Politinės korupcijos byla: ką žinome? | Diena.lt

POLITINĖS KORUPCIJOS BYLA: KĄ ŽINOME?

Teisėsaugai koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje pareiškus įtarimus Seimo nariui Gintarui Steponavičiui, BNS pateikia svarbiausius žinomus faktus apie šį tyrimą.

Ką įtaria teisėsauga?

Pareigūnai įtaria, kad G.Steponavičius su „MG Baltic“ viceprezidentu tarėsi dėl neteisėto Liberalų sąjūdžio finansavimo. Prokurorams įtarimų sukėlė „MG Baltic“ 15 tūkst. eurų parama dviem organizacijoms – G.Steponavičiaus vardo paramos fondui ir „Laisvės studijų centrui“. Pasak pareigūnų, susitaręs dėl paramos šioms organizacijoms, G.Steponavičius balsavo dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo. Konkrečių teisės aktų projektų teisėsauga neįvardija.

Teisėsauga sako turinti duomenų, kad buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis iš R.Kurlianskio yra paėmęs per šimto tūkstančių eurų kyšį už politinės partijos veikimą koncerno naudai. Tyrėjai įtaria, kad E.Masiulis kyšį gavo už įtaką parenkant vietą Jono Basanavičiaus paminklui Vilniuje, Seime svarstant Vartojimo kreditų įstatymo pataisas ir nutarimą dėl kelio Vilnius - Utena.

Prokurorai taip pat įtaria, kad R.Kurlianskis per tuometį Seimo narį, buvusį „darbietį“ Vytautą Gapšį už politinėmis reklamos nuolaidomis gautą 25 tūkst. eurų kyšį siekė paveikti Darbo partijos narius, kad šie taip pat veiktų „MG Baltic“ interesų naudai. Teisėsauga teigia, kad V.Gapšys galėjo veikti koncerno naudai Seime svarstant Pelno mokesčio įstatymo pataisas bei balsuojant dėl kelio Vilnius - Utena projekto. R.Kurlianskio advokatai teigia, kad įtarimai verslininkui ir V.Gapšiui taip pat yra susiję su buvusios kandidatės į generalinio prokuroro postą Editos Dambrauskienės skyrimo procedūra.

Kam pareikšti įtarimai?

G.Steponavičius yra įtariamas piktnaudžiavimu. Buvęs liberalų lyderis E.Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo. V.Gapšiui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu.

Vienas „MG Baltic“ vadovų R.Kurlianskis įtariamas papirkimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptimi. Šiame tyrime dėl papirkimo ir prekybos poveikiu įtariamas ir pats koncernas kaip juridinis asmuo.

Kokia įtariamųjų pozicija?

E.Masiulis pripažįsta ėmęs pinigus iš R.Kurlianskio, tačiau juos vadina paskola. V.Gapšys sako dėl koncernui palankių teisės aktų projektų nebalsavęs, o reklamos nuolaidas gavęs per derybas.

G.Steponavičius teigė taręsis su „MG Baltic“ viceprezidentu dėl paramos nevyriausybinių organizacijų veiklai ir nebalsavęs už koncernui palankius įstatymus. R.Kurlianskis įtarimų savo atžvilgiu nekomentuoja.

„MG Baltic“ atstovai koncernui pateiktus įtarimus vadina prokuroro piktnaudžiavimu savo teisėmis ir psichologiniu spaudimu.

Kas dar buvo apklausti?

Vykstant tyrimui, kaip specialieji liudytojai buvo apklausti „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus, valdybos narys Romanas Raulynaitis ir Liberalų sąjūdį palikęs Šarūnas Gustainis.

Šioje byloje kaip liudytojus prokurorai apklausė didžiąją dalį praėjusios kadencijos Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narių. Be kitų asmenų, taip pat buvo apklausti Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis, konservatorius Mantas Adomėnas, Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, Vilniaus meras liberalų vadovas Remigijus  Šimašius.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

klausimas

kodėl kalbama ir tai labai pavėluotai tik apie faktą, bet ne apie pasekmes? visi šitie ėmimai atkatų, kalakutų, paskolų pavidalų yra tiesioginis valstybės žlugdymas. mažos algos iš ko mokėt, jei atiduoda „atkatais“, „kalakutais“, „paskolom“? kainos didelės net šilumos skaitykite prieš tai sakinį yra dedamosios iš ko paim? iš ten pat iš mūsų visų,- sukurs neaiškias įmones-nieko neveikiančias ir vėl mokama iš ten pat. mokytojų - algos mažos? pasižiūrim moksleivių žinių patikros reitingus, kur ?-36 vieta, o estai ?-pirmame dešimtuke-atsakymas, gydytojų taip pat? ar dar sukelia nuostabą, kad tėvams nuvežus vaiką skubiai patikrai -nežino ką daryti? mokėti didesnes algas iš ko, jai jau ištratinta, emigruojate ačiū die, tad korupcijos byla ar Lietuvos naikinimo mechanizmas?, bet teisėjai, prokurorai su didelėmis algomis įdomu kodėl ?

Krpsinio fanai

Žinome kad Gustainis alkocholikas narkomanas kuris puikavosi savimi, nevengdavo viešai reikštis kad jis sprendžia is ko kysius imtimis ko ne. Kuris suvedinejo vilniaus liberalus su icor ir kitom sventom imonem. Tiek to ta klouna, lai eina savo lieptu...

Politologas

O kaip su grėsmėmis nacionaliniam saugumui , nacionalinio saugumo interesams - į šitą klausimą būtina atsakyti .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS