Prezidentė ragina kelti algas medikams, bet tikslių skaičių nekomentuoja | Diena.lt

PREZIDENTĖ RAGINA KELTI ALGAS MEDIKAMS, BET TIKSLIŲ SKAIČIŲ NEKOMENTUOJA

Į diskusijas dėl medikų algų įsitraukusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį paragino kelti darbo užmokestį gydymo įstaigų darbuotojams.

Tačiau dviem gydytojus vienijančioms organizacijoms pasiūlius skirtingą algų kėlimo tempą, šalies vadovė nekomentuoja, kurio judėjimo reikalavimus palaiko.

Vyriausybei ir medikams tariantis dėl galimybės didinti atlyginimus, šalies vadovė ketvirtadienį susitiko aptarti šio klausimo su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovėmis Seime – Sveikatos reikalų komiteto pirmininke Agne Širinskiene ir šio komiteto nare Asta Kubiliene.

Iš anksto neskelbto susitikimo metu taip pat buvo aptartos kitąmet turinčios įsigalioti prezidentės iniciatyva priimtos pataisos, numatančios nuobaudas gydymo įstaigoms, nesuteikiančioms paslaugų gyventojams laiku. Parlamentarai šias pataisas svarsto koreguoti dar iki įsigaliojimo.

Apie susitikimą nepaskelbė

Prezidentės vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė sako, kad šalies vadovės susitikimo su politikais metu nebuvo aptarta, kiek tiksliai turėtų kilti algos medikams.

Prezidentė, be abejo, tą situaciją mato ir supranta, kad jeigu mes nieko šitoje vietoje nedarysime ir tos algos nedidės, tai mes tiesiog neteksime medikų. Sprendimų ieškoti reikia.

„Tikrai tokių diskusijų nebuvo. (...) Netgi nebuvo labai tariamasi dėl konkrečių skaičių, nes tam yra ministro įsteigta grupė ir ministras tokiu tikslu ir susitikinėja su gydytojų organizacijomis“, – BNS sakė vyriausioji šalies vadovės patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė.

„Prezidentė, be abejo, tą situaciją mato ir supranta, kad jeigu mes nieko šitoje vietoje nedarysime ir tos algos nedidės, tai mes tiesiog neteksime medikų. Sprendimų ieškoti reikia“, – pridūrė ji.

Sveikatos apsaugos ministras trečiadienio vakarą preliminariai sutarė su Lietuvos gydytojų sąjunga, kad medikų algos galėtų būti didinamos 20 proc. nuo kitų metų gegužės. Šis susitarimas dar bus derinamas su Vyriausybe, jam įgyvendinti reikalingas Finansų ministerijos sutikimas.

Kitas medikų susivienijimas – Lietuvos medikų sąjūdis – teigia, kad toliau laikosi reikalavimų didinti medikų algas 30 proc. nuo sausio. Šis neformalus naujas judėjimas kritikuoja Lietuvos gydytojų sąjungą dėl prasto atstovavimo medikų interesams, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija su juo nesidera.

Visgi Lietuvos medikų sąjūdžio atstovai trečiadienį buvo įleisti klausytis derybų, o L. Antanavičienė sveikino tokį žingsnį.

„Tai yra labai svarbu. Prezidentė susitikimo metu irgi akcentavo dialogo svarbą“, – sakė patarėja.

Apie ketvirtadienį vykusį šalies vadovės susitikimą su politikais iš anksto paskelbta nebuvo. Paklausta, kodėl taip nutiko, prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė BNS sakė: „Tai buvo operatyvus darbinis susitikimas, reaguojant į viešumon iškilusias aktualijas“.

Šiuo metu vidutinė gydytojų alga „į rankas“ siekia apie 1140 eurų, slaugytojų – 590 eurų, BNS informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Siekia mažinti eiles poliklinikose

Prezidentė, sveikatos apsaugos ministras ir parlamentarės taip pat aptarė D. Grybauskaitės teiktas pataisas, kuriomis siekiama sumažinti eiles gydymo įstaigose.

Pataisas Seimas priėmė pernai. Pagal jas, jeigu gydymo įstaiga vėliau nei nustatytu terminu suteikia paslaugą pacientui, už ją iš valstybės lėšų turi būti sumokėta mažesniu tarifu.

Seimo narė A. Kubilienė BNS sakė, jog „valstiečių“ frakcija svarsto keisti sausį turinčią įsigalioti tvarką.

Tuo tarpu konservatoriai Ingrida Šimonytė ir Mykolas Majauskas neseniai pasiūlė nustatyti, kad gydymo įstaigai laiku suteikus sveikatos priežiūros paslaugą, išlaidų už ją apmokėjimas būtų didinamas iki 5 procentų. Taip jie sako siekiantys išvengti gydymo įstaigų baudimo.

„Valstietė“ A. Kubilienė abejoja, ar ir tokia tvarka būtų tinkama.

„Čia tikriausiai reikėtų svarstyti, ar tai, kad jūs ateinate į darbą, mes turėtumėme jus skatinti. (...) Mes ieškosime kito varianto“, – sakė Seimo narė.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė – Šriubėnė BNS teigė, jog medikų bendruomenėje kilusios įtampos turi būti mažinamos taip, kad nenukentėtų pacientų interesai.

Prezidentės patarėja L. Antanavičienė tvirtino, jog tinkamiausia būtų šiuo metu patvirtinta tvarka, jeigu ją įgyvendinti būtų pasiruošta tinkamai.

„Dėl to pasirengimo yra vykdoma parlamentinė kontrolė, Seimo Sveikatos reikalų komitetas tam skiria didelį dėmesį, tai užtat ponia Kubilienė, matyt, ir paminėjo“, – kalbėjo pareigūnė.

Pasak jos, susitikimo Prezidentūroje metu taip pat buvo aptartos e-sveikatos paslaugos, gydymo įstaigų optimizavimo planai.

GALERIJA

  • Prezidentė ragina kelti algas medikams, bet tikslių skaičių nekomentuoja
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

lietuvis

musu medikai turetu buti ivertinti kurkas auksciau ---tai butina[kodel issilavine zmones turi "sprukti" isvetimas salis?!!! ,kad pragyventi oriai .

Kęstas

Nemokėkime medikams už atliktas procedūras: Tokiu keliu nuėjo Kinija ir daugelis kitų Viduriniųjų Rytų ir Azijos šalių. Tai blogas kelias. "Šis daug ligoninių išlaikantis ir intensyvaus darbo jėgos reikalaujantis mokėjimo už atliktas procedūras modelis yra brangesnis nei bet kurie kiti, tačiau sukuria prastus rezultatus, nes veda besivystanančias valstybes begalinio sąnaudų didėjimo keliu, kuriuo dabar pasuko Kinija. Vis dar ankstyvose savo sveikatos priežiūros modernizavimo programomų stadijose daugelis Viduriniųjų Rytų ir Azijos šalių jau kovoja su sveikatos priežiūros išlaidų padidėjimu dvigubais procentų skaitmenimis, gerokai viršijančiais jų bendrųjų vidaus produktų augimo tempą.

Kęstas

Vietoj to, kad kopijuoti tokį Kinijos modelį, šios šalys turėtų atsisakyti tokio lėšų švaistymo, daugiausia dėmesio skirdamos tam, kad gyventojai būtų sveiki, susiejant su sveikatos lygiu sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams mokamas išmokas, o ne su teikiamų paslaugų apimtimis, ir naudojant tokias technologijas kaip nuotolinė medicina, stebėjimas namie, ir nuotolinis vaizdo naudojimas, siekiant sumažinti ligoninių poreikį." Važiuokime į Prancūziją, kad išmoktume, kaip reikia finansuoti į ligų profilaktiką orientuotą mediciną. Daugiau apie tai - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS