Politologai: premjeras atsidūrė sudėtingoje situacijoje | Diena.lt

POLITOLOGAI: PREMJERAS ATSIDŪRĖ SUDĖTINGOJE SITUACIJOJE

Premjeras Saulius Skvernelis atsidūrė sudėtingoje situacijoje, kai turės ieškoti naujų ministrų vietoj trijų, kuriuos nusprendė keisti ir aiškintis dėl daug klausimų keliančių aplinkos ir kultūros ministrų atleidimo aplinkybių, sako BNS kalbinti politologai.

„Labai keistai atrodo premjero pozicija pirmadienį ateiti, išpilti kibirą ledinio vandens ministrams ant galvų ir visai negalvoti apie tai, kad tie ministrai kalbės. Aišku, jų poziciją turime vertinti atsargiai, bet jie kelia klausimą dėl paties premjero, jo valdymo metodų ir dėl to, ar jis pats valdo bendrą situaciją“, – BNS sakė Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Tomas Janeliūnas pastebėjo, jog jei švietimo ministrės Jurgitos Petrauskienės atleidimas besitęsiant mokytojų streikui nekelia daug klausimų, tai aplinkos ministro Kęstučio Navicko bei kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson keitimas, ypač po kritiškų šių ministrų pasisakymų trečiadienį, sukėlė nemažai kontroversijų ir apsunkino paties premjero situaciją.

Labai keistai atrodo premjero pozicija pirmadienį ateiti, išpilti kibirą ledinio vandens ministrams ant galvų ir visai negalvoti apie tai, kad tie ministrai kalbės.

„Tai, kas galbūt vakar ar užvakar atrodė kaip ryžtingas žingsnis, šiandien jau atrodo kaip bandymas atsikratyti tais ministrais, kurie mėgino apginti savo poziciją“, – pastebėjo jis.

R. Urbonaitė atkreipė dėmesį, kad motyvuojant ministrų keitimą didesnio proveržio siekimu, teks šiame neigiamame kontekste rasti kandidatus, kurie būtų geresni už atleidžiamus.

„Jie patys kartelę išsikėlė pakankamai aukštai ir klausimas, ar jie ją peršoks. Stebėsime, kokios bus tos naujos kandidatūros, bet iš kitos pusės, jeigu jau nori geresnių, turi juos ir pasiūlyti. Ar pavyks rasti geresnius? Čia irgi yra klausimas, nes žinome, kad į ministrų postus tikrai nėra išsirikiavusi ilga eilė“, – sakė politologė.

Nauja derybų grupė – bandymas švelninti situaciją

Politologų vertinimu, premjero trečiadienio sprendimas kurti derybų grupę dėl viešojo sektoriaus finansavimo vertintinas kaip mėginimas švelninti situaciją, tačiau jie abejoja, ar to pakaks.

„Čia toks retorinis bandymas švelninti situaciją, nes tų darbo grupių rezultatai nebus, aišku, nei per dieną, nei per dvi. Tai bandymas į ateitį nustumti kažkokius rimtesnius sprendimus, bet tai yra geriau negu nieko“, – pastebėjo T. Janeliūnas.

Jo vertinimu, situacija kol kas lieka neapibrėžta ir klaidos gali įplieksti daug rimtesnį pasipiktinimą, kuris jau apimtų ne tik mokytojus, bet ir kitas visuomenės grupes.

„Dabartinė situacija reikalauja labai subtilių, labai atsargių sprendimų, kurie neįsiūbuotų situacijos dar labiau“, – sakė jis.

Pasak R. Urbonaitės, premjeras turėtų prisiimti atsakomybę dėl mokytojų streiko ir liautis juos kaltinti, taip dar labiau aštrinant situaciją.

„Pirmas žingsnis padarytas tik šiandien – kalbėjimas apie tam tikros derybinės grupės steigimą, nors šis žingsnis, mano manymu, turėjo būti padarytas prieš tris savaites. Tai gerokai pavėluota. Ar pavyks šiandien suvaldyti situaciją – sunku pasakyti, nes visi yra labai įsiaudrinę“, – kalbėjo ji.

Politologė neatmetė galimybės, kad krizę Vyriausybėje gali dar labiau sustiprinti vaiko teisių klausimai, kurie, nors šią savaitę mažiau girdimi, taip pat nėra išspręsti.

Premjeras trečiadienį prezidentei Daliai Grybauskaitei nunešė teikimus dėl aplinkos ministro Kęstučio Navicko, kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson ir švietimo bei mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės atleidimo.

Šalies vadovė vėliau trečiadienį susitiko su kultūros ir aplinkos ministrais, sprendimus dėl ministrų atleidimo ji žada priimti artimiausiu metu.

Ministrui pirmininkui paskelbus apie trijų ministrų keitimą, D. Grybauskaitė pirmadienį pareiškė nematanti realių priežasčių Vyriausybei pertvarkyti ir norinti išgirsti priežastis dėl K. Navicko ir L. Ruokytės-Jonsson atleidimo.

Prezidentė pabrėžė, kad trijų ministrų atleidimas neišsprendžia šiuo metu svarbiausios – etatinio pedagogų darbo apmokėjimo – problemos. Jos teigimu, atleisdamas ministrus „premjeras mėgina taip savo problemas nustumti ant kitų galvų“.

Aplinkos minsitras K. Navickas prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškė norintis būti atleistas, nors ir atsisakė pats pasirašyti atsistatydinimo pareiškimą.

Kultūros ministrė tvirtino darbo metu sulaukusi didelio spaudimo iš premjero ir jo aplinkos dėl klausimų, susijusių su žiniasklaida, tačiau jų nedetalizavo.

S. Skvernelis sako, kad pasitiki atleidžiamais ministrais, bet nori duoti naują postūmį reformoms švietimo, kultūros ir aplinkos apsaugos srityse.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ach: "premjeras atsidūrė sudėtingoje situacijoje" - visas įdomumas TAME, kad ta 'sudėtinga situacija' buvo pradėta kurt DAR nuo 'Idėja Lietuvai' laikų (šiaip, nuo dar seniau)... gal kas gali pasakyt kas čia per šachmatininkas visa tai planavo, ir AR tokie planai nekelia grėsmės pačiai Lietuvai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS