Prezidentė siūlys mažinti skolų išieškojimo išlaidas | Diena.lt

PREZIDENTĖ SIŪLYS MAŽINTI SKOLŲ IŠIEŠKOJIMO IŠLAIDAS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė per Seimo pavasario sesiją žada teikti įstatymų pataisas, kurios sumažintų antstolių vykdomų skolų išieškojimo išlaidas.

Pasak šalies vadovės patarėjos teisės klausimais Rasos Svetikaitės, parlamentarams svarstyti teikiamuose teisės aktuose bus pasiūlyti nauji kriterijai vykdymo išlaidoms apskaičiuoti. Konkretūs projektai kol kas nėra parengti.

„Sieksime, kad pačiame įstatyme tam tikros ribos, ribojimai būtų įrašyti. Tai suvaržytų ir galimybę poįstatyminiuose aktuose nustatyti tam tikrus ne visai pagrįstus dalykus“, – BNS trečiadienį sakė teisininkė.

Prezidentės spaudos tarnybos išplatintame pranešime rašoma, kad skolų išieškojimo išlaidos šiuo metu kelis kartus viršija pačią skolą.

R. Svetikaitės teigimu, kartais jos už skolą gali būti didesnės ir šešiskart, o tai nėra normalu.

„Nors vykdymo išlaidos turi būti objektyviai pagrįstos, šiandien jos sudaro sąlygas pelnytis iš skolininkų, nes jos yra tokios didelės ir užkrauna tokią naštą, kad skolininką prislegia ne mažiau nei pati skola“, – tvirtino patarėja.

„Tokiu būdu įsisukami į uždarą ratą, žmonės yra stumiami į socialinę atskirtį, šešėlį, o galimybė atgauti skolą kreditoriui irgi mažėja“, – pridūrė ji.

Prezidentūros duomenimis, antstolių pajamos vidutiniškai siekia apie 10 tūkst. eurų per mėnesį.

D. Grybauskaitė taip pat siūlys Seimui, kad antstolių pajamos Lietuvoje būtų viešai skelbiamos.

„Tai yra valstybės deleguota funkcija, ir viešasis interesas reikalauja žinoti antstolių pajamas“, – sakė R. Svetikaitė.

Pasak Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkės Ingos Karalienės, asociacija palaiko iniciatyvas mažinti skurdą ir socialinę atskirtį einant pigesniu skolų išieškojimo keliu, tačiau konkretesnę poziciją dėl prezidentės pasiūlymų pateiks, kai įstatymų projektai bus paviešinti.

Jos teigimu, antstoliai taip pat turi pasiūlymų, kaip veiksmingiau spręsti skolų problemas.

„Juos pateiksime naujųjų įstatymų pakeitimų rengimo ir derinimo metu“, – BNS raštu nurodė antstolė.

I. Karalienė teigė, kad būtina tiksliau diferencijuoti priverstinio išieškojimo priemones skirtingoms įsiskolinusių žmonių grupėms: sąžiningiems, socialiai pažeidžiamiems, ir piktnaudžiaujantiems pažeidėjams.

Vasario pradžioje Vyriausybė pateikė Seimui pataisas, kurios gerokai sumažintų sumas, antstoliams leidžiamas išskaičiuoti iš skolininkų.

Projekte numatoma, kad iš skolininko pajamų dalies, viršijančios minimalią mėnesio algą, būtų išskaitoma 50 (šiuo metu – 70) procentų, o iš ne viršijančios minimalų atlyginimą – 20 – 30 (šiuo metu atitinkamai 20 – 50) procentų pajamų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

o

kas padengs ar ne snoras? pagal /kazkieno/ nora.......

petras

Kazin kur tie vaikuciai su seimomis ,kurie buvo gudriu verslininku ir anstoliu pagalba ismesti is savo butu ,reikia butinai sutramdyti anstolius,kad nesikesintu i paskutini zmogaus buta...

klausimas

ar tikrai Kauno apylinkės teismo teisėjos Virginija Baškienė ir Diana Jasaitienė bei buvęs KGB agentas ir turtingiausias Kauno teisėjas Edmundas Inokaitis nėra korumpuotais ir už atkatą dirbantys antstoliams bei Kauno apylinkės prokuratūros 3 - čiojo skyriaus prokurorams ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS