Prašo vertinti, ar „Naisių vasara“ nėra paslėpta „valstiečių“ reklama | Diena.lt

PRAŠO VERTINTI, AR „NAISIŲ VASARA“ NĖRA PASLĖPTA „VALSTIEČIŲ“ REKLAMA

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Ingrida Šimonytė kreipėsi į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkę Laurą Matjošaitytę, prašydama ištirti, ar serialas „Naisių vasara“ nėra paslėpta Lietuvos valstiečių i žaliųjų sąjungos reklama.

Kreiptis į VRK parlamentarę paskatino interneto svetainėje 15min.lt paskelbtame straipsnyje „Kaip VRK „Naisių vasarą“ tyrė: iš anksto įspėję pažiūrėjo vieną serialo sezoną“ atskleistos aplinkybes dėl politinės Seimo rinkimų kampanijos metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos galimai naudotos paslėptos politinės reklamos, galimo neteisėto šios politinės partijos finansavimo bei galimo šiurkštaus Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimo.

Tokių klausimų I. Šimonytei kilo dėl minėtoje publikacijoje išsakytų minčių, kad nuo 2009 m. rodytame seriale piliečiai rado paslėptos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politinės reklamos, netgi atpažino partijos lyderį viename iš pagrindinių filmo herojų vaidmenyje.

„Nors Vyriausiajai rinkimų komisijai skundai dėl galimai paslėptos reklamos buvo perduoti dar 2016 m., tačiau ši klausimą tyrė ilgai ir iki šiol dar nesugebėjo įvertinti filmo turinio, kūrybos ir finansavimo bei demonstravimo aplinkybių. Paradoksalu, kad tai, kas kelia daug abejonių visuomenei ir žurnalistams, nekelia jokio susirūpinimo Vyriausiajai rinkimų komisijai. Todėl pastarajai ir formuluojame labai aiškius klausimus bei užduotis“, - sako Seimo narė I. Šimonytė.

Parlamentarė prašo, kad Vyriausioji rinkimų komisija įvertintų, ar minėtame straipsnyje pateiktos ištraukos iš televizijoje rodyto serialo „Naisių vasara“ atitinka politinės reklamos apibrėžimą.

Taip pat klausiama, ar ta aplinkybė, kad politinės reklamos žanrui priskirtiną serialą „Naisių vasara“ finansavo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovais susiję asmenys, kaip jie yra apibrėžti įstatymuose, negali būti traktuojama kaip paslėpta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos reklama?

„Kiek iš viso Ramūno Karbauskio vadovaujamas UAB „Agrokoncernas“ ir kitos su juo siejamos įmonės yra sumokėjęs už serialo „Naisių vasara“ kūrimą ir rodymą per televiziją?“,- klausiama VRK.

Jeigu serialo „Naisių vasara“ kūrimo ir rodymo sąnaudos priskirtinos politinės Seimo rinkimų kampanijos finansavimo išlaidoms ir nebuvo atspindėtos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos VRK pateiktose ataskaitose, I. Šimonytė teiraujasi, ar tai neturėtų būti vertinama kaip šiurkštus Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimas.

Penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija pranešė, kad sulaukė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narės I. Šimonytės kreipimosi ir žada išnagrinėti jos paklausime nurodytas aplinkybes.

„Kadangi komisija šiuo metu vykdo tyrimą dėl serialo „Naisių vasara“, kartu planuojama išnagrinėti ir Seimo narės I. Šimonytės paklausime nurodytas aplinkybes“, - informuoja VRK.

Socialdemokratai irgi laukia VRK atsakymo

Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) pasieks jau antras politikų kreipimasis dėl galimos politinės reklamos seriale „Naisių vasara“.

Penktadienį dėl to į VRK kreipėsi ne tik Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Ingrida Šimonytė, bet ir Seimo socialdemokratų partijos frakcijos narys Algirdas Sysas, kuris tai daro pakartotinai.

A. Sysas primena, kad į VRK kreipėsi dar 2016 m. birželio 7 d., siekdamas gauti išaiškinimą dėl TV3 eteryje 2016 m. transliuoto serialo „Naisių vasara“, kurio mecenatu ir sumanytoju prisistatinėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jis tuo metu vedė partijos kandidatų į Seimą sąrašą 2016 m. Seimo rinkimuose. Seimo narys A. Sysas sako, kad tuomet iš VRK gavo atsakymą, kad pradėtas tyrimas, suburta darbo grupė iš komisijos narių.

„Tikiuosi, kad buvo pakankamai laiko ištirti, ar tuo metu - kaip tik prieš rinkimus - transliuoto serialo „Naisių vasara“ kiekvienos serijos pabaigoje demonstruojama informacija, nėra politinė reklama, kaip ji apibrėžta Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu patvirtinto Politinės reklamos žymėjimo tvarkos apraše. Pagal jį, „politinė reklama - valstybės politiko, politinės partijos, politinės partijos nario, politinės kampanijos dalyvio, jų vardu ir (ar) interesais bet kokia forma ir priemonėmis už užmokestį ar neatlygintinai politinės kampanijos laikotarpiu ar tarp politinių kampanijų skleidžiama informacija, kuria siekiama paveikti rinkėjų motyvaciją balsuojant rinkimuose ar referendume arba kurios skleidimu propaguojamas valstybės politikas, politinė partija, politinės partijos narys ar politinės kampanijos dalyvis, taip pat jų idėjos, tikslai ar programa“, - sako socialdemokratas.

A. Sysas atkreipė VRK narių dėmesį, kad kiekvienos „Naisių vasaros“ serijos pabaigoje žiūrovams buvo pateikiama informacija apie tai, jog vienas iš dviejų scenarijaus autorių yra R. Karbauskis, taip pat dėkojama rėmėjams, kurių vienas - „Agrokoncerno“ grupė.

„Ar tokios informacijos pateikimas viešoje informacijos sklaidos priemonėje nėra politinė reklama ir ar turėtų būti žymima ir apmokama vadovaujantis patvirtintomis taisyklėmis?“ - komisijos klausė Seimo narys.

Primindamas ankstesnįjį savo kreipimąsi socialdemokratas prašo informuoti per kiek laiko VRK pateiks savo išvadas apie „Naisių vasarą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

politologas

reikia ne praeityje kapstytis- o dirbti ir pralaimejus rinkimus- ne smeiztais uzsiimineti o susitaikyti su pralaimejimu, neapkrauti VRK kvailais pareiskimais ir nekerstauti

Irena

Na dar tokiu kvailiu nemaciau ka jiems paranoja uzkliuvo ir serialai dar graziau uztat pas mus ir bus betvarke ir skurstaciu zmoniu neturi kito darbo seime jie visai nedirba taskosi purvais vienas ant kito jau igijo pagreiti tuojau prades vienas kitam kibt i plaukus reikia ivesti toki istatyma kad uz padaryta darba moketu atlyginima, nepadarei darbo ataskaitos nera puse atlygio tau kita atgal i lovi

pritariu

>> Tokiu atveju, manau konservatorių partiją reklamuoja teftelių konservai ir apskritai pašvinkę konservai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS