Premjeras pralaimėjo rinkimus Vilkaviškio apygardoje | Diena.lt

PREMJERAS PRALAIMĖJO RINKIMUS VILKAVIŠKIO APYGARDOJE

  • 4

Premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius pralaimėjo rinkimus vienmandatėje Vilkaviškio apygardoje, kur buvo renkamas nuo 1996 metų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiamais duomenimis, mandatą čia iškovojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) kandidatas Kęstutis Smirnovas, surinkęs 49,44 balsų.

A.Butkevičius gavo 47,42 proc. apygardos rinkėjų balsų. A.Butkevičius pirmajame ture pirmavo surinkęs 36,28 proc. rinkėjų balsų, o K.Smirnovas buvo antras su 27,24 proc. balsų.

Socialdemokratų lyderis rinkimų vakarą kalbėdamas Lietuvos televizijoje pripažino rinkimus pralaimėjo ir jis, ir visa partija, tačiau neatsakė, ar atsistatydins iš partijos pirmininko pareigų.

„Partija pralošė šituos rinkimus. Manau, kad mūsų daugelis žmonių per daug aktyviai rinkimų kampanijoje nedalyvavo. Aš prisiimu atsakomybę, kad dalyvavau tik televizijos debatuose, į apygardą trejus metus nevažiavau“, – sakė A.Butkevičius.

Jis taip pat sakė kaip partijos pirmininkas prisiimantis atsakomybę ir, jei toks bus partijos valdybos sprendimas, nedalyvaus derantis dėl koalicijos.

Premjeras Vilkaviškyje  į Seimą buvo renkamas nuo 1996-ųjų, o nuo 2000-ųjų jis būdavo išrinktas jau pirmajame ture. Šiemet į Seimą jis išrinktas su socialdemokratų sąrašu.

Neskuba skelbti apie pasitraukimą

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas premjeras A. Butkevičius žada pirmadienį paskelbti, kiek dar vadovaus partijai.

Savo galimais įpėdiniais jis įvardija Vilniaus vicemerą Gintautą Palucką, Jonavos merą Mindaugą Sinkevičių.

„Buvau įvardijęs tris pavardes, aišku, dar buvo gyvas Juras Požela, (liko) Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius. Aišku, ir kiti patyrę politikai galės konkuruoti“, – sekmadienio vakarą žurnalistams sakė A.Butkevičius, paklaustas, kas galėtų tapti jo įpėdiniu.

Paklaustas, ar ketina partijai vadovauti iki kadencijos pabaigos, tai yra iki 2017 metų gegužės, jis sakė į šį klausimą galėsiąs atsakyti pirmadienį.

„Į šitą klausimą atsakysiu rytoj“, – teigė A.Butkevičius.

Jis kritiškai įvertino galimybę rinkiminį partijos suvažiavimą surengti nelaukiant gegužės.

Ankstesnis Socialdemokratų partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas komentuodamas dabartinę socialdemokratų nesėkmę rinkimuose BNS sekmadienį sakė, kad jis 2008 metais savo ruožtu atsistatydino, nors socialdemokratai tada iškovojo ir daugiau mandatų.

„Gal G.Kirkilas labai nori užimti vietą? Tai mes aptarsime, ne G.Kirkilas priima sprendimus, noriu pasakyti, jam reikėtų pačiam tikriausiai prisiminti, kada jisai buvo partijos pirmininkas ir vedė partiją“, – sakė A.Butkevičius.

Rinkimų rezultatų partijos būstinėje su kolegomis laukęs G.Paluckas sekmadienį BNS sakė, kad socialdemokratų jaunimas turėtų apsiriboti vienu kandidatu.

„Tarp jaunimo kandidatų buvo minėta ir mano pavardė, ir Jonavos mero M.Sinkevičiaus pavardė, bet jeigu mes kalbame jau apie rinkimų procedūrą, tai, be jokios abejonės, iš jaunimo flango bus vienas kandidatas – dėl taktinių sumetimų, nes balsų skaidymas yra visiškai beprasmis dalykas“, – teigė G.Paluckas.

Jo manymu, partijos pirmininko posto taip pat gali siekti vicepirmininkai Algirdas Sysas, G.Kirkilas, Vilija Blinkevičiūtė.

„Šį kartą be Algirdo Butkevičiaus aiškaus partijos lyderio antro numerio nėra, todėl aš manau, kad bus siūloma nemažai kandidatų skyriuose, ir čia jau priklausys nuo pačių kandidatų, ar jie dalyvaus finaliniame etape, ar tiesiog pasitrauks vieną ar kitą remdami“, – svarstė G.Paluckas.

Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė BNS teigė neatmetanti galimybės kandidatuoti į partijos pirmininko pareigas.

„Aš nesakau „ne“, bet aš visą laiką sakau, kad mes visi labai rimtai turime apsitarti, kas būtų geriausia mūsų Socialdemokratų partijai, kad jinai galėtų užsigydyti žaizdas“, – dėstė ji.

Kartu ji dėstė, kad palaiko jaunimą, nors pridūrė, kad „šalia jaunystės nenukarpytais sparnais turi būti ir gyvenimo patirtis bei išmintis“.

Dėl to, kada turėtų vykti partijos suvažiavimas, anot politikės, turėtų spręsti lapkričio 5 dieną susirinksianti taryba.

„Bet kokiu atveju reikia nemažiau gerų trijų mėnesių, kad pasirengtume. Skyriai galėtų siūlyti savo kandidatus, juos apsvarstyti, tai čia tikrai ne mėnesio klausimas“, – sakė V.Blinkevičiūtė.

Ji skeptiškai įvertino galimybę A.Butkevičiui nedelsiant trauktis iš pirmininko posto.

„Nežinau, ar reikia laikino pirmininko, aš galvoju, kad tiesiog reikia nuolatinį gerą išsirinkti“, – sakė europarlamentarė ir pabrėžė, kad dėl nesėkmės rinkimuose nekaltas vienas žmogus – partijos pirmininkas.

Dabartinei Vyriausybei vadovaujanti Socialdemokratų partija, turinti daugiausiai mandatų kadenciją baigiančiame Seime, po šių rinkimų yra trečia su 17 mandatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Žemyna

Valio, pagaliau nešiurpins Vilkaviškio lakstydamas savo reikalais su švyturėliais. Tikiuosi ir partija atsinaujins, numesdama tokį pirmininką nuo sosto, tik ką veiks Vilkaviškyje gyvenantys ir jo dėka dirbantys keliaklupsčiautojai ir padlaižiai.

Andrens

Tas apuokas uz darbo kodeksa gavo atitinkamai. Sveikinu Algirdai!

Alfonsas

Prisikai budamas valdzioje, tai ir neisrinko, ner ka tokius nemoksoms seime daryt, o vogdavo tai kiekvienas lopa moka
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS