D. Grybauskaitė teigia turėsianti sudėtingą pokalbį su Serbijos prezidentu | Diena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ TEIGIA TURĖSIANTI SUDĖTINGĄ POKALBĮ SU SERBIJOS PREZIDENTU

Prezidentei Daliai Grybauskaitei kelia nerimą narystės Europos Sąjungoje siekiančios Serbijos ryšiai su Rusija. Prezidentė ketina penktadienį, susitikusi su Serbijos prezidentu Aleksandaru Vučičiumi, šiuos savo nuogąstavimus išsakyti.

Pasak prezidentės, į Balkanus žvalgosi nedraugiškos šalys, ir Lietuva turi jautrių klausimų su šia Balkanų valstybe. D. Grybauskaitė priminė, kad Serbija 2017 metų vasarą Baltarusijoje kartu su Rusija dalyvavo bendrose karinėse pratybose.

Prezidentė pabrėžė, kad Serbija, siekdama narystės, turės atitikti bendras europines vertybes ir užsienio politika turi sutapti.

„Didele dalimi jų europinė perspektyva priklausys ir nuo mūsų požiūrio ir pozicijos, nes turi būti vienbalsiškumas. Išties bet kuri šalis, stojanti į ES, turi atitikti tiek taikomas reformas, tiek europinius įstatymus, tiek užsienio ir saugumo politika turi sutapti ir vertybės turi būti panašios. Be jokios abejonės, turbūt bus rimtas pokalbis, galbūt net ir sudėtingas“, - apibendrino Prezidentė.

Prezidentė D. Grybauskaitė išvyksta į Bulgariją, kur dalyvaus neformaliame Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje bei Europos Sąjungos ir Vakarų Balkanų lyderių susitikime. Po EVT susitikimo valstybės vadovė vyks į Serbiją.

LRT radijui prezidentė taip pat pabrėžė, kad EVT posėdyje bus kalbama apie prekybos klausimus su JAV.

„Kaip žinome, yra grasinama Europai papildomais muitais plienui ir aliuminiui. Tai galėtų reikšti tam tikrą prekybos karo įžangą“, - pabrėžė D. Grybauskaitė.

„Kalbėsime, kaip į tai raguoti, gal grįžti prie mažesnės apimties laisvos prekybos sutarties, kur būtų (muitai taikomi, - ELTA) tik pramoninėms prekėms, pavyzdžiui, automobiliams“, - sakė Prezidentė ir pridūrė, kad reikia ieškoti galimybių, kaip išvengti prekybos karo, nuo kurio nukentėtų tiek JAV, tiek Europos vartotojai.

D. Grybauskaitė taip pat užsiminė, kad EVT posėdyje kalbės apie Irano branduolinį nusiginklavimą.

„Antra didelė problema, apie kurią taip pat visiems reikia kalbėti, tai - Irano branduolinis nusiginklavimas, programa, iš kurios taip pat oficialiai pareiškė išeinančios JAV. Mums, europiečiams, tenka atsakomybė, kad Iranas toliau tęstų branduolinį nusiginklavimą, kad iš jo neišeitų. (...) Kad galėtume apriboti balistinių raketų programos atsiradimą, tęstinumą. Matome, kad kartais, pasitraukus iš geopolitinės arenos JAV, didesnė atsakomybė ir krūvis tenka europiečiams. Tokią atsakomybę mums teks iš dalies prisiimti, taip pat užtikrinant saugumą ir Europoje, ir tarptautinėje erdvėje“, - pabrėžė D. Grybauskaitė.

Bulgarijos sostinėje Sofijoje vyks ir ES bei Vakarų Balkanų valstybių - Albanijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Serbijos, Juodkalnijos, Makedonijos, Kosovo - lyderių susitikimas. Šalių vadovai tarsis, kaip sustiprinti bendradarbiavimą sprendžiant bendrus saugumo ir migracijos iššūkius bei kaip padėti Vakarų Balkanų valstybėms žengti europinių reformų keliu. Lietuva palaiko Vakarų Balkanų valstybių europinės integracijos siekį. Tačiau, Prezidentės teigimu, narystė ES priklausys nuo to, kaip sparčiai bus įgyvendinamos būtinos reformos, ir nuo šalių kandidačių pasiryžimo laikytis europietiškų vertybių. Šiuo metu derybas dėl narystės ES yra pradėjusios Serbija ir Juodkalnija.

Prezidentė Belgrade taip pat stebės finalines Eurolygos krepšinio rungtynes, kuriose kovos ir Lietuvos komanda - Kauno „Žalgiris“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

sudarke sukivircino tarpusavy ukrainiecius

dabar eis set neapykantos ir smurto seklas Serbijoj...

rs

ar klausymai ir atsakymai suderinti,bo mūsų pirmoji blondinė nepakalbės.

...

"Prezidentei Daliai Grybauskaitei kelia nerimą narystės Europos Sąjungoje siekiančios Serbijos ryšiai su Rusija" - deja, TIK Dalytei, nes pati ES siekia gerinti ryšius su Rusija, tai tik toms JAV nepatinka... kam Europai savo sudėty laikyt JAV Trojos arklį - Lietuvą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS