Prezidentei – Ispanijos karaliaus laiškas Lietuvos 100-mečio proga | Diena.lt

PREZIDENTEI – ISPANIJOS KARALIAUS LAIŠKAS LIETUVOS 100-MEČIO PROGA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su Lietuvoje viešinčia Ispanijos Valstybės Tarybos pirmininke Maria Teresa Fernandez de la Vega, aptarė dvišalius Lietuvos ir Ispanijos ryšius, ES ateities klausimus, dėl „Brexito“ susiklosčiusią situaciją, pasirengimą deryboms dėl naujojo daugiamečio ES biudžeto.

Įtakinga Ispanijos politikė buvo pirmoji moteris vicepremjerė, kai vyriausybei vadovavo Jose Luisas Rodriguezas Zapatero.

Valstybės Taryba - nepriklausoma Ispanijos institucija, patarianti ir teikianti rekomendacijas Ispanijos vyriausybei konstituciniais, ES teisės, tarptautinių susitarimų įgyvendinimo ir kitais svarbiais valstybės valdymo klausimais.

Valstybės Tarybos pirmininkė prezidentei įteikė Ispanijos karaliaus Filipo laišką ir perdavė Lietuvos žmonėms nuoširdžiausius sveikinimus šimtmečio proga.

Lietuvos vadovės teigimu, Europai patiriant sudėtingus iššūkius, Lietuva ir Ispanija išlieka tvirtai tikinčios ES vertybėmis. Tiek Lietuvos, tiek Ispanijos žmonės yra vieni didžiausių narystės ES rėmėjai.

Lietuva ir Ispanija labai gerai supranta hibridinių grėsmių keliamą įtampą Vakarų visuomenėse ir išorės bandymus paveikti demokratinius rinkimus, todėl aktyviai prisideda stiprinant bendrą ES atsaką. Ispanija jau yra prisijungusi prie Lietuvos iniciatyvą PESCO bendradarbiavimo rėmuose kuriamų kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų.

Kaip praneša Prezidentės spaudos tarnyba, D. Grybauskaitė taip pat pabrėžė, kad aktyvus Ispanijos indėlis į Baltijos šalių saugumą yra ne tik stipri NATO solidarumo žinutė, bet ir aiškiai parodo, jog Rytai ir Vakarai grėsmes vertina vienodai.

Ispanijos karinės oro pajėgos keleri metai iš eilės rotuojasi Zokniuose, vykdydamos oro policijos misiją. Lietuva taip pat įsigijo ispaniškus sienų stebėjimo radarus, o šios šalies kariai dalyvauja NATO priešakinių pajėgų batalione Latvijoje.

Prezidentė su Ispanijos Valstybės Tarybos pirmininke taip pat kalbėjo lyčių lygybės stiprinimo klausimais. Būdama pirmoji moteris Ispanijoje, einanti šias pareigas, Maria Teresa Fernandez de la Vega yra aktyvi kovotoja už moterų teises ir 2012 m. įsteigė specialų, moteris Afrikoje remiantį fondą. Jos iniciatyva priimti baudžiamojo kodekso pakeitimai bei kiti įstatymai Ispanijoje, įtvirtinantys lyčių lygybę ir draudžiantys smurtą.

GALERIJA

  • Prezidentei – Ispanijos karaliaus laiškas Lietuvos 100-mečio proga
  • Prezidentei – Ispanijos karaliaus laiškas Lietuvos 100-mečio proga
  • Prezidentei – Ispanijos karaliaus laiškas Lietuvos 100-mečio proga
  • Prezidentei – Ispanijos karaliaus laiškas Lietuvos 100-mečio proga
  • Prezidentei – Ispanijos karaliaus laiškas Lietuvos 100-mečio proga
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kazin kodel KGB magnolija, vadina prezidente, jug ja isrinko KGB ozys su savo hebra, ne LIETUVOS zmones man ji tik KGBiste, Lietuvos parasite.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS