Prezidentė: R. Karbauskio veikla gali prieštarauti Konstitucijai | Diena.lt

PREZIDENTĖ: R. KARBAUSKIO VEIKLA GALI PRIEŠTARAUTI KONSTITUCIJAI

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pareiškė, kad „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio veikla Seime gali prieštarauti Konstitucijai dėl jo verslo interesų.

Tokią poziciją D. Grybauskaitė išsakė, žurnalistų Varšuvoje paklausta apie R. Karbauskio iniciatyvą atlikti parlamentinį tyrimą dėl prezidentės veiklos, įskaitant žiniasklaidoje paskelbtą jos susirašinėjimą su buvusiu liberalų lyderiu Elgijumi Masiuliu.

„Ten kalba ne apie mane, o kalba apie politikų ir verslo galimus ryšius. Dabar buvo verslo ir politikų ryšiai. Čia yra tas pats tyrimas. Jeigu Seimas nuspręs tirti toliau, tai aišku Seimas turi tokią teisę. Bet tuomet reikėtų tirti visus politikus, kurie Seime ir kurie tiesiogiai atstovauja verslą“, – sakė D. Grybauskaitė.

„Aš neturiu verslo, R. Karbauskis turi tiesiogiai verslą, yra verslo atstovas ir jo buvimas Seime apskritai kelia klausimų dėl jo konstitucionalumo ir atitikimo Konstitucijai, nes Konstitucijos straipsniai numato, kad Seimo nariai negali turėti verslo, arba naudos arba gauti kitų išlaidų (turėta minty „pajamų“ – BNS). Tai aš tokio verslo neturiu“, – žurnalistams Varšuvoje sakė prezidentė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis yra pagrindinis „Agrokoncerno“ akcininkas, bet sako, kad valdymo teises yra perleidęs.

R. Karbauskis neseniai pranešė, kad „valstiečiai“ inicijuos parlamentinį tyrimą nagrinėti prezidentės ir kitų politikų elgesį.

Jis sako, kad parlamentarai aiškinsis „Lietuvos ryto“ paviešintus prezidentės laiškus E. Masiuliui. Viename iš laiškų D. Grybauskaitė pasiūlė „perduoti linkėjimus“ „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“ – taip ji pavadino žurnalistą Tomą Dapkų.

R. Karbauskis įžvelgia pastangas stabdyti tyrimą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis nesąmonėmis vadina prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą, kad dėl verslo interesų jo buvimas Seime gali prieštarauti Konstitucijai.

Jis sako, kad D. Grybauskaitė bando sustabdyti iniciatyvą parlamente tirti prezidentės laiškus buvusiam liberalų lyderiui Eligijui Masiuliui.

„Dabar desperatiškai bandoma sustabdyti „valstiečius“, kad tyrimas nesitęstų, kad niekas neuždavinėtų klausimų dėl jos laiškų, tai ir yra priežastis, dėl kurios visos šios nesąmonės šnekamos. Nes šnekamos visiškos nesąmonės. Žmogus, kuris užima valstybės vadovo pareigas, tokių nesąmonių neturėtų šnekėti“, – BNS penktadienį sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis yra vienintelis „Agrokoncerno“ įmonių grupės vienintelis akcininkas, bet teigia, kad jokia forma nedalyvauja įmonių grupės valdyme – nėra nei valdymo organų narys, nei darbuotojas, nebalsuoja akcininkų susirinkime, šios teisės perleisto advokatui.

„Penkiasdešimt ar daugiau žmonių Seime yra akcininkai, kituose Seimuose lygiai taip pat buvo, prezidentė tikriausiai turi akcijų, kuo jie skiriasi nuo manęs?“ – retoriškai klausė R. Karbauskis.

Kaip rodo turto deklaracija, šalies vadovė D. Grybauskaitė turi tik Vyriausybės vertybinių popierių.

„Mane nustebino, kad prezidentė pradeda naujai traktuoti Lietuvos Konstituciją, nes aš pirmą kartą girdžiu, kad žmogus, turintis akcijų, negali būti Seimo nariu“, – prezidentės žodžiais piktinosi R. Karbauskis.

Šalies vadovės pareiškimą jis siejo su „valstiečių“ noru tęsti tyrimą dėl neteisėtos įtakos, aiškintis paviešintus jos ir korupcijos byloje įtariamo E. Masiulio susirašinėjimus.

„Aš suprantu, kad prezidentei dabar norisi mane užtildyti bet kokiu būdu, bet to nepavyks padaryti“, – sakė „valstiečių“ vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (66)

Alis Petkus...

konstitucija turi tarnauti piliečiams, o ne atvirkščiai... kas pirmesnis?... konstitucija ar pilietis?... parlamentarų veikla įtartina?...

tiesa

geriausia ginyba puolimas to gelele moke rimti mokytojai

Anonistams iš tvartelio

Jau nebžinot kon beraštyti.Iš nevilties.Padegė jusu daukantynes stogas ir jusu vaisdelis patapo visai nekoks.Iš visu pasakymu liko tik lojims _kremlina_ i_vatnyka_
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS