Politologo vertinimas: D. Grybauskaitė išlaisvėjo | Diena.lt

POLITOLOGO VERTINIMAS: D. GRYBAUSKAITĖ IŠLAISVĖJO

Prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos konferencijoje išorės grėsmių aptarimas neužgožė vidaus reikalų ir socialinių temų, sako politologas Algis Krupavičius. Tiesa, metinėje kalboje, anot politologo, galėtų būti mažiau, bet aiškiau formuluojamų uždavinių kitiems metams.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos konferencijoje išorės grėsmių aptarimas neužgožė vidaus reikalų ir socialinių temų, sako politologas Algis Krupavičius. Tiesa, metinėje kalboje, anot politologo, galėtų būti mažiau, bet aiškiau formuluojamų uždavinių kitiems metams.

„Metus pradėti spaudos konferencija apskritai yra gera tradicija. Galima pastebėti, kad prezidentė po perrinkimo antrai kadencijai su žiniasklaida bendrauja laisvai, labiau pasitikinčiai, yra gerokai labiau atsipalaidavusi nei anksčiau“, – pastebi politologas.

Pačią kalbą, pasak jo, prezidentė išsakė tarsi imdamasi trijų skirtingų vaidmenų. Kalbėdama apie praėjusių metų rezultatus, D.Grybauskaitė kalbėjo kaip politikos apžvalgininkė, išvardydama faktus ir jų beveik nekomentuodama. Po to sekė „premjero stiliaus“ intarpas, kai D.Grybauskaitė, kalbėdama apie būsimus metus, vardijo ekonomikos iššūkius, nemažai dėmesio skyrė socialiniams-ekonominiams klausimams, pensijoms, minimaliai mėnesinei algai, inovacijų skatinimui ir panašiai. Trečiasis vaidmuo jau buvo valstybės vadovo – prezidentė kalbėjo apie užsienio politiką, nacionalinio saugumo prioritetus, kompetentingai atsakinėjo į žurnalistų klausimus.

„Įvadinė kalba buvo gana eklektiška, enciklopediška. Stengtasi paliesti visas temas, kurios nors kiek svarbios vidaus, ekonominei-socialinei, užsienio, nacionalinio saugumo politikos srityse. Toks enciklopedinis stilius pakiša koją politikams: nors kalba turi būti skirta prioritetams aptarti, bet jų nebelieka, nes tikslų ir uždavinių išvardijama tiesiog per daug. Politikai, kalbėdami apie prioritetus, turėtų pasirinkti dvi tris aiškias temas“, – mano A.Krupavičius.

Visgi šiųmetėje prezidentės kalboje išsiskyrė aiškūs planai pakeisti Valstybės saugumo departamento ir Generalinės prokuratūros vadovus. Politologo vertinimu, buvo išlaikytas balansas kalbant apie vidaus problemas ir išorės grėsmes: „Socialiniams-ekonominiams reiškiniams prezidentė skyrė tikrai nemažai dėmesio. Be to, anksčiau šalies vadovė nepraleisdavo progos kritikuoti Vyriausybę, o šį kartą kritikavo nuosaikiai ir numatė, kad ji dirbs gana stabiliai iki kadencijos pabaigos. Negalima pasakyti, kad buvo stiprus dedamas akcentas nacionalinio saugumo ir užsienio politikos sričiai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

popsas

o man patiko kalba apie nieka...jeigu nera darbu, reikia maitint tauta kalbom...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS