Patikslino: sąskaitas už 10 tūkst. eurų J. Tapinienė pateikė liberalams | Diena.lt

PATIKSLINO: SĄSKAITAS UŽ 10 TŪKST. EURŲ J. TAPINIENĖ PATEIKĖ LIBERALAMS

Sąskaitas dešimčiai tūkstančių eurų viešųjų ryšių konsultantė Jurga Tapinienė pateikė Liberalų sąjūdžiui, tuo tarpu Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdyje kilusiose diskusijose ši suma buvo įvardinta kaip gauta iš Taikomosios politikos instituto, BNS paaiškino komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Praėjusiame komisijos posėdyje viešai paskelbus, jog minimas institutas J. Tapinienei sumokėjo per 10 tūkst. eurų, ji paskelbė gavusi perpus mažiau, 5 tūkst. eurų, ir pareikalavo VRK paaiškinti, kuo remiantis buvo paskelbta tokia informacija.

„VRK gavo ponios J. Tapinienės kreipimąsi dėl viešai paskelbtos klaidingos informacijos apie jos pajamas. Spalio 19 dieną vykusiame posėdyje, kuriame buvo nagrinėjamas klausimas dėl Liberalų sąjūdžio politinės kampanijos finansavimo, turėjome diskusiją apie birželio 8 dienos VRK darbo grupės išvadą, kurioje buvo nurodyta, kad J. Tapinienė Liberalų sąjūdžiui kaip politinės kampanijos dalyviui pateikė šešias sąskaitas, kurių bendra suma 10 500 eurų, todėl, tikėtina, dėl išos priežasties VRK diskusijų metu ir buvo įvardinta ši suma, paminint kitą lėšų šaltinį. Apgailestaujame dėl ponios J. Tapinienės patirtų nepatogumų“, – BNS sakė VRK vadovė.

Praėjusią savaitę VRK nepinigine juridinio asmens auka Liberalų sąjūdžiui pripažino buvusio partijos nario Šarūno Gustainio įsteigto Taikomosios politikos instituto surengtus mokymus partijos nariams. Įstatymai draudžia partijoms imti aukas iš juridinių asmenų, tad Liberalų sąjūdį pripažino šiurkščiai pažeidus finansavimo įstatymą, partijai dėl to gresia iki dvejų metų prarasti biudžeto dotaciją.

Komisijai svarstant šį klausimą VRK narys Vilius Semeška pranešė, kad už minimus mokymus kai kurie su Liberalų sąjūdžiu susiję lektoriai gavo ir atlygį, įvardinęs, kad dabartinei Seimo narei, tuomet dar sostinės politikei Aušrinei Armonaitei sumokėta 600 eurų, dabartinei laikinajai Liberalų sąjūdžio atsakingajai sekretorei Justei Kisinaitei – 800 eurų, J. Tapinienei – per 10 tūkst. eurų.

„Svetimi pinigai auksu žiba. Taigi, su liūdesiu pranešu, kad iš plačiai minimo instituto negavau 10 tūkst. eurų. Perpus mažiau. O jeigu dar atskaičiuotume 866 eurų sumokėtų mokesčių, tai už dienos mokymus gaunasi 516 eurų“, – į tokius pranešimus socialiniame tinkle „Facebook“ sureagavo J. Tapinienė. BNS ji taip pat patvirtino, kad iš Taikomosios politikos instituto ji gavusi perpus mažiau – 5 tūkst. eurų. J. Tapinienė vadovauja įmonei „Gravitacija“.

VRK vadovės teigimu, suma posėdyje buvo įvardinta teisingai, tik klaidingai nurodytas jos šaltinis. „Buvo paminėtas kitas lėšų šaltinis, pagal 2017 metų birželio 8 dienos raštą, VRK darbo grupės išvadą, kurioje buvo nurodyta, kad J. Tapinienė Liberalų sąjūdžiui pateikė šešias sąskaitas, kurių bendra suma buvo 10 tūkst. 500 eurų“, – patikslino pirmininkė.

Pasak VRK vadovės, dar gegužės mėnesį dėl Liberalų sąjūdžio finansavimo į komisiją kreipėsi Specialiųjų tyrimų tarnyba, buvo sudaryta darbo grupė, kuri birželį parengė išvadą, tačiau ta išvada buvo ikiteisminio yrimo dalis. Susipažinti  VRK nariams ji buvo pateikta rugsėjo 22 dieną.

Nepinigine auka Liberalų sąjūdžiui VRK pripažino praėjusių metų sausio 16 – balandžio 24 dienomis Taikomosios politikos instituto surengtus mokymus „Ready to Win“ (angl. Pasirengę nugalėti – BNS), kainavusius 45,336 tūkst. eurų. Nustatyta, kad didžiausią mokymų dalyvių dalį sudarė Liberalų sąjūdžio nariai: iš 87 nurodytų asmenų 79 buvo sumokėję partijos nario mokestį. Anot tyrimą atlikusios VRK darbo grupės, į mokymus vykdyta uždara atranka, ją faktiškai darė Liberalų sąjūdžio nariai arba su partija susiję asmenys. Be to, kai kuriems lektoriams sumokėta už paskaitų skaitymą, tuo metu klausytojai žinių gavo nemokamai.

VRK savo tyrimą atliko gavusi Generalinės prokuratūros medžiagą. Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai yra pateikti įtarimai politinės korupcijos byloje.

Teisėsauga įtaria, kad Liberalų sąjūdis gavo naudos per partijos pirmininko, 2012–2016 metų kadencijos Seimo nario Eligijaus Masiulio ir partijos valdybos nario, Seimo nario Š. Gustainio galbūt neteisėtą veiklą.

Įtariama, kad E. Masiulis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už šiam koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir partijos naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį grynaisiais, taip pat kyšius nematerialia forma. Taip pat įtariama, kad Š. Gustainis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš R. Kurlianskio už koncernui naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir partijos naudai priėmė 8700 eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai, organizuojant politinės partijos narių mokymus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

na stai pas lybersosus

vagis prie vagies , ir dar tarpusavyje aferas vienas kitam rezga , ir koki ten ,,,mokymaai,,, uz kuriuos duoda net 516 euru y diena ..... kokias dogmas stebuklingas issika lyberastas uz tokius pinigus ?

patikslinu :)

uždirbo tik 516 eurų už DIENOS mokymus :)))) Laukiu Tapino haikuuuuu :)))

na

tai kaip ir aišku iš kur liberalo pasakymas - už 5000 per mėnesį dirba tik kvailiai :) Štai , liberali moteriškė 5000 eurų tik per dieną "uždirbo" , greičiausiai per porą val.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS