Europos vadovai spręs kritinius Europos Sąjungos klausimus | Diena.lt

EUROPOS VADOVAI SPRĘS KRITINIUS EUROPOS SĄJUNGOS KLAUSIMUS

Europai reikia susitvarkyti su keliais, vienu metu Europos Sąjungos (ES) pečius prislėgusiais iššūkiais - suvaldyti nelegalios migracijos srautus ir užtikrinti sklandų „Brexit“, mano šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

ES pirmininkaujančios Austrijos Zalcburgo mieste renkasi Europos Vadovų Taryba (EVT). Pasak D. Grybauskaitės šiuo sudėtingu laikotarpiu labai svarbus kiekvienos ES šalies indėlis ir bendros atsakomybės už Europos ateitį supratimas.

„Tai susitikimas, kurį pavadinčiau pasiruošimu priimti sprendimus. Šis pusmetis yra sprendimų priėmimo metas, tiek migracijos klausimais, tiek Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš ES klausimais“ - sakė šalies vadovė.

Šį pusmetį ES pirmininkaujanti Austrija migracijos problemai skiria ypatingą dėmesį. Įgyvendinus ES ir Turkijos susitarimą, nelegalių migrantų srautai ženkliai sumažėjo, tačiau Europai būtini ilgalaikiai sprendimai, kad jie neatsinaujintų ir Europos šalys vėl netaptų nelegalios migracijos traukos centru.

Todėl neeilinėje EVT bus aptartos priemonės geresnei ES išorės sienų apsaugai užtikrinti, glaudesnis bendradarbiavimas su migrantų kilmės ir tranzito šalimis, prieglobsčio suteikimo galimybės kaip galima arčiau pabėgėlių namų, spartesniam ekonominių migrantų grąžinimui reikalingi sprendimai.

Lietuva, ne kartą sulaukusi ES pagalbos, pagal išgales taip pat prisideda sprendžiant visai Bendrijai svarbius klausimus. Daugiau nei šimtas Lietuvos pareigūnų talkina ES sienų ir pakrančių apsaugos agentūroje „Frontex“. Lietuva taip pat siūlo įvesti bendrus ES išorės sausumos sienos standartus. Mūsų šalis kontroliuoja 1070 km ES išorės sienos ir diegia modernias technologijas. Tačiau kai kuriose kitose valstybėse ES sienos apsauga nepakankama, todėl nelegalūs migrantai lengvai patenka į Šengeno zoną. Mūsų patirtis gali tapti pavyzdžiu stiprinant visos ES sienų apsaugą.

Europos vadovų laukia ir kita sudėtinga užduotis - laiku suderinti ir patvirtinti JK išstojimo iš ES sutartį, nubrėžti ateities santykių gaires bei rasti tokį modelį, kuris leistų išvengti Airijos padalijimo. Tai padės išvengti sunkių „Brexit“ pasekmių ir praradimų bei užtikrins jau suderėtas garantijas ten gyvenantiems žmonėms.

„JK viduje, tiek visuomenėje, tiek politiniame diskusijų lauke, tiek Parlamente nėra galutinio apsisprendimo, todėl mums, likusioms narėms, sudėtinga tą procesą sėkmingai užbaigti, nes mes turime žinoti, kokius įgaliojimus turi premjerė, ar jie bus patvirtinti mums suderėjus vieną ar kitą variantą“, - teigė šalies vadovė.

Pasak D. Grybauskaitės, Lietuva siekia, kad JK ir ten gyvenantys Lietuvos piliečiai kuo mažiau nukentėtų. Tuo tarpu tarptautinių įtampų ir prekybos karų akivaizdoje Europa privalo išlaikyti artimus prekybos ir gynybos santykius su JK.

Zalcburgo EVT bus aptarti ir Europos žmonių vidaus saugumui svarbūs klausimai, žvalgybos ir teisėsaugos institucijų bendradarbiavimo modernizavimas ir hibridinių grėsmių užkardymo priemonės. Europai būtina vieninga ir adekvati reakcija į besikeičiančią saugumo aplinką ir bendras atsakas į hibridines grėsmes, tokias kaip kibernetinės atakos, dezinformacija ar terorizmas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ar

Ar didejantis zmoniu skurdas ne pagrindinis klausimas kuris turetu rupeti europos sajungai ir panelei grybauskaitei

Makas

"Pabegeliams" ir iskrypeliams - NE.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS