D. Grybauskaitė vetavo Civilinio kodekso pataisas dėl viešų asmenų įžeidimo | Diena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ VETAVO CIVILINIO KODEKSO PATAISAS DĖL VIEŠŲ ASMENŲ ĮŽEIDIMO

  • 4

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį vetavo Civilinio kodekso pataisas dėl viešų asmenų įžeidimo.

Kaip BNS informavo prezidentės spaudos tarnyba, šalies vadovė siūlo pataisas laikyti nepriimtomis. Tai reiškia, kad liktų galioti ankstesnės kodekso nuostatos.

„Šios pataisos suteikia galimybę persekioti ne tik žurnalistus, bet kiekvieną Lietuvos žmogų vien už tai, kad jis turi kritinę nuomonę apie viešuosius asmenis, apie Vyriausybę, politikus“, - žurnalistams Kaune sakė prezidentė.

Šios pataisos suteikia galimybę persekioti ne tik žurnalistus, bet kiekvieną Lietuvos žmogų vien už tai, kad jis turi kritinę nuomonę apie viešuosius asmenis, apie Vyriausybę, politikus.

Tokį sprendimą prezidentė priėmė po konsultacijų su teisininkais, žiniasklaidos savivaldos institucijų atstovais bei žurnalistais.

Seimas pataisas gruodžio 8 dieną priėmė argumentuodamas, kad įžeidimą išbraukus iš Baudžiamojo kodekso, už jį reikia numatyti civilinę atsakomybę. Žiniasklaidos atstovams užkliuvo, kad keičiant įstatymą atsisakyta išlygos, jog atsakomybė netaikoma, kai informacijos netikslumai atsiranda siekiant sąžiningai informuoti apie viešo asmens valstybinę ir visuomeninę veiklą.

Kai kurie politikai teigia, kad nerimas dėl žodžio laisvės yra nepagrįstas. Seimo narys konservatorius Stasys Šedbaras sako, kad nuostata Vyriausybės iniciatyva įtraukta atsižvelgiant į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktiką, tad ji būtų taikoma bet kokiu atveju, o ribą tarp kritikos ir įžeidimo visada vertintų teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

barbosas

Pagarba Prezidentei nes jai rupi zmones ir ju zodzio laisve, nei valdantieji kuriems taip ir norisi visus uzciaupti kad niekas nekritikuotu, o kai kurie ir juodais darbeliais galetu laisvai darbuotis jums tai neizdeks mes lietuvos pilieciai to nedaleisim bukit ramus, jums seimunai didziule geda uz tai labai nuvylete...

Norgaila

Pataisa: atlyginimus teisėjams sprendė Konstitucinis Teismas. Bet čia beveik tas pats: ar už piemenį, ar ganyti.

Norgaila

Tokio akibrokšto iš p. Šedbaro nesitikėjau. Pateikti tokią pataisą, leidžiančią cenzūruoti ne tik korespondentus, bet ir nepriklausomus žmones, neįtikėtina. Tiesa, jo partijos nariai pareiškė, jog seime buvo apgauti, nes niekas tos pataisos nepaaiškino, tarytum apsiriko. Ponas Šedbaras aiškina, jog tą padarė Aukščiausiojo Teismo dvasia. Reikėtų ponui priminti, kad šio teismo teisėjai patys sau pasididino atlyginimus, gi mokytojams taip ir nepadidinti atlyginimai, koeficientai, kokie buvo prieš ekonominę krizę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS