Lietuva remia Sakartvelo kelią į Europą | Diena.lt

LIETUVA REMIA SAKARTVELO KELIĄ Į EUROPĄ

  • 7

Darbo vizito į Sakartvelą atvykusi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su šios valstybės prezidentu Georgijumi Margvelašviliu.

Susitikimas, kuriame aptartas dvišalių ryšių stiprinimas, šios valstybės europinė ir transatlantinė integracija, įvyko Sakartvelo pirmosios respublikos 100-mečio iškilmių išvakarėse.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuva šią ypatingą progą švenčia kartu su Sakartvelo žmonėmis. Prieš 100 metų abi valstybės įveikė didžiųjų jėgų Europoje pasipriešinimą ir apsisprendė kurti modernias bei demokratiškas valstybes. Šiandien Lietuvą ir Sakartvelą vienija ypatingas ryšys – tos pačios vertybės ir bendras siekis užtikrinti savo piliečių saugumą ir gerovę.

Prezidentė taip pat priminė, kad šiemet minimas ir Rusijos agresijos prieš Sakartvelą dešimtmetis, ir pakartojo, kad Lietuva remia šios šalies suverenumą ir teritorinį vientisumą. Lietuva griežtai smerkia Abchazijos ir Pietų Osetijos aneksiją.

Šalies vadovės teigimu, Sakartvelas, net ir Rusijai okupavus 20 proc. teritorijos bei patiriant tiesioginį karinį spaudimą, išlaikė savo valstybinės raidos kryptį, ambicingai įgyvendina užsibrėžtas reformas ir yra vertinamas kaip Rytų partnerystės lyderis.

Pernai visa apimtimi įsigaliojusi Asociacijos sutartis ir bevizis režimas su ES dar labiau priartina Sakartvelą prie Europos. Per vienerius metus prekyba su ES išaugo daugiau nei 30 proc., o galimybe laisvai keliauti be vizų Šengeno erdvėje pasinaudojo 250 tūkst. Sakartvelo gyventojų.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad įgautą reformų pagreitį būtina išlaikyti ir toliau stiprinti teisinės sistemos bei teisėsaugos nepriklausomumą, žodžio laisvę ir kovą su korupcija.

Susitikime taip pat aptartas pasirengimas NATO viršūnių susitikimui, kuris įvyks šių metų liepą Briuselyje. Lietuva tvirtai remia Sakartvelo siekį tapti Aljanso nariu ir labai vertina šios šalies indėlį NATO. Beveik 1000 Sakartvelo karių dalyvauja Aljanso operacijose Afganistane ir Viduržemio jūroje, prisideda prie NATO greitojo reagavimo pajėgų.

Prezidentė aktualius dvišalius bendradarbiavimo su ES ir NATO klausimus šiandien taip pat aptars su Sakartvelo Ministru Pirmininku Georgijumi Kvirikašviliu. Rytoj šalies vadovė dalyvaus iškilmingoje pirmosios Sakartvelo Respublikos 100-mečio minėjimo ceremonijoje.

GALERIJA

  • Lietuva remia Sakartvelo kelią į Europą
  • Lietuva remia Sakartvelo kelią į Europą
  • Lietuva remia Sakartvelo kelią į Europą
  • Lietuva remia Sakartvelo kelią į Europą
  • Lietuva remia Sakartvelo kelią į Europą
  • Lietuva remia Sakartvelo kelią į Europą
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kaunas valdo

Gruzijos kelia

...

Gruzinas Maskvoje mums reiškė tremtį, ko sulauksim kai gruzinas Briusely įsitvirtins?

as

pavadinima normaliai parašykit-Gruzija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS