D. Grybauskaitė žada paramą D. Tuskui | Diena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ ŽADA PARAMĄ D. TUSKUI

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad palaikys buvusio Lenkijos premjero Donaldo Tusko perrinkimą dar vienai Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko kadencijai, nepaisant Lenkijos vyriausybės prieštaravimų.

„Be jokios abejonės, mes palaikome poną Tuską. Per dvejus su puse metų jis parodė, kad gali būti ir pakankamai griežtai nusiteikęs mums rūpimais klausimais“, – žurnalistams prieš Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą Briuselyje sakė D.Grybauskaitė.

Buvusio Lenkijos premjero D.Tusko kandidatūrai prieštarauja Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačynskio) vadovaujami Lenkijos valdantieji, jie kaltina D.Tuską kišantis į vidaus politikos reikalus.

Anot diplomatų, D.Tuskas turi tvirtą kitų Europos Sąjungos (ES) šalių, įskaitant Vokietiją, paramą.

Lenkija oficialiai siūlo europarlamentaro Jaceko Saryuszo-Wolskio (Jaceko Sariušo-Volskio) kandidatūrą, tačiau diplomatai sako, kad jis neturi jokių galimybių, ir neperrinkus D.Tusko Lenkija neteks šių pareigų.

Tuo metu Varšuva žada padaryti viską, kas įmanoma, kad balsavimas dėl D.Tusko ketvirtadienį neįvyktų.

Į Europos Vadovų Tarybą atvykusi Lenkijos premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo) pareiškė, kad ES šalių lyderiai negali perrinkti D.Tusko be Lenkijos sutikimo.

„Leiskite man pakartoti: nieko (negali būti padaryta) be mūsų ir be mūsų sutikimo“, – sakė ministrė pirmininkė.

Lietuvos prezidentė sakė, kad Europos Sąjunga neturi tapti Lenkijos vidaus politikos įkaitu.

„Tai daugiau atrodo kaip „Sostų karai“, - sakė prezidentė, turėdama omenyje populiarų JAV serialą apie kovą dėl galios ir valdžios.

Per dviejų dienų ES viršūnių susitikimą taip pat turėtų būti kalbama apie Bendrijos ateitį po britų pasitraukimo. Vokietija ir Prancūzija siūlo, kad ateityje Europos šalys galėtų rinktis skirtingus integracijos greičius tam tikrose srityse. Lietuvos Vyriausybė tokios idėjos neatmeta, bet atsargiai vertina galimą integraciją mokesčių ir gynybos srityse.

Šalies vadovė Briuselyje sakė, kad ES galėtų labiau bendradarbiauti gynybos srityje, tačiau Lietuva išlaiko principinę poziciją, kad šis bendradarbiavimas išliktų nekeičiant ES sutarčių.

GALERIJA

  • D. Grybauskaitė žada paramą D. Tuskui
  • D. Grybauskaitė žada paramą D. Tuskui
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com

Poniai D.Grybauskaitei pasidarė svarbesnis Tuskas, nei santykiai su Lenkija? Kažkas su galvele tikrai negerai. Lenkai turi nuspręsti, ne Grybauskaitė.

NA NA

svetimas kiemas, kaip visada geriau matomas ,______savas kiemas jau tuščias ,likę tik alkani apvogti pensininkai ,vaikai su ašaromis ,laukiantys tėvų ,o dirbantys, vos galą su galu suduriantys ,sėkmės spręsti globalizacijos problemas ,

Anonimas

man atrodo,kad kgbistė kuo toliau tuo labiau darosi neygali ir kuo toliau labiau apsimelavus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS