaus keičiant pilietybę apibrėžiantį Konstitucijos pirmo skirsnio 12 straipsnį.

Kartelę referendumui siūloma mažinti rengiantis referendumui dėl dvigubos pilietybės, jis turėtų vykti kitų metų gegužės 12 dieną ir gegužės 26 dieną, kai planuojami prezidento rinkimų pirmas ir antras turai.

Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, negali turėti dvigubos pilietybės. Dvigubos pilietybės siekia pasaulio lietuvių bendruomenė, tačiau baiminasi, kad esamomis sąlygomis referendumas neįvyktų – balsuoti neateitų pakankamas skaičius žmonių.

Bus kreipiamasi į KT

Seime priėmus sprendimą sumažinti referendumo kartelę didesnę apsaugą šiuo metu turintiems Konstitucijos skirsniams bus prašoma Konstitucinio Teismo (KT) išvados, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Yra numatytas kreipimasis į Konstitucinį Teismą, kad jis pasakytų, (ar tokie pakeitimai galimi – BNS), nes tie  reikalavimai, kurie šiandien yra, pagal realią situaciją mes tikrai negalime tikėtis, arba reikia ypatingo sutelktumo, kad referendumas pavyktų“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjeras.

Seimui antradienį planuojama pateikti Referendumo įstatymo pataisas, kad Konstitucijos pirmo bei keturiolikto skirsnio pataisoms reikia, jog referendume tam pritartų daugiau kaip pusė jame dalyvavusių, bet ne mažiau kaip du penktadaliai visų balso teisę turinčių piliečių. Šiuo metu Konstitucijos pirmasis ir keturioliktas skirsnis keičiami tik pusės visų piliečių valia.

Pakeitimus valdantieji argumentuoja siekiu išplėsti daugybinės pilietybės institutą. Tam numatytas referendumas dėl pilietybę apibrėžiančio Konstitucijos 12 straipsnio pataisos, bet dvigubos pilietybės šalininkai baiminasi, kad su dabartiniais reikalavimais pataisos priimti nepavyktų dėl mažo aktyvumo.

S. Skvernelis tvirtino, kad ir sumažinus kartelę ji vis tiek lieka „labai aukšta“.

„Jeigu kas abejoja Lietuvoje, kad galėtų atsirasti žmonių toks kiekis, kad galėtų pamatines mūsų vertybes pakeisit, kažkas visuomenėje yra negerai. Aš manau, kad mes esame tvirti ir netgi šitos kartelės šiek tiek sumažinimas neįtakoja pamatinių dalykų, kurie įtvirtinti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad Seimas veto atmestų ir pats kreiptųsi į Konstitucinį Teismą išvados, ar toks reguliavimas neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

„Seimas turi teisę veto atmesti, ir aš manau, kad bus padaryta taip, ir atitinkamai bus kreipimasis į Konstitucinį Teismą, nes tikriausiai ne Prezidentūra turėtų aiškinti Konstituciją, o Konstitucinis Teismas“, – antradienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Domininkas

Net 57 Seimo nariai nuleido klausydami Agnės čiulbėjimo ! Gerbiamieji, Konstitucija ne kelnės,! Seimą pavertėte tvartu! Grįžkite iš kur atėję ir nuleidinėkite į sveikatą

kotas

Kodėl klaidinami žmonės? Seimą sudaro 141 narys, o 57 net pusės nesudaro. Karbasas su Širinka gali tik kultkomo užkulisiuse bičiuliautis.

Algis

Na taip, geriau sutikt pilietybes Zamolskio zmonai is Rusijos, etiopei ir ukrainieciams bet saviems nenuleist karteliu. Ar jau visai nemastot kas bus su tauta jei atstumsim apie milijona isvaziavusiu po nepriklausomybes?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS