Prezidentė sako, kad negaudavo informacijos apie „MG Baltic“ įtaką politikai | Diena.lt

PREZIDENTĖ SAKO, KAD NEGAUDAVO INFORMACIJOS APIE „MG BALTIC“ ĮTAKĄ POLITIKAI

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad per devynerius vadovavimo šaliai metus negaudavo susistemintos informacijos apie koncerno „MG Baltic“ poveikį politiniams procesams.

„Per visus devynerius metus nuo 2009 metų Prezidentūra nėra gavusi raštu nieko, mes buvome fragmentiškai informuojami žodžiu. O žodžiu, labai aišku, kad ta medžiaga buvo teikiama ta apimtimi, kokia ji negalėjo trukdyti tyrimams“, – naujienų portalui delfi.lt trečiadienį paskelbtame interviu sakė D. Grybauskaitė.

Taip ji kalbėjo kai kuriems politikams ir stebėtojams keliant klausimus, ar šalies vadovai gaudavo ir kaip reaguodavo į tarnybų informaciją apie verslo poveikį politikai.

Visgi prezidentė tvirtino, jog žvalgyba ir teisėsauga dirbo savo darbą, o kai kurie nustatyti faktai tapo įrodymais ikiteisminiuose tyrimuose, pavyzdžiui, teismui perduotoje „MG Baltic“ ir kelių politinių partijų politinės korupcijos byloje.

Šalies vadovė tvirtino negalėjusi priimti sprendimų pati, nes jai teikiama informacija buvo nepagrįsta įrodymais.

„Vien tik dėl to, kad kažkas su kažkuo susitiko ar bendravo, nei smerkti aš negalėjau, nei nebendrauti negalėjau, nes tokiu atveju aš turėčiau nebendrauti praktiškai su visais Seimo nariais ir su visais Vyriausybės nariais“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Valstybės saugumo departamentas informaciją apie „MG Baltic“ įtaką politiniams procesams pateikė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, baigiančiam tyrimą dėl verslo grupių poveikio politiniams procesams.

Tyrimas – selektyvus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad parlamentinis tyrimas dėl verslo įtakos politiniams procesams yra selektyvus, nes neapima dabartinių valdančiųjų sąsajų su verslu.

Ji taip pat tvirtino, kad tyrimo išvados neturės teisinių pasekmių, o jomis gali būti pasinaudota gynybai koncerno „MG Baltic“ ir kelių politinių partijų politinės korupcijos byloje.

Trečiadienį paskelbtame interviu portalui delfi.lt šalies vadovė apgailestavo, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliekamas tyrimas neapėmė „žemgrobystės elementų“, žemių koncentracijos.

„Apie dabartinę situaciją, kai matome verslą, dalyvaujantį tiesiogiai politikoje dabar Seime, kai matome žemgrobystės elementus, žemių koncentraciją, tiesioginį susiliejimą dabar jau agroverslo su politika, šitas visiškai yra ignoruojama. Tai yra, matome, selektyvu ir tai turime visi suprasti“, – sakė D. Grybauskaitė.

Žiniasklaida ir opozicijos politikai pastaraisiais mėnesiais kėlė klausimus dėl valdančiųjų „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ valdomų žemių.

D. Grybauskaitė tvirtino, jog parlamentinis tyrimas neturės jokių teisinių pasekmių, „išskyrus politinius skandalus ir politinius burbulus“.

„Lūkesčiai sukelti didžiuliai, visi laukia, visi diskutuoja, o čia norėčiau labai aiškiai pasakyti – jokių teisinių pasekmių nebus“, – kalbėjo šalies vadovė.

Ji taip pat sakė, kad parlamentinio tyrimo išvados bus panaudotos gynybai baudžiamojoje koncerno „MG Baltic“ ir kelių politinių partijų politinės korupcijos byloje, siekiant įrodyti, jog šis procesas yra politinis.

D. Grybauskaitė teigė, kad dėl to atsakingai į situaciją turi pažiūrėti tiek dėl medžiagos išslaptinimo sprendžiantis Valstybės saugumo departamentas, tiek dėl jos paviešinimo diskutuojantis Seimo komitetas.

„Kur yra didelė rizika, kad viską, ką Valstybės saugumo departamentas ar teisėsaugos institucijos, kur nuėjo grifos, slaptumo grifos, gali ir bus, garantuotai bus, panaudota gynybai“, – sakė prezidentė.

„Tokią praktiką jau turėjome prieš daugelį metų, todėl bet koks medžiagų politinis viešinimas, kai vyksta paraleliai teisminis procesas, yra be galo rizikingas aktas ir veiksmas“, – pridūrė ji.

Politinės korupcijos byla Vilniaus apygardos teisme bus pradėta nagrinėti birželio 7 dieną. Seimo komitetas parlamentinio tyrimo išvadas žada priimti kitą trečiadienį.

Partijos būtų perkamos

Prezidentė D. Grybauskaitė teigia, kad leidimas verslui vėl remti politines partijas „legalizuotų“ jų pirkimą.

Pasak jos, tokia grėsmė ryškėja pamačius, „kaip tiesiogiai partijos buvo perkamos“.

„Ypač dabar, kai pamatėme, kas vyksta ir kaip tiesiogiai partijos buvo perkamos, tai šį pasiūlymą galiu tik pavadinti, kad tai yra legalizuoti politinių partijų pirkimą“, – trečiadienį paskelbtame interviu portalui delfi.lt sakė D. Grybauskaitė.

Taip ji kalbėjo premjerui Sauliui Skverneliui raginant apsvarstyti galimybę panaikinti draudimą verslui remti partijas.

Lietuvoje verslo ir fizinių asmenų parama partijoms uždrausta nuo 2012-ųjų, tuomet įvestos valstybės dotacijos, šias pataisas inicijavo pati prezidentė.

Vėliau draudimas remti fiziniams asmenims sušvelnintas – leista tą daryti politinių kampanijų metu su tam tikrais apribojimais.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad draudimas verslui remti partijas galioja dalyje Vakarų šalių, o Lietuva po šio uždraudimo partijoms finansavimą iš biudžeto padidino keturis kartus.

Ji tvirtino, kad draudimo atšaukimo tikriausiai siekia verslas, nes politinių partijų vadovai jį įvedus jaučiasi laisvesni.

„Aš manau, kad ta sistema jiems (verslininkams – BNS) labai patiko, nes už kiekvieną dotaciją prieš rinkimus partijos turėdavo atidirbti“, – kalbėjo prezidentė.

Valdantieji teigia diskutuosiantys apie politinių partijų finansavimo modelio keitimą po to, kai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas baigs tyrimą dėl verslo įtakos politiniams procesams.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

mockus

tulpės gynybinė taktika apgailėtina

...

O ką gaudavo, dėžutes nuo brendžio?..

taigi

Melagis melavo, per tiltą važiavo, ratelis užkliuvo, melagis išgriuvo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS