Prezidentės patarėjas: A. Dudos vizitą sieksime padaryti rezultatyvų | Diena.lt

PREZIDENTĖS PATARĖJAS: A. DUDOS VIZITĄ SIEKSIME PADARYTI REZULTATYVŲ

Prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Aleksiejūnas teigia, kad šią savaitę vyksiantį Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos vizitą Lietuvoje bus siekiama padaryti sėkmingą ir rezultatyvų. Lenkijos prezidento vizitas bus pirmasis nuo 2010 metų.

Anot prezidentės patarėjo, yra daugybė saugumo ir ekonomikos klausimų, kuriais Lietuvos ir Lenkijos interesai sutampa ir kuriuos bus galima aptarti susitikimų metu.

Tuo tarpu dėl vieno Lenkijai aktualiausio trijų lotyniškų raidžių klausimo, akcentavo N. Aleksiejūnas, turi apsispręsti Lietuvos Seimas.

Visgi prezidentės atstovas akcentavo, kad ir be šio jautraus klausimo yra nemažai kitų klausimų ir darbų, kuriuos Lietuva galėtų pristatyti atvykusiam Lenkijos Prezidentui. Anot jo, yra pozityvių pavyzdžių, apie kuriuos A. Dudai bus galima papasakoti. Tai ir polonistikos studijos, ir Lelevelio mokykla, į kurią Lietuva investavo daugiau nei 2 milijonus eurų.

N. Aleksiejūnas pabrėžė, kad vasario 16 d. Lenkijos vizitas bus pirmasis dvišalis vizitas nuo 2010 metų. Paskutinį kartą Lenkijos prezidentas Lietuvoje lankėsi 2013 metais, būtent Vasario 16-ąją, proginiu tikslu. Taigi, „Žinių radijui“ kalbėjo Prezidentės patarėjas, visateisio dvišalio vizito nebuvo beveik 8 metus.

„Mūsų tikslas yra, kad tas vizitas būtų sėkmingas ir rezultatyvus. Turime daug temų, kurios mus jungia ir kur mes su Lenkija matome bendrus interesus ir kur galėtume siekti daugiau progreso“, - pasakojo N. Aleksiejūnas ir išskyrė tokius saugumo klausimus, kaip Suvalkų koridorius, regioninė oro gynyba ir kibernetinis saugumas, kurį užtikrinant Lietuva ir Lenkija galėtų kartu dalintis su Europa gerąja patirtimi.

Jis užsiminė, kad kiekvienai šaliai nepraktiška tokius klausimus kaip oro gynyba įgyvendinti atskirai, tad čia ieškoma bendro sprendimo su Lenkija bei kitomis Baltijos valstybėmis.

Taip pat tokie klausimai kaip karinis mobilumas, kai į Lietuvą NATO kariai atvyksta būtent per Lenkiją, yra Lietuvai labai aktualūs. Pasak N. Aleksiejūno, Lietuva turi tam tikrų siūlymų, kaip šiuos dalykus daryti dar efektyvesnius.

Prezidentės patarėjas akcentavo, kad Lietuvą ir Lenkiją sieja panašiai suvokiamos energetikos problemos kaip Baltijos šalių sinchronizacija. Taip pat, pasak N. Aleksiejūno, panašiai vertinama Baltarusijoje statoma Astravo atominė elektrinė, kurios elektros nepirkti žadėjo Lenkija, bei dujotiekis „Nord Stream 2“. Galiausiai panašiai suprantamos ir kaimynystėje esančios šalys, tokios kaip Rusija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Lenkus reikia laikyti kietai, tik tuomet su jais kalbėtis galima.

piktas pilietis

Nusiimsim kepurę,pasižadėsime pakeisti savo abėcėlę,Vilniaus apskrityje įvesime dvikalbius pavadinimus,kad vėliau lengviau būtų sukurti "autonomiją".??? Juk ,manau,nepamiršome kokie buvo lenkų "autonomininkų" reikalavimai 1990 -1991 ? Juk nieko iš jų nepasodino,nenuteisė,jie iki šio tęsia savo veiklą.Juk mes sugebame tik'atsiprašyti'... Net Vyčio paminklo Vilniuj nestatėme,nes gi ,Duda atvažiuos... Gali įsižeisti... Bet gal Prezidentei užteks savigarbos,ne taip kaip premjerui?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS