Prezidentė sprendimą dėl G. Surplio žada artimiausiu metu | Diena.lt

PREZIDENTĖ SPRENDIMĄ DĖL G. SURPLIO ŽADA ARTIMIAUSIU METU

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė sprendimą dėl vidaus reikalų viceministro Giedriaus Surplio skyrimo nauju žemės ūkio ministru priims artimiausiu metu, sako prezidentės patarėja.

„Prezidentė sprendimą priims artimiausiu metu“, – po valstybės vadovės susitikimo su G. Surpliu sakė jos vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė.

Anot patarėjos, per susitikimą daugiausiai kalbėta apie derybas dėl vienodesnių europinių tiesioginių išmokų žemdirbiams. Taip pat aptartas žemės įsigijimo skaidrumas ir Žemės ūkio ministerijai pavaldžių institucijų konsolidacija arba jų funkcijų peržiūrėjimas.

G. Surplys žurnalistams teigė, kad tapęs ministru stengtųsi, jog žemės ūkis Lietuvoje būtų modernus, o gyvenimas kaime taptų madingu.

„Turime ieškoti galimybių, kad žemės ūkis mūsų būtų modernus. Kalbu apie žemės ūkio modernizavimą, naujų rinkų paiešką. Taip pat kalbu apie kaimo plėtrą. Mes labai smarkiai turime padirbėti su priemonėmis ir įvaizdžiu, kad vėl būtų madinga gyventi kaime“, – sakė G. Surplys.

Jo teigimu, jeigu taptų žemės ūkio ministru, pagrindinis jo iššūkis bus derybos dėl vienodų tiesioginių išmokų žemdirbiams iš Europos Sąjungos (ES).

„Mums labai svarbu užsitikrinti, kad Europos Sąjungos sąlygos tiems žemdirbiams, kuriems Lietuvos žemės ūkis yra garbės reikalas, būtų kuo palankesnės. Tai pirmasis ir svarbiausias prioritetas“, – kalbėjo G. Surplys.

Jis tvirtino, kad pats jokių sąsajų su žemės ūkiu neturi.

„Aš esu nanoūkininkas, turiu aštuonis arus, ant kurių ir gyvenu, ir čia yra visos mano sąsajos su žemės ūkiu. Aš labai tikiu, kad profesionalas ministras, tai pirmiausia turi būti profesionalas vadybos, diplomatijos ir politikos srityje“, – teigė G. Surplys.

Jis sakė, kad bus nepriklausomas nuo „valstiečių“ frakcijos Seime ir jos lyderio Ramūno Karbauskios.

„Galiu tvirtai pasakyti, kad taip (būsiu nepriklausomas – BNS). Šiuo metu dirbu regioninės politikos baruose. Nereikėtų sakyti, kad nebūna tų skambučių ar tų vizitų. Visi puikiai žino, kad tai, kas yra teisinga, teisėta, dėl to galime kalbėtis, o kur reikėtų kaip nors pažeisti taisykles arba susitarimus, tai aš tikrai nesu tas žmogus, į kurį reikėtų kreiptis“, – argumentavo kandidatas į žemės ūkio ministrus.

G. Surplys sakė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariu tapo 2015 metais.

„Pagalvojęs, kad tai yra įdomi vadinamojo trečiojo kelio alternatyva Lietuvai, kai ši partija pradėjo reikšti savo ambicijas eiti į valdžią, pirmiausia nuėjau pasikalbėti su Ramūnu Karbauskiu. Tai vis tiek yra įdomi figūra. Pasikalbėjęs pamačiau racionalų būdą, nemažą porciją to idealizmo. Vėliau pasikalbėjęs su kitais žmonėmis, tikrai pagalvojau, kad tai yra partija, galinti įnešti naujų vėjų“, – tvirtino G. Surplys.

Pirmadienį premjeras Saulius Skvernelis pateikė jo kandidatūrą prezidentei.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas apie atsistatydinimą paskelbė, kai sulaukė kritikos dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių. Jis turėtų dirbti iki birželio.

G. Surplys sakė, kad jam būtų nekorektiška vertinti B. Markausko istorijos.

Dirbo prezidentės kalbų rašytoju

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis prezidentei pateikė 37 metų vidaus reikalų viceministro Giedriaus Surplio kandidatūrą į žemės ūkio ministrus.

„Taip, galiu patvirtinti, kad šiandien prezidentei pateikiau Giedriaus Surplio kandidatūrą žemės ūkio ministro postui užimti. Manau, kad tai tinkamas kandidatas, o platesnius komentarus pateiksime, kai bus aiškus prezidentės sprendimas,“ - pirmadienį susitikęs su šalies vadove, BNS sakė S. Skvernelis.

Prezidentės Spaudos tarnyba informavo BNS, kad pirmadienį 10 val. numatytas Dalios Grybauskaitės susitikimas su G. Surpliu.

G. Surplys iki 2017 metų pradžios, kai tapo viceministru, yra dirbęs prezidentės Dalios Grybauskaitės kalbų rašytoju, užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko patarėju, Lietuvos karo akademijos dėstytoju. Jis su „valstiečiais“ kandidatavo į Seimą 2016 metų rinkimuose, 11 metų dirbo vyresniuoju komunikacijos vadovu viešoje įstaigoje Jungtinis techninis sekretoriatas.

G. Surplys Lietuvoje yra studijavęs politikos mokslus, o Jungtinės Karalystės Birmingemo universitete – diplomatiją.

Vidaus reikalų ministerijoje G. Surplys buvo atsakingas už regionų plėtrą, Europos Sąjungos finansinės paramos lėšų administravimą, asmens dokumentų išrašymą ir migraciją.

Iki birželio dirbsiantis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas apie atsistatydinimą paskelbė, kai sulaukė kritikos dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių.

Naujienų portalas 15min.lt rašė, kad jo šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo bei už tai gavo Europos Sąjungos išmokas. B. Markauskas teigė turėjęs žodinius savininkų sutikimus.

Vyriausybės narius ministro pirmininko teikimu skiria ir atliedžia prezidentė.

Šiuo metu tebevyksta kandidato paieškos ir į Teisingumo ministerijos vadovo postą, kuris po buvusios ministrės Mildos Vainiutės pasitraukimo yra laisvas jau ilgiau nei mėnesį.

Prieš kelias savaites šalies vadovė atmetė S. Skvernelio pateiktą advokato Giedriaus Danėliaus kandidatūrą į teisingumo ministrus. Premjeras pranešė ieškantis kito kandidato. 

Įdiegs „profesionalumo standartą“

Premjeras Saulius Skvernelis tikisi, kad naujuoju žemės ūkio ministru siūlomas Giedrius Surplys naujame poste panaudos savo kaip profesionalo savybes.

„Tai yra profesionalus žmogus, profesionalus politikas, jis nėra „iš gatvės“, nėra vien iš partinės veiklos, jo darbas Vidaus reikalų ministerijoje parodė, kad žmogus geba spręsti strateginius klausimus, turintis puikų išsilavinimą, užmezgęs gerą kontaktą su Seimu. (...) Manau, kad tą profesionalumo standartą jis įdiegs ir būdamas žemės ūkio ministru“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Premjeras tikisi, kad prezidentė patvirtins G. Surplio kandidatūrą ir jis pakeis nuo gegužės vidurio iš žemės ūkio ministro posto atleidžiamą Bronių Markauską.

„Šiuo atveju pasirinkta politiko kandidatūra, nes kitokiu atveju kalbant apie „valstiečių“ deleguojamus asmenis būtų tiesioginiai ryšiai su žemės ūkio sektoriumi“, – savo pasirinktą komentavo ministras pirmininkas.

B. Markauskas dirbs dar savaitę

Besitraukiantis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas dirbs dar savaitę, iki gegužės 14 dienos, sako premjeras Saulius Skvernelis. Anksčiau jis minėjo, kad ministras galbūt dirbs iki birželio.

„Ministras Markauskas paprašė manęs ir, ko gero, jis yra teisus, kad naujame formate būtų naujas ministras, o per tą laikotarpį iki gegužės 15 dienos jis galėtų perduoti sklandžiai patirtį tam tikrą ir reikalus. Atleidžia jį nuo gegužės 14 dienos – tai bus paskutinė ministro Markausko diena“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Premjero teigimu, B. Markauskas per savaitę perduos būsimam žemės ūkio ministrui informaciją apie gegužės pabaigoje vyksiančią žemės ūkio parodą „AgroBalt“, taip pat supažindins su Lietuvoje vyksiančiu Kinijos bei Vidurio ir Rytų Europos šalių žemės ūkio ministrų forumu „16+1“.

Anot jo, jeigu prezidentė Dalia Grybauskaitė į žemė ūkio ministrus paskirs vidaus reikalų viceministrą Giedrių Surplį, jis pradės dirbti gegužės 15 dieną.

GALERIJA

  • Prezidentė sprendimą dėl G. Surplio žada artimiausiu metu
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS