Prezidentė pritaria ES Bendrojo Teismo teisėjų kandidatūroms | Diena.lt

PREZIDENTĖ PRITARIA ES BENDROJO TEISMO TEISĖJŲ KANDIDATŪROMS

  • 1

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pritarė Vyriausybės Rimvydo Norkaus ir Gedimino Mesonio kandidatūroms į Europos Sąjungos (ES) Bendrojo Teismo teisėjus, skelbia Prezidentūra.

Paaiškėti, ar kandidatai imsis naujų pareigų, turėtų pavasarį. Kandidatūroms turės pritarti ne tik Seimas, bet ir specialus įgaliotas komitetas.

„Šią savaitę dar turėtų vykti procedūros Seime, ir jeigu Seimas pritars kandidatūroms, tada Vyriausybė kreipsis į Liuksemburgą ir jau tenai procedūros vyksta. Čia ilga procedūra. Tas pritarimas ar nepritarimas kandidatūrai būtų aiškus, matyt, tik pavasarį“, – BNS sakė prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė.

R. Norkus šiuo metu yra Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, jis pareigas eina nuo 2014 metų. Kitų metų gruodį baigiasi jo penkerių metų kadencija. G. Mesonis nuo 2011-ųjų eina Konstitucinio Teismo teisėjo pareigas. Jo kadencija Konstituciniame Teisme baigsis 2020-aisiais.

Pasak R. Svetikaitės, Bendrajame Teisme, jeigu jų kandidatūroms pritars įgaliotas komitetas, kadencija prasidėtų kitų metų rugsėjo pirmąją, todėl prireiktų ne tik naujo Konstitucinio Teismo teisėjo, tačiau ir Aukščiausiojo Teismo pirmininko.

„Kadangi prezidentės kadencija baigiasi liepos mėnesį, tai toks yra klausimas – politinio susitarimo dalykas, kaip būtų skiriamas, nes vis tiek Aukščiausiojo Teismo pirmininką, nors ir prezidento teikimu, skiria Seimas. Geriausia yra užtikrinti tęstinumą, kad nebūtų situacijos, jog Aukščiausiojo Teismo pirmininko nėra“, – sakė prezidentės patarėja.

„Logiška būtų Aukščiausiojo Teismo pirmininką skirti dar iki liepos mėnesio, kai baigsis tiek prezidentės kadencija, tiek Seimo sesija“, – pridūrė ji.

Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą sudaro mažiausiai po vieną teisėją iš kiekvienos valstybės narės, teisėjai skiriami šešerių metų kadencijai. Kandidatus iš kiekvienos valstybės dar turi patikrinti įgaliotas komitetas.

2019 metų rugpjūčio 31 dieną baigiasi teisėjų iš Lietuvos Egidijaus Bieliūno ir Virgilijaus Valančiaus kadencijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Heras

O ten su jais rusai magnolijos neuzpuls

SUSIJUSIOS NAUJIENOS