D. Grybauskaitė: Lietuva svarsto galimybę sustiprinti karinę paramą Ukrainai | Diena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ: LIETUVA SVARSTO GALIMYBĘ SUSTIPRINTI KARINĘ PARAMĄ UKRAINAI

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kitą savaitę planuoja vykti į Ukrainą palaikyti ukrainiečių, skelbiama Prezidentūros išplatintame pranešime.

Valstybės vadovė pabrėžia, kad būtina stiprinti visokeriopą pagalbą Ukrainai, kadangi Ukrainos saugumas yra neatsiejamas nuo Lietuvos ir visos Europos saugumo.

Jau dabar Lietuva padeda ukrainiečiams ginkluote, kariniais mokymais, priima reabilitacijai sužeistus Ukrainos karius.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pirmadienį paragino Europos Sąjungą (ES) įvesti papildomas sankcijas Rusijai, užėmusiai tris Ukrainos laivus Kerčės sąsiauryje netoli Maskvos aneksuoto Krymo.

Pasak jo, ES turėtų įvesti sankcijas Juodosios jūros laivyno vadovybei ir operaciją sąsiauryje vykdžiusiems kariams.

Rusija sekmadienio vakarą apšaudė tris į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos karinius laivus, motyvuodama, kad šie pažeidė šalies teritorinius vandenis, ir galiausiai juos užėmė.

Kijevas atkerta, kad Azovo jūra, į kurią plaukė laivai, laikoma bendro naudojimo pagal Rusijos ir Ukrainos susitarimą, o rusai dėl laivų maršruto buvo įspėti.

Anot Kijevo, per incidentą sužeisti šeši jos kariai.

Svarstoma galimybė sustiprinti karinę paramą Ukrainai

Po Rusijos agresijos Azovo jūroje Lietuva svarsto galimybę dar labiau sustiprinti karinę paramą Ukrainai, tvirtina prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, būtina stiprinti visokeriopą pagalbą Ukrainai. Pasak šalies vadovės, Lietuva jau dabar padeda ukrainiečiams ginkluote, kariniais mokymais, priima reabilitacijai sužeistus Ukrainos karius.

Pasak D. Grybauskaitės, Ukrainos saugumas yra neatsiejamas nuo Lietuvos ir visos Europos saugumo, todėl Lietuva svarsto galimybę dar sustiprinti karinę paramą Ukrainai.

Valstybės vadovės patarėja Daiva Ulbinaitė po D. Grybauskaitės susitikimo su švedų visuomenininku Jonu Ohmanu, kuriam antradienį buvo suteikta Lietuvos pilietybė, pranešė, kad ateinančią savaitę prezidentė pati vyks į Ukrainą palaikyti ukrainiečių šiuo sudėtingu laikotarpiu.

Sekmadienį Rusijos karinės jūrų pajėgos Kerčės pusiasalyje, prie Kremliaus aneksuoto Krymo pusiasalio krantų, apšaudė ir užgrobė tris Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus. Per incidentą keli Ukrainos jūreiviai buvo sužeisti.

Ukrainos teigimu, incidentas įvyko trims šalies laivams, tarp kurių buvo du nedideli kariniai laivai, plaukiant į Mariupolio uostą Azovo jūroje. Laivų maršrutas driekėsi per teritoriją, kurioje tarp Maskvos ir Kijevo tvyro didelė įtampa.

Reaguodamas į karinę agresiją, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį patvirtino Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO) sprendimą dėl karinės padėties įvedimo Ukrainoje. Ukrainos Aukščiausioji Rada pirmadienį vėlai vakare šiam sprendimui pritarė - už įsako įsigaliojimą balsavo 278 parlamentarai. Tam, kad šalyje būtų įvesta karinė padėtis, reikėjo 226 Ukrainos parlamentarų pritarimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (54)

vytas

Teisingai darote prezidente.Kuo daugiau ginklu ukrainieciams,kad rusiskus nacistus naikintu.Ta banditu-balalaikininku tauta,jau taip visiems ikyrejo,kad reikia ja nusluoti nuo zemes pavirsiaus.Slava Ukraine.

Anonimas

gal vaziuoja susitartyi Lietuva prijungti prie Ukrainos

Alis Petkus...

atrodo Ukrainos gastarbaitierių padaugėjo?... ką tai galėtų reikšti?... tai yra mūsų parama Ukrainai?... ar Ukrainos - mums?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS